Platform voor de bouw
Technieken om cultureel erfgoed op te waarderen
(Beeld: www.artinflanders.be-foto Cedric Verhelst)

Technieken om cultureel erfgoed op te waarderen

Ook bij de recente renovatie van de Sint-Baafskathedraal speelde deze multidisciplinaire specialist een cruciale rol. Het team implementeerde er immers quasi onzichtbaar een hele resem innovatieve elektrische oplossingen die de bezoekers meer comfort en een betere beleving garanderen. 

De elektrische installaties zijn optimaal geïntegreerd in het nieuwe bezoekerscentrum. (Beeld: ENGIE Solutions)

ENGIE Solutions is uitgegroeid tot een toonaangevende speler in de markt van elektriciteitsoplossingen voor culturele instellingen. “Onze project- benadering combineert een jarenlange expertise met een brede waaier aan diensten die naadloos inspelen op de noden van het culturele erfgoed”, vertelt Gunter Thienpont, projectmanager voor het segment Cities & Communities. “We zorgen voor kant-en-klare oplossingen op maat. Onze meer dan 9.600 experts werken resultaatgericht en zijn actief op erg diverse terreinen, van ontwerp tot de exploitatie van infrastructuur en diensten, inclusief financiering, installatie en onderhoud. Het actieterrein is erg breed en loopt van nieuwbouw tot historische panden. Maar meewerken aan de Sint-Baafskathedraal was toch wel iets speciaals. De transformatie van dit monumentale gebouw is ronduit indrukwekkend te noemen.”

Uniek belevingsparcours

In opdracht van Artes Depret stond ENGIE Solutions in voor de totaal- integratie van de nieuwe elektrische installaties. “Het was een ongelofelijk uitgebreid project”, aldus Gunter Thienpont. “Zo implementeerden we de brand- en inbraakbeveiliging, de camerabewaking, de toegangscontrole, een antidiefstalsysteem, de digitale bewegwijzering, de audio-installatie, alle verlichting, een centraal besturingssysteem, telefonie … Voorts voerden we de algemene elektriciteitswerken uit en installeerden we de databekabeling. Uniek is het belevingsparcours in de crypte, waar bezoekers door middel van een 3D-bril een visuele uitleg over de kathedraal en het Lam Gods krijgen. Het waren onze experts die de IT-backbone van deze oplossing hebben ontwikkeld. De kers op de taart was echter de brand- en diefstalbeveiliging van het Lam Gods, wat een gigantische uitdaging was.”  

“Meewerken aan de transformatie van de Sint-Baafskathedraal was toch wel iets speciaals”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details