03:22
17-10-2018

Sweco | Berchem

Activity Based Working in nieuw Antwerps kantoor

De Koningin Elisabethzaal, ‘t Groen Kwartier en de volledige studie van de sluiting van de Antwerpse Ring: Sweco drukt al ettelijke jaren zijn stempel op de ruime Antwerpse regio. Hoog tijd dat het toonaangevende ingenieursbureau zelf een vestiging in de Scheldestad opende. Dit gebeurde in juli, aan de Posthofbrug in Berchem, vlak bij het multimodale knooppunt aan het treinstation Antwerpen-Berchem.

Sweco opteerde voor een kantoorinrichting met een typisch Scandinavisch design en een breed gamma aan warme huisstijlelementen.

Het duurzame vlaggenschipkantoor (BEN én BREEAM Excellent) op Ghelamco-site ‘The Link’ stelt kennisuitwisseling centraal. Door verschillende teams samen te brengen in een gloednieuwe vestiging met open ontmoetingsplaatsen en moderne hubs voor gedeelde activiteiten, trekt Sweco de kaart van interdisciplinaire werking en geïntegreerde dienstverlening voor zijn klanten. Sterker nog: het gebeurt in een inspirerende omgeving die het activiteitgericht werken volledig omarmt.

Vandaag bouwen aan morgen
Niet enkel in de projecten die het uitvoert, maar ook in de eigen organisatie tracht Sweco vorm te geven aan de samenleving van morgen. De strategie en de aanpak die het hanteert bij de keuze van de huisvesting voor de medewerkers weerspiegelt die visie. Voor zijn Antwerps kantoor kwam Sweco met een eigen invulling die de onderneming meteen naar de toekomst katapulteert: ‘Activity Based Working’. “Dat zorgt – dankzij ondersteuning van moderne tools – voor een cultuur die gericht is op samenwerking en het halen van resultaten, onafhankelijk van locatie of tijdstip”, klinkt het bij Sweco. “Deze positieve houding maakt het anders én slimmer organiseren van het werk mogelijk.”

Inspraak als katalysator voor cultuuromslag
Verandering roept vaak weerstand op, en dus is het zaak om de mogelijke obstakels in een vroeg stadium te capteren en aan te pakken. Daarom ging het interdisciplinaire projectteam – met eigen experts op het vlak van HR, IT, communicatie, facility en mobiliteit – eerst te rade bij de betrokken medewerkers. Daaruit bleek dat een zo groot mogelijk participatiegevoel van groot belang was. Ieder team kreeg een eigen ambassadeur toegewezen, die optrad als lokaal aanspreekpunt voor de collega’s én vertegenwoordiger binnen het project. De teamambassadeurs hielden binnen hun groep de vinger aan de pols en werden via interactieve workshops ingewijd in de wereld van Activity Based Working. Een intranetplatform, nieuwsbrieven, livepresentaties met vragenuurtje en een hotline streken de laatste plooien en bezorgdheden glad. Zo ontstond er een substantieel draagvlak en was iedereen helemaal mee met de recente ontwikkelingen.

De wandbekleding bestaat op sommige plaatsen uit atypische elementen zoals mos en kurk.

Comfortabele werkomgeving
Sweco vertaalde dit concept in een kantoorinrichting met een typisch Scandinavisch design – Sweco’s hoofdkantoor bevindt zich dan ook in het Zweedse Stockholm – en een breed gamma aan warme huisstijlelementen. Er ging heel wat aandacht naar de inkleding van het nieuwe complex, met het oog op de creatie van een comfortabele werkomgeving waar het aangenaam vertoeven is. “Cruciaal hiervoor zijn de open werk- en overlegplekken, dus de tijd van de afgesloten bureautjes is voorgoed voorbij. Deze dynamische plekken kennen vele verschijningsvormen, met de felle Sweco-kleuren als ‘rode’ draad en Activity Based Working als bindmiddel. Dat zorgt voor een boost van de positieve vibe op de werkvloer.”

Medewerkers kunnen naargelang hun activiteiten volop schakelen tussen het ruime aanbod aan werkplekken. Denk aan afzonderlijke concentratieplaatsen, Skype-werkplekken met akoestische isolatie en in hoogte verstelbare tafels. In tegenstelling tot vele andere kantoren zijn ook de stilteplekken bij Sweco uitgerust als open werkplekken, waar leefregels en slimme IT borg staan voor geconcentreerd werken.

IT en huiselijkheid
Ook qua IT heeft Sweco zijn zaakjes goed op orde. Het werkt immers al jarenlang locatieonafhankelijk dankzij performante cloudoplossingen. De projectruimte en overlegzones zetten dan weer aan tot creatieve ontmoetingen en zijn multifunctioneel inzetbaar. De vergaderzalen zijn uitgerust met alle moderne technische apparatuur, met onder meer een zichtbaar digitaal reserveringssysteem. De glaswanden creëren een open, toegankelijke omgeving en de wandbekleding bestaat op sommige plaatsen uit atypische elementen zoals mos en kurk.

Het Sweco-kleurpalet voor tapijten, wanden en stoelen zorgt voor de ‘finishing touch’. Een andere rode draad is huiselijkheid, en dat merk je het best in de woonkamer: een zone met een heuse bibliotheek bij het onthaal, een ruimte waar klanten, bezoekers en medewerkers elkaar in een informele sfeer kunnen ontmoeten.

Voor zijn Antwerps kantoor kwam Sweco met een eigen invulling die de onderneming meteen naar de toekomst katapulteert: ‘Activity Based Working’.

Flexibiliteit troef
Die ontmoetingen worden eveneens gestimuleerd door de flexibele werkplekken. Niemand heeft nog een vast bureau. Afhankelijk van de bezettingsgraad neemt iedereen plaats binnen zijn of haar toegewezen zone. Zo verdwijnt het ‘eilanddenken’ en ontstaan er spontane uitwisselingen die uitmonden in cocreatie. Ideaal voor de huidige generatie, die wil werken waar en wanneer ze wil. Bijkomend pluspunt is de optimale inzet van de beschikbare kantoorruimte. “Goed om weten: de besparingen op de huisvesting waren een extraatje en zijn nooit een doel op zich geweest. Dankzij de brede uitrol van telewerk – met minder pendeltijd en meer individuele verantwoordelijkheid voor de medewerkers – is er bovendien voldoende plaats voor een stevige personeelsgroei de komende jaren. Al wordt dat telewerken zeker niet dwangmatig opgelegd.”

Onderweg naar slimmere mobiliteit
Het nieuwe kantoor herbergt Sweco-experten uit alle windstreken. Bereikbaarheid was dus een hot issue. De ligging vlak bij het station van Berchem garandeert een erg vlotte verbinding via het openbaar vervoer. Dit aanbod werd verder aangevuld met onder meer poolfietsen, autodelen en een carpoolservice. “Met het ‘Mobility as a Service’-concept betreden we het innovatieve pad: via de Olympus Mobility-app van Artemis zijn alle vervoersmogelijkheden met één vingerknip beschikbaar. Alle denkbare combinaties zijn mogelijk: treintickets kopen, een Cambio-deelwagen huren, gebruikmaken van deelfietsen, tram- en bustickets bestellen, parkeren aan NMBS-stations …

Dit pilootproject heeft een (r)evolutie aangewakkerd, waar ook de andere Sweco-kantoren zich aan spiegelen. De werkprocessen worden permanent geëvalueerd, met maximale anticipatie op wat de toekomst kan brengen. Flexibel, dynamisch inspelen op de noden van medewerkers en klanten is het codewoord voor onze kantoorinrichting en organisatiewerking”, concludeert Sweco.   

Tekst Sweco     |    Beeld Filip Van Loock
Uitgelichte afbeelding: 
Bereikbaarheid was een hot issue. De ligging vlak bij het station van Berchem garandeert een erg vlotte verbinding via het openbaar vervoer.

Lees meer over: Berchem , flexibiliteit , Sweco , The Link

Bouwen aan Vlaanderen partners

SwecoBrussel P&V Verzekeringen