Platform voor de bouw
Woon & Werkgebouwen

Tapijtenfabriek wordt nieuwe dorpswijk

Pontrave-drone-rendering

Tekst | Timesaver

Beeld | Charles-Luka Schweizer

20 mei 2022 Leestijd 9 minuten

Deel dit artikel

De reconversie van de voormalige site van tapijtenfabrikant Desso in het centrum van Waasmunster krijgt stilaan vorm. Na het kmo-gedeelte is nu ook fase 2 met elf energiezuinige grondgebonden woningen afgewerkt. Binnenkort wordt de laatste stap in de transformatie gezet met de bouw van twee urban villa’s, maar nu al is duidelijk dat ‘Pontrave’ een prestigeproject bij uitstek is.  

De kmo-zone bestaat uit een mix van gerenoveerde kantoren en opslagruimtes van Desso en meerdere nieuwbouwvolumes.

Waasmunster is een pittoresk dorpje dat baadt in het groen. Dankzij de centrale ligging vlak bij de E17, de lokale winkels en restaurants, het nieuwe cultureel centrum met sportcomplex en zelfs een lagere school is het een residentiële hub met vele troeven. De enige blaam was tot voor kort de site van Desso, die zich pal onder de kerktoren bevond. De verouderde en verwaarloosde industriële gebouwen en verhardingen zorgden jarenlang voor een troosteloze aanblik. “Toen de tapijtenproducent zijn activiteiten overhevelde naar de nieuwe vestiging in Dendermonde, wilde het management de site verkopen of zelf omtoveren tot een woonzone. Als huisaannemer van Desso vonden wij dit een gedroomde opportuniteit om samen met onze ontwikkelingsfirma Sterrebuilding onze reconversie-activiteit verder uit te bouwen”, vertelt Wim De Thaey, gedelegeerd bestuurder bij Sterrebuilding nv.

Specifieke bouwdelen van het industriële verleden werden behouden, zoals de fabrieksschouw en de sheddaken.

Via brownfieldconvenant

Het was zeker geen evident project, vooral omdat de neuzen van veel partijen in dezelfde richting moesten wijzen. “Zelf wilden we de site een gemengde functie geven, waar oud en nieuw op een duurzame manier met elkaar verenigd worden”, verduidelijkt Wim De Thaey. “In functie van de vroegere industrie was de site volledig ingekleurd voor economische invulling. Dankzij een brownfieldconvenant konden we met alle betrokken overheden rond de tafel gaan zitten om de case te bespreken. De idee om eerdere functies met elkaar te verweven, was dus reeds aanwezig bij de privatieve initiatiefnemers. Deze denkpiste werd snel mee opgenomen door de lokale overheid, die er zelfs een interessante locatie voor een nieuwe brandweerkazerne in zag. Uiteindelijk bleek het opstarten van een brownfieldconvenant de juiste zet. In 2017 werd in rechtstreeks overleg met alle betrokken overheden, de gemeente Waasmunster, de provincie Oost-Vlaanderen, het Departement Omgeving, Erfgoed én Interwaas een masterplan voor de site goedgekeurd, waarna het vereiste RUP door de overheid werd geformaliseerd.” 

De elf nieuwe energiezuinige, grondgebonden woningen zijn ruim en genieten volop van natuurlijk daglicht.

Kmo- en woonzone verenigd

Pontrave wordt in eerste instantie een plaats waar het fijn wonen is. Daarom werd de site uitgebreid met een stukje openbaar domein dat voorheen dienstdeed als speelplein en parking. “Hiermee komen we uit op een oppervlakte van 2 hectare die intelligent benut wordt”, aldus Wim De Thaey. “De verwevenheid van diverse bestemmingen en gebruiksvormen uit zich via een expliciete connectie tussen economie, gemeenschapsvoorzieningen en wonen. Ook worden er een aantal groenbuffers ingebouwd en publieke parkeerplaatsen gecreëerd.” Concreet werd de rechterkant van het domein omgetoverd in een kmo-zone. Deze bestaat uit een mix van gerenoveerde kantoren en opslagruimtes van Desso en meerdere nieuwbouwvolumes,waaronder een brandweerkazerne, diverse kleine industriële units en twee conciërgewoningen. Specifieke bouwdelen van het industriële verleden werden behouden, zoals de fabrieksschouw en de sheddaken. Aan de andere kant is er het woongedeelte met elf energiezuinige grondgebonden woningen en twee moderne urban villa’s (elk met elf entiteiten die als woonvolume of praktijk-
ruimte voor vrije beroepen worden ingevuld). De overgang tussen de economische invulling en het woongedeelte gebeurt door middel van een nieuwe openbare weg, geflankeerd door groen- en parkeervoorzieningen.    

Duurzaamheid troef

De ontwikkeling gebeurde door Sterrebuilding, de zustervennootschap van Dero Construct, dat de praktische realisatie voor zijn rekening nam. “Na een voortraject van ongeveer vier jaar zijn we eind 2018 gestart met de sloopwerken”, vervolgt Wim De Thaey. “Het puin hebben we ter plaatse verwerkt volgens de normen en gerecupereerd voor de funderingen onder de nieuwe gebouwen en wegenissen. In 2019 werd gestart met de bouw en renovatie van het kmo-gedeelte, om een jaar later dan de elf grondgebonden lage-energiewoningen met tuin te bouwen. Deze omvatten telkens een gelijkvloers, volwaardige verdieping en afgewerkte zolder. Opvallend is het uitzicht vanuit de woningen op de groene Durmevallei. De volumes zijn eerder opgetrokken als een traditionele ruwbouw, met dunbedgevelmetselwerk in een variatie van bruine, rode en donkergrijze tinten. Een grote erker, afgewerkt in een volkern die qua kleur overeenstemt met het donkerbruine aluminium buitenschrijnwerk, zorgt enerzijds voor een optimaal gebruik en lichtinval op de zolderverdieping. Anderzijds brengt dit een speels accent in de architectuur, die vrij sober is opgevat. Natuurlijk zijn het duurzame en toekomstgerichte woningen die worden verwarmd en gekoeld met warmtepompen die op creatieve manier in het concept zijn verwerkt. Ze bevinden zich immers in een houten constructie voor de woonunit, die tegelijkertijd dienstdoet als opbergruimte voor de vuilnisbakken.”

De volumes zijn eerder als een traditionele ruwbouw opgetrokken, met dunbedgevelmetselwerk in een variatie van bruine, rode en donkergrijze tinten.

Leerrijk traject

De twee urban villa’s die samen ‘Residentie Pontrave’ vormen, worden in eenzelfde architectuur opgetrokken. “Ook daarbij staat maximale connectie met het landschap centraal”, vertelt Wim De Thaey. “Alle entiteiten krijgen verdiepingshoge ramen en ruime terrassen tot wel 41 m². Net als bij de woningen wordt er volop ingezet op hernieuwbare energie aan de hand van warmtepompen en zonnepanelen. Dit zal resulteren in een E-peil van 20. Elke eigenaar heeft zijn eigen parkeerplaats ter hoogte van het maaiveldniveau onder de gebouwen, waar ook een erg grote fietsenstalling wordt voorzien. We hopen het project medio 2024 op te leveren en zullen daarmee ons grootste eigen reconversieproject tot dusver hebben verwezenlijkt. Het is een uiterst leerrijk traject, zelfs voor Dero Construct, dat als klasse 8-bouwbedrijf al vele jaren een gevestigde waarde is. Hoewel we ruim dertig jaar ervaring in de meest uiteenlopende projecten in de utiliteits-, industrie-, kantoor- en residentiële bouw kunnen voorleggen, is Pontrave toch wel een uitzonderlijk project. Niet in het minst door de combinatie van de vele functies en de brug tussen oud en nieuw die deze site kenmerken.”    

TECHNISCHE FICHE
  • Bouwheer Sterrebuilding (Zele)
  • Architect Woningen en urban villa’s: Abscis Architecten (Gent) Kmo-gedeelte: Architectenbureau Geert Symoens (Zele)
  • Hoofdaannemer(s) Dero Construct (Zele)
Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pascal Op de Beeck

Projectmanager

Meer online zichtbaarheid creëren via Bouwen aan Vlaanderen? Neem contact met mij op.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details