Sinds de start van het academiejaar 2018-2019 kunnen de studenten van de Antwerp Management School les volgen op een gloednieuwe campus in het hart van de stad. De ‘Boogkeers’ is het sprekende bewijs dat historische panden en nieuwbouw harmonieus te verenigen zijn in een duurzaam geheel. Het is een bijzonder aantrekkelijke campus geworden, met alle faciliteiten van dien en het comfort dat een hogeschool nodig heeft.
De Antwerp Management School vond zijn nieuwe onderkomen op de voormalige OCMW-site aan de Lange Gasthuisstraat. In de loop der jaren waren de gebouwen op zo’n manier met elkaar versmolten dat de verschillende entiteiten nog moeilijk leesbaar waren. Vandaar dat werd besloten om alle niet-waardevolle volumes af te breken en op die manier plaats voor een nieuwbouw te creëren. Het beschermde pand op nummer 32 is grondig gerestaureerd, inclusief het dak en buitenschrijnwerk. De schakel tussen oud en nieuw, het hoekpand op nummer 34, onderging enkele ingrijpende wijzigingen.
“De gevel aan de pleinzijde is opgewaardeerd tot een volwaardige voorgevel”, legt Frederic Van Steene van HUB Architects uit. “Dit gebeurde in lijn met het historische karakter van het gebouw, onder meer door de positie van de toegevoegde ramen op de originele lintelen te baseren. Hetzelfde geldt voor (het verhogen van) de daken, die varianten op zadel- en Franse daken zijn. De volledig vernieuwde achtergevel is een moderne interpretatie van een classicistisch herenhuis. Zo is het schaduwspel van de T-verdeling van het nieuwe schrijnwerk, hoewel asymmetrisch en zeer geprononceerd, een subtiele knipoog naar het schrijnwerk van de straatgevel.”
De nieuwbouw die de grenzen van de site volgt, telt vier bouwlagen en een ondergrondse parkeergarage. Om tot een consistent geheel te komen, koos de architect voor een ontwerp waarbij de gevels op hedendaagse wijze het gabarit en de geleding van de historische gebouwen in de omgeving overnemen. “Ze bestaan uit een stapeling van witte prefab zichtbeton-elementen, die zowel het binnenblad als de isolatie, de waterdichting en het buitenblad omvatten”, aldus Frederic Van Steene. “Dat wit is trouwens doorgetrokken in het interieur. Alle binnenwanden hebben immers een witte kleur, wat een verfijnd contrast genereert met de lamel-op-kantvloeren en tapijten enerzijds, en het donkere binnenschrijnwerk en de lambriseringen anderzijds. Tot slot zijn er nog de daken, die veelal uit beton zijn opgebouwd en als dakterras of intensief groendak zijn ingericht. Op niveau +3 voorzagen we een licht plat dak met een houten portiekstructuur, waarop PV-panelen zijn geïnstalleerd.”
Oud en nieuw verenigen is niet alleen op architecturaal vlak een hele opgave. Ook de effectieve bouw en de renovatie vergen de nodige kennis van zaken. Vandaar dat deze opdracht werd toegekend aan MBG, al decennialang een van de grootste bouwbedrijven van Vlaanderen. “Het mooie aan dit verhaal is dat er volgens de bouwteamformule gewerkt is”, vertelt projectleider Bens Bervoets. “We engageerden ons voor een maximale kostprijs, waardoor de bouwheer op financieel vlak niet voor verrassingen kwam te staan. Bovendien kon hij rekenen op een uiterst kwaliteitsvol resultaat, aangezien aannemer en architect van meet af aan de krachten bundelden.”
“Vermits de opdracht zonder lastenboek werd toegekend, was er ruimte voor optimalisaties, en dit nog voor de eerste spadesteek werd gegeven”, zegt Bervoets. “Denk bijvoorbeeld aan een uitgekiende inplanting, nieuwere bouwprocessen en innovatieve uitvoeringstechnieken. Zo werd de voorgevel van de nieuwbouw op ons aangeven volledig uitgevoerd in architectonisch prefabbeton, wat een positieve impact had op de veiligheid, de kwaliteitscontrole en de globale bouwsnelheid. Van de ruwbouw over de ramen en daken tot de binnenafwerking en de technieken: we zochten telkens naar de beste oplossingen binnen het beschikbare budget. De bouwheer kreeg steeds verschillende alternatieven aangereikt waaruit hij een keuze kon maken. Kortom: dit was een project waar onze slogan ‘Your Partner in Construction’ echt gevalideerd werd.”
Tijdens de realisatie vervulde MBG vooral een coördinerende rol. “Natuurlijk hebben we zelf wel alle betonwerken uitgevoerd, want dat is nu eenmaal onze corebusiness”, aldus Bervoets. “Alles wat elektriciteit en databekabeling betrof, lieten we over aan onze zusterfirma VMA. De rest van de werken zijn onder ons wakend oog gerealiseerd door verschillende onderaannemers. Vooral in het te renoveren gedeelte werden we met de nodige uitdagingen geconfronteerd. Zo moesten we de technieken integreren zonder aan het authentieke karakter van de binnenafwerking te raken. Door middel van fotogrammetrie creëerden we een puntenwolk van de binnenzijde, die vervolgens werd omgezet in een 3D-model, dat ons toeliet om minutieus de beste plaats voor alle kanalen te kiezen. Mits de nodige creativiteit slaagden we erin om deze te verstoppen achter wanden, in kokers, vast meubilair … Het was dus geen eenvoudig project, maar het resultaat mag er wezen. De Boogkeers is in architecturaal en bouwkundig opzicht een referentie waarop we bijzonder trots zijn. Tegelijkertijd toont het aan welke toegevoegde waarde MBG in een bouwteam kan bieden.”