Platform voor de bouw
Strijd tegen vergipsing van gevels

Strijd tegen vergipsing van gevels

Impregneerinstallatie garandeert langdurig mooie gevelsteen

De drie Belgische fabrieken van Vandersanden Group zijn al enige tijd klaar voor de toekomst. De baksteenproducent rust binnenkort ook zijn Nederlandse gevelsteenvestiging uit met een impregneerinstallatie. Een ideale oplossing voor de toenemende ‘vergipsing’ van gevels.

De laatste jaren kampen steeds meer gevels  met vergipsing.

De laatste jaren kampen steeds meer gevels met vergipsing.

 

Jean-Pierre Wuytack, CEO bij Vandersanden Group: “Langdurig mooie gevels: dat is onze missie.
Om onze gevelstenen nog beter, mooier en milieu-vriendelijker te maken, richtten we tien jaar geleden een innovatiecel op. Uit die cel groeide ook onze laatste nieuwigheid: de geïmpregneerde
bakstenen. Na het bakproces bewerken we de stenen aan de buitenranden met een speciale vloeistof om ze waterafstotend te maken. Zo zijn gevels voortaan beschermd tegen vergipsing, een probleem dat de laatste jaren steeds erger wordt.”

geimpregneerde-baksteen-kopieren

Gevelstenen worden gehydrofobeerd met een waterafstotend middel.

 

Steeds meer gevels met gipssluiers

Wat is vergipsing? Denk aan de witgrijze waas die enkele maanden of jaren na de oplevering al op veel baksteenmetselwerk verschijnt. Vooral op de geveldelen die veel regen en zon te verduren
krijgen, ontstaat een grauwe sluier. De waas wordt erger met de tijd en kan niet met water verwijderd
worden, maar verdwijnt alleen na zandstraling.

De Belgische baksteenfabrikanten lieten al verschillende onderzoeken uitvoeren naar het fenomeen. Een eerste oorzaak is de stijging van het CO2-gehalte in de lucht. Aan de cementmortel wordt namelijk gips toegevoegd om ervoor te zorgen dat hij niet te snel verhardt. Het gips reageert met het cement, waardoor er ettringiet en monosulfaat ontstaat. De CO2 in de lucht ontbindt die stoffen opnieuw. Regent het? Dan spoelt het gips via de poriën in de mortel naar de gevelstenen. Als de stenen nadien opnieuw opdrogen, wordt het gips op de gevelsteen beetje bij beetje zichtbaar.

Een tweede oorzaak is dat bouwbedrijven steeds meer met geprefabriceerde cementmortels werken. Daarin zitten luchtbelvormers om er makkelijker mee aan de slag te kunnen. Maar hoe meer poriën en lucht er in de mortel zit, hoe meer gips er ontstaat. Plastificeerders in de mortel transporteren dat gips naar het oppervlak. Daar komt nog eens bij dat veel moderne gebouwen geen dakoversteek meer hebben. Daardoor zijn de gevels nog meer blootgesteld aan de grillen van regen, wind en zon.

Vandersanden

Bij de geïmpregneerde stenen krijgen vuil, en gips- en zoutuitbloeiing geen kans. (Beeld: Marc Sourbron)

 

Langdurig mooie gevelsteen

Zijn er oplossingen voor die vergipsing? Jean-Pierre Wuytack: “Je kunt de bakstenen verlijmen. Lijm is quasi waterdicht. Maar dat geeft natuurlijk niet hetzelfde resultaat als een mooie, klassieke voeg. In 2017 wijdde KU Leuven een doctoraat aan de alternatieven voor cementmortel om vergipsing te vermijden. Maar die alternatieven zijn op dit moment nog te complex om te maken en dus te duur. Wij hebben het doctoraat niet afgewacht en hebben in 2015 beslist om onze stenen te hydrofoberen met een waterafstotend middel – een techniek die al veel langer ingeburgerd is bij dakpannen. Het product dringt 5 à 10 mm in de steen. Het stoot water af, maar laat intern dampvocht wel ontsnappen. Dat is belangrijk om de stenen niet te laten kapotvriezen. Door het waterafstotende buitenoppervlak krijgt niet alleen gips, maar ook vuil geen kans. Een extra neveneffect is dat er ook geen zoutuitbloeiingen meer ontstaan. Zoals bij de niet-gehydrofobeerde stenen moeten de waterbestendige stenen wel winddroog gemetseld worden. Bij koud en nat winterweer moet je de mortelspecie iets droger aanmaken.”

jean-pierre-wuytack-kopieren

Jean-Pierre Wuytack, CEO bij Vandersanden Group: “We investeerden 35 miljoen euro in impregneerinstallaties.”

 

Investering van 35 miljoen

Voor de geïmpregneerde stenen liet Vandersanden Group impregneerinstallaties plaatsen in zijn vier fabrieken – alles samen goed voor een investering van 35 miljoen euro. Jean-Pierre Wuytack: “Maar daar merken onze klanten niets van. Er is geen prijsverschil met de andere stenen. Al 95 jaar lang vervaardigen we producten die onze omgeving mooier maken, en dat willen we blijven doen. Daarom zien wij het als onze plicht om die investering te doen, omdat we gevels willen maken die na honderd jaar nog niets van hun glans verloren hebben.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details