Platform voor de bouw
Staalbouw

Succesvolle staalproducent zet in op menselijk kapitaal en duurzaamheid

“Tegen eind volgend jaar produceren we 7,5 GWh elektriciteit via verschillende PV-installaties”, zegt Laurence Stalmans.

Tekst | Tim Janssens

Beeld | Nick Decombel

11 mei 2022 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Landbouw, industriebouw, woningbouw …: Joris Ide is een begrip in tal van sectoren. Als onestopshop voor de realisatie van de gebouwschil is deze internationaal gerenommeerde onderneming uit Zwevezele al bijna veertig jaar gespecialiseerd in de ontwikkeling van kwalitatieve dak- en gevelsystemen. Al is dat lang niet de enige reden voor het succes van dit bloeiende bedrijf. Ook de focus op de veiligheid en het welzijn van de vele medewerkers werpt zijn vruchten af, net als het ambitieuze Planet Passionate-programma.

Joris Ide werd opgericht in 1985 en is anno 2022 uitgegroeid tot een van de grootste fabrikanten van stalen dak-, gevel- en wandbekleding in Europa. De onderneming beschikt over een ruim productassortiment voor de volledige bekleding van gebouwen en projecten op maat. De innovatieve architectonische oplossingen van Joris Ide maken het mogelijk om elke realisatie een eigen stijl en identiteit te geven. De high-end producten bieden een ongekende ontwerpvrijheid en zijn volledig te personaliseren. Naast het esthetische aspect geeft Joris Ide ook advies op het vlak van akoestiek. 

Veel aandacht voor medewerkers

Ondanks de coronacrisis en de bijbehorende marktonzekerheid is de opmars van het bedrijf niet te stuiten. “Het zijn vooral onze capabele medewerkers die aan de basis liggen van onze bestendige groei de voorbije jaren en decennia”, benadrukt Dominic Van den Bossche, managing director bij Joris Ide. “Hun veiligheid en welzijn is onze belangrijkste prioriteit. We doen er dan ook alles aan om hen tevreden te houden en interessante carrièremogelijkheden te bieden. Young potentials – zowel bedienden als arbeiders – kunnen rekenen op een persoonlijk groeitraject, waarbij we op basis van hun sterke punten op zoek gaan naar een gepaste jobinhoud. Iedere nieuwkomer in productie krijgt een peter toegewezen om de technische vorming en de sociale integratie vlot te laten verlopen. Ook opleidingen op de werkvloer behoren tot de mogelijkheden. Inzet, flexibiliteit en een goede work-lifebalance zijn voor ons belangrijker dan het diploma dat iemand kan voorleggen. Gemotiveerde werkkrachten zijn altijd welkom. We kunnen hen de nodige werkzekerheid bieden, geen onbelangrijke troef in deze economisch onzekere tijden!”

“De veiligheid en het welzijn van onze medewerkers is onze belangrijkste prioriteit”, benadrukt managing director Dominic Van den Bossche.

Duurzaamheid troef

Een ander speerpunt bij Joris Ide is het Planet Passionate-programma, waarmee de onderneming zich richt op het verminderen van haar milieu-impact. Ze vertaalde haar duurzame ambities naar drie doelstellingen: de ecologische voetafdruk van het bedrijf verkleinen, de milieuprestaties van de producten verbeteren en een zinvolle bijdrage leveren aan het bereiken van de VN- doelstellingen voor duurzame ontwikkeling. De bijbehorende acties zijn opgedeeld in vier thema’s: energie, koolstof, circulariteit en water. “Zo gebruiken we in onze productieprocessen water in een gesloten circuit, zullen we tegen eind volgend jaar 7,5 GWh elektriciteit produceren via verschillende PV-installaties en willen we tegen eind 2025 60 % van ons wagenpark vervangen door elektrische voertuigen. Daarnaast besparen we jaarlijks 31.000 m³ afval door het EPS in onze verpakkingen te vervangen door milieuvriendelijker honingraatkarton. Tot slot nemen we deel aan verschillende onderzoeksprogramma’s, bijvoorbeeld rond de toepassing van biobased isolatiemateriaal”, verduidelijkt Laurence Stalmans, Planet Passionate-verantwoordelijke bij Joris Ide.    

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pascal Op de Beeck

Projectmanager

Meer online zichtbaarheid creëren via Bouwen aan Vlaanderen? Neem contact met mij op.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details