Platform voor de bouw
Woon & Werkgebouwen

TABLOO, Dessel | Betonnen landmark vereist doordachte bekistingsmethode

naamloos-1-kopieren-2

23 april 2020 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

In Dessel wordt deze dagen een gloednieuw informatie- en gemeenschapscentrum opgetrokken. Het gebouw krijgt de naam ‘TABLOO’ en belooft een architecturaal pareltje te worden. De unieke betonnen ‘tafelstructuur’ zal een opvallend herkenningspunt vormen in het Kempische landschap. De ‘poten’ zijn in functie van het beoogde voegen- en gatenpatroon en de strikte esthetische eisen voor het zichtbeton gerealiseerd met behulp van een modulair bekistingssysteem.

TABLOO zal in 2021 klaar zijn en komt er in opdracht van NIRAS, de Nationale instelling voor radioactief afval en verrijkte splijtstoffen. Het centrum moet dankzij een interactieve expo uitgroeien tot dé referentie voor informatie over het beheer van radioactief afval en het beruchte cAt-bergingsproject. Bovendien zal het eveneens dienstdoen als een toeristische trekpleister voor de regio, met interessante troeven voor de lokale gemeenschappen. TABLOO zal immers ook plaats bieden aan een auditorium annex theaterzaal voor tweehonderd personen, een tijdelijke tentoonstellingsruimte, verschillende polyvalente ruimtes en een groot centrumplein. Het gebouw wordt bovendien ingebed in een fraai landschapspark met een evenementenweide.

naamloos-2-kopieren

Het project dankt zijn naam aan zijn markante tafelstructuur. Negen gladde, vlakke zichtbetonkolommen zullen de bovenverdieping van het bezoekerscentrum ondersteunen.

 

Piekfijn zichtbeton

Het project dankt zijn naam aan zijn markante, 15 meter hoge tafelstructuur. Negen gladde, vlakke zichtbetonkolommen omhullen een houten onderbouw en ondersteunen een ‘tafelblad’ waarin de bovenverdieping van het bezoekerscentrum wordt ondergebracht. Aangezien het aan zeer strenge esthetische vereisten moet voldoen (volgens CUR-Aanbeveling 100), is het zichtbeton ter plaatse gestort met behulp van VARIO-wandbekisting. “De bijzondere architectuur vroeg om een specifiek bekistingssysteem, waarbij geen zichtbare vijsafdrukken nagelaten worden”, zegt Cis Geysen, werf-leider bij Groep Van Roey. “Dankzij de flexibiliteit van de modulaire VARIO GT 24-wandbekisting konden we het beoogde voegen- en gatenpatroon piekfijn realiseren. Een bijkomend voordeel is dat de panelen op voorhand gemonteerd worden in de PERI montagehal in Schijndel en kant-en-klaar op de werf toekomen. Dit leverde ons heel wat tijdswinst op. En dankzij het gebruik van FinPly-betonplexplaten met verschillende standaardafmetingen
konden we het zaagverlies per plaat beperken.”
   

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Nicolas Piert

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Bouwen aan Vlaanderen netwerk? Ik help u graag verder.

0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details