Platform voor de bouw
Succesvolle implementatie van eerste mobiele stadsbatterij in België op de bouwwerf van Vandenbussche

Succesvolle implementatie van eerste mobiele stadsbatterij in België op de bouwwerf van Vandenbussche

Voor het eerst in België werd succesvol een mobiele stadsbatterij geïnstalleerd en getest op een bouwwerf bij Vandenbussche. De batterij is een duurzaam alternatief voor dieselgeneratoren en werd ontwikkeld door Near Grid Solutions.

De samenwerking met Near Grid Solutions uit Lokeren en Vandenbussche uit Aalter resulteerde op één jaar tijd in het succesvol ontwikkelen en installeren van een mobiele stadsbatterij MGES (Mobiel Groen Energie Systeem). Vorig jaar in juni werden de eerste metingen gedaan op één van de grote bouwwerven van Vandenbussche. Vervolgens ging Near Grid Solutions aan slag met de ontwikkeling van de mobiele stadsbatterij o.a. op basis van de technische kennis van Vandenbussche.

In mei 2020 werd de eerste mobiele stadsbatterij op de werf in Stekene geïnstalleerd en uitvoerig getest. En dat verliep heel succesvol. Kristof Defruyt, CEO: “De mobiele stadsbatterij kan stroom voorzien voor bronbemalingen, drie torenkranen, werfketen en meerdere werfkasten en zorgt er nu dus voor een schone, veilige, stille en zekere stroom op de werf. Dit zal bijdragen aan het klimaat, welzijn van de medewerkers en onderaannemers en de buurt. Een belangrijke investering door Vandenbussche die daarmee een voortrekkersrol opneemt en bewijst dat het duurzaam ondernemen hoog in het vaandel draagt.”

20200910-foto-mobiele-stadsbatterij_team-kopierenConstructieve samenwerking met Near Grid Solutions

Kristof Defruyt: “De samenwerking met Near Grid Solutions verliep zeer vlot en constructief. We zijn erg trots op de samenwerking en de investering die we hier doen. Als familiebedrijf voelt dit aan als onze plicht en nu meer dan ooit beseffen we hoe belangrijk duurzaam ondernemen is. Op één jaar tijd werd hier een prachtig duurzaam alternatief voor de dieselgeneratoren ontwikkeld, dit mede door een goede verstandhouding en heldere technische communicatie.”

In de toekomst wil Vandenbussche investeren in meerdere batterijen om zo bij te dragen aan het milieu. “Ook een verdere pioniersrol opnemen in andere duurzame initiatieven van Near Grid Solutions daar staan we voor open”, besluit Defruyt.

Verkoop van mobiele stadsbatterijen

Near Grid Solutions start binnenkort met de verkoop van de mobiele stadsbatterijen. Frank Vermeulen: “Onze mobiele stadsbatterij is aangesloten op een normale 3-fasige residentiële aansluiting. We leveren nu reeds 10 weken foutloos stroom aan deze werf te Stekene. De warmste dagen van de eeuw zijn we zonder de minste problemen doorgekomen. We zijn zeer trots op dit buitengewoon resultaat. De samenwerking met Vandenbussche was hierin cruciaal. De pioniersgeest van dit familaal bouwbedrijf is uitzonderlijk. Zonder deze pioniersgeest stonden we hier niet op deze werkende werf met onze batterij. Vandenbussche heeft zijn nek uitgestoken, toch eerder uitzonderlijk in deze tijden!”

“Zowel bouwbedrijven als verhuurbedrijven tonen sterke interesse voor onze mobiele stadsbatterij. We combineren een snelle inzetbaarheid op de werf met een milieuvriendelijke oplossing en een betrouwbare voeding, zelfs goedkoper dan het dieselalternatief. We zijn ook fier dat we reeds in de finale onderhandelingen zijn voor volgende leveringen, én dit in Corona tijden”, stelt Frank Vermeulen.

Logo VDB definitiefTechnische mogelijkheden van de mobiele stadsbatterij

De mobiele stadsbatterij voorziet de werf van stroom voor:

 • 3 Torenkranen met maximale hijs capaciteit 20 ton            160 A/torenkraan
 • Bronbemalingen   32 A
 • Werfketen   32 A
 • 2 werfaansluitingen voor werfkasten   63 A/werfkast

 

De voordelen van een mobiele stadsbatterij:

 • Hoog energetisch rendement (> 90% i.p.v. 5%)
 • CO2 voetafdruk daalt gevoelig (34 ton CO² besparing per jaar per torenkraan)
 • Geen roet emissies
 • Geen geluidsemissies
 • Geen periodiek onderhoud nodig, dus geen stilstanden
 • Geen brandstofbevoorrading
 • Dieselkosten worden snel terugverdiend
 • Gebruik van groene energie
 • Snel opstarten van de bouwwerf door residentiële aansluiting
 • Verbruik onder controle

 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details