Platform voor de bouw
JaarboekNieuws

Technisch expert biedt klanten end-to-endoplossing aan

(1)190227_Engie_Chantier_Mobius_BenjaminBrolet_0135(ENT_ID=2084
EQUANS heeft alle technische competenties om zijn klanten volledig te ontzorgen, van elektriciteit tot HVAC, van ontwerp tot onderhoud.

Tekst | Jeroen Schreurs

Beeld | EQUANS

23 december 2021 Leestijd 11 minuten

Deel dit artikel

EQUANS, vroeger ENGIE Solutions, is de wereldwijde marktleider inzake multitechnische diensten. Ook in België is het bedrijf alomtegenwoordig. Van typische kantoorgebouwen en datacenters over ziekenhuizen tot erfgoed zoals de Sint-Baafskathedraal in Gent: achter de schermen zorgt EQUANS voor performante en slimme techniek.

Dankzij de werken die EQUANS via een EPC uitvoerde, zal het CHR Sambre et Meuse in Namen zijn verbruik met 15,5 % per jaar zien verminderen.

EQUANS groepeert sinds vorig jaar alle service-activiteiten binnen één specifieke organisatie. Het bedrijf is een samensmelting van het vroegere ENGIE Fabricom (integrator van multitechnische oplossingen), ENGIE Axima (expert in HVAC, koeling en brandbeveiliging) en ENGIE Cofely (voorloper inzake facilitymanagement en energie-efficiëntie). Die transformatie tot het toenmalige ENGIE Solutions vond vorig jaar al plaats. “Maar met de nieuwe merknaam EQUANS willen we dat bedrijf nu een eigen gezicht en positionering geven”, zegt Natalie Dewulf, general manager Properties bij EQUANS. “Los van ENGIE, dat meer inzet op grote infrastructuurprojecten en de productie van hernieuwbare energie.”

EPC

Door die activiteiten te groeperen in één bedrijf werken de verschillende teams veel nauwer samen dan vroeger. Zo combineert EQUANS de nodige competenties om zijn klanten end-to-endoplossingen en een volledige ontzorging aan te bieden. EPC-contracten zijn daar een mooi voorbeeld van. Natalie Dewulf: “In zo’n concept analyseren we de installaties van een klant en stellen we een aanpak voor om het verbruik en de CO2-uitstoot te verminderen. De besparingen die volgen uit die aanpak betalen de nodige investeringskosten daarna terug. EQUANS kan indien gewenst investeren, maar garandeert altijd de aangekondigde vermindering van het verbruik.”

EQUANS is aanwezig in meer dan honderd zorginstellingen (zowel renovaties als nieuwbouw), waar het de installaties en het onderhoud verzorgt.

Ziekenhuis 

Een voorbeeld van die specifieke werkwijze is het CHR Sambre et Meuse (CHRSM) in Namen. Dat ziekenhuis, met meer dan vierhonderd bedden, 250 artsen en 1500 medewerkers, moet elke dag het comfort en de veiligheid van zijn patiënten garanderen. Tegelijk stemde het jaarlijkse elektriciteitsverbruik overeen met dat van meer dan tweeduizend gezinnen. Het ziekenhuis wilde dan ook een strategie ontwikkelen om de energie-
prestaties van zijn installaties te verbeteren. 

Dat is intussen gebeurd. Dankzij de werken die EQUANS via een EPC uitvoerde, zal het CHRSM zijn verbruik met 15,5 % per jaar verminderen. Dat gebeurt onder andere via een verbeterde warmte-krachtkoppeling, zonnepanelen op de gevel en
de daken, modernisering van de verwarmingsruimte, ledverlichting, optimalisering van het waterdistributiesysteem en een intelligent verlichtingssysteem voor het operatiekwartier. Dankzij de uitgevoerde maatregelen bespaart het ziekenhuis 300.000 euro over een periode van tien jaar. “EQUANS engageert zich dus om die energie-efficiënte oplossingen effectief waar te maken”, zegt Dewulf. “Studie, installatie, onderhoud én exploitatie komen daarbij samen, want ook tijdens het contract moeten we nagaan of we de vooropgestelde rendementen blijven halen.”

Gevangenisdorp

Design, Build, Finance en Maintain dus, oftewel ‘DBFM’. Dat principe past EQUANS ook los van EPC-contracten toe. In het nieuwe gevangeniscomplex van Haren, bijvoorbeeld. In ons land voldoen veel gevangenissen niet meer aan de hedendaagse comfortnormen en de huidige visie op opsluiting en re-integratie in de maatschappij. De nieuwe Harense gevangenis zal daarom meer op een gevangenisdorp lijken dan op een traditionele gevangenis. De cellen worden geïnstalleerd in een twaalftal onafhankelijke gebouwen, verspreid over een terrein van 15 hectare.

In dat ‘dorp’ is EQUANS niet alleen verantwoordelijk voor de technische installaties in de gevangenis, maar ook voor het onderhoud ervan gedurende 25 jaar. Ledverlichting, zonnepanelen, oplaadstations voor auto’s en elektrische fietsen: alles is ontworpen om de energieprestaties van het gebouw te maximaliseren. Dat gebeurt onder andere met een warmtekrachtkoppelings- en warmtepompsysteem, dat gebruikmaakt van een geothermisch opslagveld om energie in de grond op te slaan of eraan te onttrekken.

In het Edinburgh I-gebouw in Brussel past EQUANS het vooruitstrevende ‘Heat as a service’-concept toe.

Drie transities

Met die voorbeelden is de ambitie van EQUANS duidelijk: een belangrijke speler worden voor de energietransitie in de gebouwen van zijn klanten. Maar dat is niet het enige proces dat het bedrijf mee wil begeleiden. Dewulf: “We willen ook betrokken zijn bij de industriële transitie van grote productiebedrijven, en vooral: de digitale transitie mee vormgeven. We evolueren naar een wereld waarin data een enorm belangrijke rol spelen. En we hebben onze klanten op dat vlak veel te bieden.”

“Predictive controlling en maintenance bijvoorbeeld”, gaat Dewulf verder. “Klanten verwachten dat we intelligente oplossingen aanbieden die in functie van het weer en de bezetting van het gebouw aanpassingen kunnen doorvoeren. Een algoritme past daarom de setpoints van de installatie aan om vroeger of later te verwarmen of de temperatuur aan te passen. Dat is digitaal doorgedreven, want die algoritmes evalueren de setpoints voortdurend en sturen bij waar nodig.”   

“Onze grotere klanten vragen ons om zelfs de exploitatie en het onderhoud aan een BIM-model te koppelen”, zegt Dewulf.

Smart workspace management

Die digitale transitie heeft nog andere zichtbare gevolgen, zoals smart workspace management. Nu de combinatie met thuiswerken standaard wordt, kijken gebouwgebruikers meer en meer naar de vierkante meters die ze bezetten en hoe ze dat kunnen optimaliseren. Met de oplossingen van EQUANS kunnen ze die bezetting voortdurend monitoren en bijsturen. Ze kunnen dit ook koppelen aan andere optimalisaties, zoals reiniging. “Met onze workspace monitoring tool kunnen we aangeven welke vergaderzalen niet gebruikt zijn en dus ook geen opfrisbeurt nodig hebben”, legt Dewulf uit. 

BIM

Energie, installatie en het digitale aspect komen trouwens samen in het BIM-model. Alle grote nieuwbouwprojecten die nu worden gelanceerd, worden gerealiseerd met behulp van BIM. Zo beschikken alle betrokken partijen over een 3D-model van de installaties dat alle documentatie omvat. “Bepaalde grote klanten vragen zelfs om de exploitatie en het onderhoud aan zo’n BIM-model te koppelen. In het nieuwe Sportoasecomplex in Deurne hebben we zo’n model met onderhoud volledig uitgerold”, eindigt Dewulf.   

Heat as a service

EQUANS rolt sinds kort ‘Heat as a service (HaaS)’ uit, een oplossing die energie-renovatie van mede-eigendommen eenvoudiger maakt. Natalie Dewulf: “We zien dat gebouwbeheerders vaak een te klein budget hebben om een grote installatie te vervangen. Met HaaS zorgen we ervoor dat appartementseigenaars niet meer de volledige som van het project ineens op tafel moeten leggen, maar de kosten kunnen spreiden in de tijd. We regelen alle technische aspecten, maar ook het onderhoud en de herstellingen, en verkopen de output van de installatie – de warmte – aan de verschillende gebruikers. Zo ontzorgen we de syndici en eigenaars van appartementen van alle gedoe rond het verwarmingssysteem.”

Een concreet voorbeeld is het Edinburgh I-gebouw in Brussel. EQUANS werkte een technische en economische oplossing uit voor het verouderde collectieve verwarmingssysteem. Er kwam een ultra-moderne installatie met twee hoogrendementscondensatieketels in de plaats, samen met een WKK-unit. Naast de financiële en technische voordelen voor de bewoners vaart ook het milieu er wel bij, met dank aan de verlaagde CO2-uitstoot van 18 %. “Nu corona voorbij is en algemene syndicivergaderingen opnieuw mogelijk zijn, verwachten we dat ons ‘as a service’-concept een hoge vlucht zal nemen”, zegt Dewulf.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pascal Op de Beeck

Projectmanager

Meer online zichtbaarheid creëren via Bouwen aan Vlaanderen? Neem contact met mij op.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details