Platform voor de bouw
Studentenhuisvesting in een toegankelijk jasje
De rijzige nieuwbouw herbergt 88 studentenkoten.

Studentenhuisvesting in een toegankelijk jasje

Vlak bij UZ Gent, met zicht op het water, verrees ‘Billie’s Place’, een nieuw studentenhuisvestigingsproject met 88 studentenkamers. “Met dit initiatief willen we studenten het nodige comfort bieden aan een schappelijke prijs”, aldus het projectteam, dat veel aandacht besteedde aan energiezuinigheid en akoestisch comfort.

Billie’s Place bestaat uit een dagcompartiment met gemeenschappelijke ruimtes en een nachtcompartiment met 88 individuele studentenkamers.

“Meergezinswoningen en studentenhuisvestiging zijn onze corebusiness. De voorbije jaren hebben we ons aanbod uitgebreid naar de kantoor- en industriebouw, omdat we merken dat onze projecten steeds diverser worden en verschillende functies met elkaar vermengen. Zo ook voor Billie’s Place, dat naast de studentenkamers ook over een coachlokaal beschikt, waar studenten terechtkunnen met al hun vragen”, vertelt Olivier De Meulemeester, architect-partner bij a154 architecten. “Voor deze studentenvoorziening vertrokken we vanuit een concept waarbij de nadruk op een snel bouwtempo, een zo efficiënt mogelijke opdeling en maximalisatie van de beschikbare oppervlakte lag. Om tegemoet te kunnen komen aan de strakke timing maakten we gebruik van prefabelementen die we ter plaatse monteerden. De studentenkamers en de ondersteunende functies (trappen- en liftkoker, sanitaire cellen, leefkeukens …) werden in het pand gegroepeerd. Verder maakten we een fysieke opdeling tussen het dag- en nachtcompartiment, waarbij het dagcompartiment verwijst naar de gemeenschappelijke ruimtes en het nachtcompartiment naar de individuele studentenkamers.” 

Op slechts een jaar tijd was Billie’s Place een feit, inclusief alle afbraak- en graaf-werken, de ruwbouw, het schilderwerk en het plaatsen van het bureaumeubilair.

Carte blanche voor de coördinatie

Gijs op ’t Roodt, projectleider bij Algemene Bouw Maes (onderdeel van Groep Van Roey uit Rijkevorsel): “Onze opdrachtgever, Alides REIM uit Gent, vroeg ons om 88 studentenkoten op te trekken. Belangrijk hierbij was om de studenten aan een degelijke prijs het nodige comfort te bieden, zodat ze een aangename studententijd kunnen beleven. Billie’s Place was een project in open boek met een plafondbudget, wat betekent dat wij zelf instonden voor het opstellen van de basisofferte en de algemene coördinatie. We kregen van Alides de vrijheid om zelf onderaannemers aan te spreken en al dan niet te contracteren. Het dak van het gebouw is overgoten met zonnepanelen. In totaal gaat het om 96 exemplaren, bijna vijf keer meer dan oorspronkelijk ingecalculeerd was. Die zijn goed voor een totaalvermogen van zo’n 36.000 Wp. Geen overbodige luxe in het huidige energieklimaat. Behalve energiezuinigheid was ook akoestisch comfort een belangrijk topic. Natuurlijk beperken we de geluidsoverlast al voor een groot deel door met afzonderlijke dag- en nachtcompartimenten te werken, maar daarnaast installeerden we ook een intelligent ventilatieontwerp, zodat het geluid niet van de ene naar de andere kamer wordt overgedragen via de ventilatie.”

De combinatie van prefab en droogbouw resulteerde in een stipte oplevering.

Te huur: instapklare studententijd

De grootste uitdaging? Het overzicht bewaren, het vooropgestelde budget van de bouwheer niet overschrijden en de timing naleven. Op slechts een jaar tijd was Billie’s Place een feit, inclusief alle afbraak- en graafwerken, de ruwbouw, het schilderwerk en het plaatsen van het bureaumeubilair. “We zijn er zelfs in geslaagd om binnen die timing de gordijnen op te hangen”, lacht de projectleider.   

Technisch totaalpakket voor studentenresidentie

Innotech uit Wielsbeke biedt sinds 2001 een totaaloplossing op het vlak van techniek binnen residentiële gebouwen aan. Het boog zich ook over de technische puzzel van Billie’s Place, een gloednieuwe studentenresidentie met 88 kamers op een boogscheut van UZ Gent.

Tekst Silke Van Parijs   |   Beeld Innotech

Innotech installeerde drie gasketels in cascade voor de warmwaterproductie in Billie’s Place.

Klanten weten dat ze op Innotech kunnen rekenen voor allerhande technische uitdagingen. “Van HVAC-installaties over elektra tot de bekabeling”, licht zaakvoerder Eddy Gabriëls toe. “Voor Billie’s Place installeerden we de warmtepompen voor de vloerverwarming en maakten we gebruik van drie gasketels – Heatmasters van ACV – voor het verwarmen van alle sanitaire warmwatertappunten. Per verdieping regelt één thermostaat het toerental van de pompen. Verder ontfermden we ons over de permanente ventilatie binnen het gebouw.”

Garantie op deskundigheid

“Voor elk van onze realisaties vertrekken we steevast vanuit een duidelijk stappenplan, dat we met het hele bouwteam opstellen”, vervolgt Eddy Gabriëls. “Zo staken we de koppen bijeen om samen met de opdrachtgever, de hoofdaannemer, de architect en studiebureau Exergie het bouwinformatiemodel uit te tekenen, dat de leidraad vormt voor het hele verhaal. Aan de hand van het lastenboek stelden we een prijsvoorstel op voor onze klant. Gezien de strakke timing, bereidden we intern in ons magazijn de verschillende prefabelementen in droogbouw voor, waardoor we op de werkvloer het zogenaamde ‘plug-and-playprincipe’
konden hanteren. Doordat we vooraf zo nauwkeurig te werk gaan, kunnen we problemen vermijden en de uitvoeringstermijn aanzienlijk inkorten. Bovendien durven we zelf initiatief te nemen en werken we vaak samen met eigen partners. Die garantie op deskundigheid schept een gevoel van vertrouwen bij onze klanten. We hebben de vrijheid om een project tot in de details en volgens onze eigen visie uit te werken, maar voldoen natuurlijk steeds aan de vooropgestelde waarden van het lastenboek.”   

TECHNISCHE FICHE
  • Bouwheer Alides REIM (Gent)
  • Architect a154 architecten (Gent)
  • Hoofdaannemer(s) Algemene Bouw Maes (Gent)

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details