Platform voor de bouw
Suikerpark blaast Veurne nieuw leven in
De Suikertorens stoppen de stad Veurne in een modern jasje met hun unieke architectuur.

Suikerpark blaast Veurne nieuw leven in

De voormalige Suikerfabriek in Veurne werd integraal ontmanteld om plaats te maken voor een top-of-the-class residentieel woonproject, inclusief natuurgebied en kmo-gedeelte. Er verrezen reeds 150 duurzame wooneenheden, waarvan er 69 zijn ondergebracht in twee fraaie torens. De doorgedreven toepassing van BIM en prefab vormde een cruciale troef. 

Binnenkijken in een modelappartement van de Suikertorens.

Karel Lambert, projectmanager bij Bouwbedrijf Furnibo: “In de eerste fase van het Suikerpark realiseren we een mix van woningen en appartementen, goed voor zo’n 150 wooneenheden. De 69 appartementen zijn verdeeld over twee torens van elk 30 meter hoog. Ook de ondergrondse parking stelt met zijn 3.200 vierkante meter niet teleur. Op het gelijkvloers en de eerste verdieping bevindt zich de stedelijke muziekacademie met een totale oppervlakte van 3.400 vierkante meter.” Hoe hoger je klimt in de Suikertorens, hoe hoger het prijssegment. “De onderste laag appartementen weerspiegelt het concept van betaalbaar wonen. Daarboven bevindt zich het tussensegment en helemaal bovenaan situeren zich de zogenaamde skyflats, de ruimere appartementen met een uitgestrekt panorama over het landschap van Veurne.”    

De ondergrondse parking stelt met zijn 3.200 vierkante meter niet teleur.

Doordachte digitalisatie

De structuur van de Suikertorens is vervaardigd uit betonelementen en kalkzandsteen, waarbij de doorgedreven prefabstructuur volledig door Furnibo’s BIM-afdeling gemodelleerd werd. “Voor de betonstructuur werkten we zoveel mogelijk met prefab om efficiëntie in de hand te werken en het risico op fouten in de kiem te smoren. Alvorens we van start gingen op de werf tekenden we het hele gebouw uit in een BIM-model. Eens de structuur opgetrokken was, werkten we een 3D-scan uit, waarbij we telkens terugkoppelden naar het BIM-model. Het principe van de ‘digital twin’ liet ons toe om uitvoeringstoleranties tijdig op te sporen en deze op een gecontroleerde manier op te vangen bij de plaatsing van het buitenschrijnwerk, het metselwerk en de aluminium gevelbekleding. Het gevelparement werd voor 90 % inhouse geprefabriceerd in verdiepingshoge elementen. Een leuke meerwaarde aan de Suikertorens is dat elk prefabelement onafhankelijk van de gevelschil gemonteerd werd. Hierdoor kan elk puzzelstukje in principe afzonderlijk afgebroken en elders opnieuw opgebouwd worden. Op deze manier dragen we ons steentje bij aan circulair bouwen”, vertelt de projectmanager.     

Het gevelparement.

Duurzaamheid troef

Projectontwikkelaar ION mocht zijn tanden zetten in het nieuwe Suikerpark, met dank aan zijn duurzame visie. Hoe ION een duurzame realisatie in het leven riep? “Door zoveel mogelijk lokaal te werken en het langeafstands-transport te beperken. Bovendien wordt de hele site verwarmd door één centraal warmtenet dat gevoed wordt door voedselproducent PepsiCo. De restwarmte van de fabriek wordt ondergronds getransporteerd om de wooneenheden te verwarmen en ze van sanitair warm water te voorzien.” Ook met het waterverbruik springt men zorgvuldig om op de site. “We filteren het sanitair grijswater tot we opnieuw de kwaliteit van regenwater bekomen om de toiletten door te spoelen. Als je bedenkt dat het dakoppervlak van de Suikertorens relatief klein is in verhouding tot het totale waterverbruik, spreekt de keuze om het water te filteren en te hergebruiken voor zich. Ook voor ons als hoofdaannemer was deze innovatieve en duurzame aanpak een primeur”, aldus Karel Lambert. Last but not least ontfermde Furnibo zich over de klantenbegeleiding. De eindklant werd persoonlijk begeleid om van de nieuwe woonst een echte thuis te maken. De gemaakte keuzes werden verwerkt in het BIM-model, zodat de werfleiding steeds over een single point of truth beschikte.    

De site wordt verwarmd door een centraal warmtenet.

Facts & figures

  • Kelder: 3.200 m2
  • Muziekacademie: 3.400 m²
  • Residentieel gedeelte: 7.200 m²
  • Grondverzet dat op de site blijft: 12.000 m³
  • Grondverdringende funderingspalen: 300 stuks
  • Betonnen prefabelementen (balken, kolommen, wanden): 1.350 stuks
  • Prefab gemetselde gevelelementen: 1.275 stuks
  • Predallen en gewelven: 10.500 m²
  • Buitenschrijnwerk: 3.100 m²
  • Aluminium gevelbekleding: 1.500 m²

Stabiele residentiële hoogbouw voor Suikerpark

“Geen kwalitatief gebouw zonder een grondige stabiliteitsstudie als ruggengraat van het ontwerp”, vindt Koen Van Nevel, zaakvoerder van Cobe Ingenieurs uit Brugge. Voor de realisatie van het Suikerpark in Veurne werd zijn team dan ook aangesteld om de stabiliteit van dit hoogbouwproject te garanderen.

Tekst Silke Van Parijs    |    Beeld Lieve De Becker

“Wij zijn gespecialiseerd in alles wat met de structuur en stabiliteit van gebouwen te maken heeft: van vloerplaten, balken en kolommen enerzijds tot de bouwput, funderingen en onder-grondse constructies anderzijds. Dankzij een gedetailleerd en gedimensioneerd uitvoeringsdossier kan de aannemer aan de slag op de werf”, vertelt Koen Van Nevel.

“Essentieel bij een residentieel hoogbouwproject is dat je nadenkt over hoe je de lange en dwarse structuur van het gebouw zal concipiëren”, zegt Koen Van Nevel.

Maatwerk als rode draad

“Essentieel bij een residentieel hoogbouwproject zoals het Suikerpark is dat je nadenkt over hoe je de lange en dwarse structuur van het gebouw zal concipiëren, zodat je niet geblokkeerd zit in je plan. Dit was allesbehalve een doorsneeproject. De units onderaan zijn niet identiek aan de units bovenaan de toren, dus een doordachte aanpak was cruciaal om de verschillende woontypologieën binnen eenzelfde gebouw mogelijk te maken. De uitdaging was om die stapeling van woonunits met verschillende dimensies op een intelligente en structureel verantwoorde manier aan te pakken, zodat alle onder-delen zo op elkaar konden worden afgestemd dat ze in het grotere geheel passen”, legt Van Nevel uit.

De rode draad doorheen stabiliteitsstudies is het maatwerk.

“De rode draad doorheen stabiliteitsstudies is het maatwerk. Als ingenieursbureau zijn wij ons bewust van het feit dat dit ook voor de architect een hersenbreker is. Daarom hebben wij voor al onze realisaties de ambitie om zeer nauw samen te werken met de architect en de aannemer en om ons vanuit hun visie mee over het ontwerp te buigen. Daarom hanteren we nuttige BIM-modellen en overleggen we met onze collega-ontwerpers en uitvoerders. Wij gaan prat op persoonlijk contact en zetten als het ware een stap naar achteren om met een open geest en resultaatgericht naar de gewenste uitkomst toe te werken.”    

SOLIDOR – Terrasdragers

Beeld: SOLIDOR.

SOLIDOR, fabrikant van regelbare terrasdragers, legt zich sinds 1978 toe op terrasdragers voor terrassen uit hout, beton en keramische tegels. Voor de residentiële houten terrassen van de Suikertorens deed de bouwheer een beroep op de expertise van het Wevelgemse familiebedrijf. Managing Director Henri Dejans illustreert: “Wereldwijd vertrouwt men op onze terrasdragers om terrassen te verhogen. Voor oudere mensen vormt een niveau-verschil tussen het terras en het woongedeelte haast letterlijk een onoverkomelijke drempel. Daarnaast brengt een verhoogd terras een esthetische meerwaarde met zich mee: het ruimtegevoel wordt in één oogopslag groter.” De firma draagt duurzaamheid hoog in het vaandel. “Als fabrikant en toeleverancier van de terrasdragers daagden we onszelf uit om tot een kwaliteitsvol schoolvoorbeeld van circulair bouwen te komen. Al ons materiaal is afkomstig van de industriële afvalstroom. Wij kopen dit afval lokaal op en hergranuleren de gebruikte materialen om ze snel en gemakkelijk tot nieuwe terrasdragers om te vormen in onze productiesite in Wevelgem. Bij de terrassen van de Suikertorens overbrugden we tot wel 34 cm hoogte. In principe is dat geen probleem voor ons, vermits onze terrasdragers regelbaar zijn van 17 mm tot 1 meter. Eén zo’n drager kan een gewicht van 800 kg aan en per vierkante meter loopt de draagkracht op tot 2 ton. Een laatste meevaller? Dat zijn de onzichtbare schroeven. Het afstandshoudertje uit gerecycleerd plastic scheidt de steunbalken en het hout van elkaar en voorkomt waterstagnatie. Zo rot het hout niet en zien de terrassen er levenslang als nieuw uit.”

BSD-isolaties – Dakisolatie

BSD-isolaties uit Lo-Reninge biedt dak- en vloerisolaties voor particuliere woningen, appartementen, woonzorgcentra, ziekenhuizen, scholen en bedrijfsgebouwen. “Dankzij ons duurzaam en 100 % recycleerbare isolatiesysteem Polybeth voorzien we platte daken van de juiste isolatie. Concreet verwerken we de isolatieblokken in het hellingsbeton, zodat ze allemaal netjes ingepakt zitten, wat tot een onbrandbaar systeem leidt. Bij de dakisolatie voor de Suikertorens gingen we op dezelfde manier te werk”, vertelt zaakvoerder Filip Deconinck. “Door ecologische isolatieplaten in het hellingsbeton in te bedden, verzekeren we een doeltreffende waterafvoer. Zo vermijden we dat het regenwater zich opstapelt en dat er plassen ontstaan. Het grote voordeel van deze manier van werken is dat er drie verschillende taken uitgevoerd worden met één enkel isolatiesysteem. We plaatsen het dampscherm, gieten het hellingsbeton en brengen de isolatie aan. Een tijdsbesparende klus, aangezien de plaatsing van ons Polybeth-systeem slechts drie dagen in beslag neemt, terwijl je voor een klassieke opstelling al snel twee tot drie weken mag rekenen. Ook het prijsverschil is een meevaller. De voornaamste uitdagingen bij de realisatie van de Suikertorens waren de timing, de grote hoogte van de wooncomplexen en de weersomstandigheden aan de kust. Het was aan ons om waterdichte daken te voorzien, zodat de dakwerker op zijn beurt van binnenuit de werken kon verderzetten.”

TECHNISCHE FICHE
  • Bouwheer Stad Veurne & ION (Waregem)
  • Architect THV “B-architecten – A1AR – Denc!”
  • Hoofdaannemer(s) Bouwbedrijf Furnibo (Veurne)
  • Studiebureau Cobe Ingenieurs bv (Brugge)

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details