Platform voor de bouw
Studie, design en coördinatie van technische installaties
Simac verwarmt en koelt zijn gebouw met behulp van betonkernactivering.

Studie, design en coördinatie van technische installaties

Vörtgang is een ontwerpbureau dat de studie, het ontwerp en de coördinatie van HVAC-, rook- en warmteafvoer- (RWA), sprinkler-, sanitaire en elektrische installaties in grote bouwprojecten in handen neemt. Het ingenieursbureau uit Turnhout integreert al die technische installaties in nieuwbouw- of renovatieprojecten via BIM.

Of je nu een kantoor, een industrieel gebouw, school of groot residentieel project zoals een woontoren, sociale woningen of grote verkaveling bouwt of renoveert, met Vörtgang als partner zijn technische installaties het laatste van je zorgen. Bestuurder Tom Smets: “We beginnen met een leeg blad. Via onder andere dynamische simulaties, 3D-gecoördineerde modellen (BIM) en in open communicatie met onze klanten komen we tot de aanbesteding van de werken, die we ook opvolgen en coördineren.”

Voor Soudal integreerde Vörtgang alle technische installaties.

25 jaar expertise

Dankzij hun 25 jaar praktijkervaring hebben technische installaties geen geheimen meer voor Vörtgang. “We kunnen heel gericht en accuraat inspelen op eventuele veranderende vragen en markten. We zijn enorm sterk in planning en weten perfect welke financiële gevolgen de keuzes hebben die gemaakt worden. Met het oog op het resultaat dat de bouwheer wil bereiken, raden we altijd de beste investering aan die hij kan doen. Technische installaties worden ook alleen maar duurzamer en complexer. We kunnen perfect zeggen welke installaties écht duurzaam zijn, weinig verbruiken en de energiekosten zo laag mogelijk houden.”

Efficiëntie via Design & Build, 3D en BIM

“Om alles zo duidelijk mogelijk te maken voor bouwheer, architect of installateur en alle technieken zo efficiënt mogelijk te laten installeren, integreren we alle installaties via 3D/BIM in het gebouw. Dankzij dynamische simulatie kunnen we bijvoorbeeld de thermische lasten beperken en het verbruik en de installatiekosten optimaliseren. We werken graag via Design & Build samen met alle partners in één bouwteam. Zo wordt de kennis van alle bouwpartners gebundeld. Met de bouwheer en architect leggen we dan het programma van eisen vast en samen met de installateur komen we tot een uitvoeringsdossier.”

Van Roey koelt en verwarmt met klimaatplafonds.

Ontwerp en coördinatie van alle technische installaties

Al flink wat bedrijven vertrouwen op Vörtgang om de technische installaties in hun gebouwen te integreren. Tom Smets: “Voor Plant 5 van Soudal in Turnhout ontwierpen en coördineerden we alle HVAC-, sprinkler-, elektrische en sanitaire installaties via Design & Build. Het gebouw combineert 15.000 m² kantoren met 20.000 m² productieruimte. Met een KWO-installatie houden we de energiekosten van het gebouw zo laag mogelijk. We handelden het volledige voortraject af, onderhandelden de contracten met alle betrokken partijen en begeleidden de plaatsing van de installaties via het BIM-model.”

Vörtgang integreerde ook de verlichting en ventilatie bij Simac.

Sneller bouwen dankzij simulatie in BIM

Ook IT-bedrijf Simac vroeg Vörtgang om de technische installaties van hun nieuwe, duurzame hoofdkantoor in Haasrode te ontwerpen en te coördineren. “Het gebouw wordt geothermisch gekoeld en verwarmd met behulp van betonkernactivering, in combinatie met ventilatie. Ook de recuperatie van de warmte van hun datacenter integreerden we daarin. De slimme ledverlichting die reageert op afwezigheidsdetectie en daglichtsturing lieten we aansturen via een mesh-systeem. Al die installaties simuleerden we dynamisch in een BIM-model. Dat liet de aannemer en de installateur toe om met prefab te werken, wat de bouwsnelheid verhoogde.”

Het nieuwe, klimaatneutrale gebouw van Van Roey.

Geothermie via klimaatplafonds en KWO

“Ook het nieuwe, acht verdiepingen hoge klimaatneutrale kantoorgebouw van IT-integrator Van Roey is een innovatief project met onder meer geothermische koeling en verwarming via klimaatplafonds, gekoppeld aan koude- en warmteopslag via een warmtepomp. Ook daar simuleerden we de integratie van alle technische installaties dynamisch in BIM.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details