Platform voor de bouw
Onderwijs

Strak sportcomplex in bosrijke omgeving

KVD_7408_abijschool_ginodebruynearch_koenvandammearchphot(ENT_I
Het nieuwe sportcomplex omvat naast twee sportzalen ook vier lokalen, een conferentiezaal en een fietsenstalling.

Tekst | Laureline Vansteenkiste

Beeld | Koen Van Damme

17 maart 2022 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

Geen mooiere omgeving dan het groene, bosrijke domein van de Sint-Andriesabdij om optimaal te genieten van een gezonde dosis sport. Zeker voor de leerlingen van de Abdijschool van Zevenkerken, die zich sinds november 2021 volledig kunnen uitleven in de nagelnieuwe sportinfrastructuur. Het resultaat van een harmonieus samenspel tussen een ambitieuze projectontwikkelaar-totaalaannemer en een bekwaam architectenbureau. 

Het strakke sportcomplex is mooi geïntegreerd in de bosrijke omgeving.

Met sport als een van de vijf pijlers van de Abdijschool van Zevenkerken drong een vernieuwing van de oude infrastructuur zich op. Eind augustus 2020 startte de afbraak van de bestaande sportzaal. De symbolische eerste steen van het nieuwe complex werd op 1 september 2020 gelegd. Ongeveer een jaar later pronkte het gloednieuwe gebouw tussen de bomen van het domein. De moderne sportinfrastructuur herbergt een ruime, polyvalente sportzaal, een fietsenstalling en een conferentiezaal op het gelijkvloers, vier lokalen voor les of ontspanning op de eerste verdieping en een multifunctionele, kleinere sportzaal voor onder andere dans op de tweede verdieping. 

Aan weerszijden van het gebouw bevindt zich een zwevende noodtrap.

Keuze voor bouwteam

Al meer dan tien jaar is projectontwikkelaar en totaalaannemer Alheembouw actief in de scholen- en campusbouw. Het bedrijf heeft verschillende mooie realisaties op het palmares. Het ontwerp van het nieuwe sportcomplex werd toegewezen aan het Brugse architectenbureau Gino Debruyne & architecten. Beide partners werkten in het verleden al vele malen samen, en steeds met succes. “Van meet af aan hebben we in bouwteam gewerkt met de bouwheer (Sint-Andriesabdij) en de architect. Samen brachten we alle noden in kaart en analyseerden we hoe ze in het vooropgestelde budget pasten”, vertelt Lukas Minnebo, projectleider bij Alheembouw. De West-Vlaamse totaalaannemer kiest er bij grote bouwprojecten meestal voor om in bouwteam te werken.
“Dat vertaalt zich in een open verhaal met transparante communicatie, waarbij we als evenwaardige partners rond de tafel zitten. Bovendien laat die aanpak ons ook toe om in de loop van het project optimalisaties of wijzigingen door te voeren, zolang dit budgettair en technisch uitvoerbaar is en er niet ingeboet wordt aan functionaliteit of esthetiek.”

Het raamwerk en de balustrades zijn uitgewerkt met hetzelfde goudkleurige staal als de noodtrappen.

Draagstructuur met gelamineerd hout

Stabiliteittechnisch is het nieuwe gebouw rationeel doordacht. Wat de sportzaal wel bijzonder maakt, is dat de volledige draagstructuur – op de twee kopgevels na – uitgewerkt is met kolommen en balken in gelamineerd hout. Ook in de kleinere sportzaal op de bovenste verdieping is deze houten stabiliteitsstructuur zichtbaar gebleven. Hierdoor baadt de ruimte in een mix van warm hout en een industriële look met lichtgrijze kleuren. “Het is eens iets anders dan een typische betonstructuur. Het is een sereen gebouw met mooi op elkaar afgestemde ramen”, gaat Lukas Minnebo verder. Aan de buitengevel pronken twee volledig zwevende noodtrappen, uitgewerkt in goudkleurig staal. Dit materiaal werd doorgetrokken in de raampartijen en balustrades, wat tot een strak en harmonieus geheel leidt. De unieke ligging van het gebouw maakt het plaatje compleet. Door de talrijke ramen is er veel natuurlijke lichtinval en blijft de connectie met de omgeving overal behouden.

In de grote polyvalente sportzaal is de houten draagstructuur zichtbaar.

BEN-gebouw

De nieuwe sportinfrastructuur is een BEN-gebouw met een E-peil van 50, een ventilatiesysteem D en een verwarmingssysteem op basis van een lucht-waterwarmtepomp. Het sanitair warm water wordt dan weer voorzien door gascondensatieketels. “Voor elk bouwproject wordt een afweging gemaakt tussen budget, functionaliteit en beschikbare ruimte”, legt Lukas Minnebo uit. “In dit gebouw garanderen de gekozen technieken een goede balans tussen kostprijs, optimaal ruimtegebruik en de energievereisten. Het was een vlot dossier, waarbij het contact met de bouwheer en de architect bijzonder constructief verliep, wat resulteerde in een goede samenwerking. Op wekelijkse basis hielden we werfvergaderingen met alle betrokkenen. Op die manier volgden we alles in detail op en kwamen we niet voor verrassingen te staan.”     

De kleinere sportzaal op de tweede verdieping combineert warme houttinten met industriële accenten.
TECHNISCHE FICHE
  • Bouwheer Sint-Andriesabdij (Brugge)
  • Architect Gino Debruyne & architecten (Brugge)
  • Hoofdaannemer(s) Alheembouw (Oostnieuwkerke)
Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pieter-Jan Vansteelandt

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details