Platform voor de bouw
Thema's

Thema BIM | “BIM is een grote meerwaarde voor onze uitvoeringsactiviteiten”

10 december 2019 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

BIM is vandaag niet meer weg te denken uit de bouwsector. Als innovatief bouwbedrijf wil ook DCA niet achterblijven. De Kempense bouwfirma trekt vandaag voluit de kaart van BIM. Het eerste grote project dat integraal is uitgewerkt in BIM is momenteel in uitvoering in Heist-op-den-Berg. Op zeer korte termijn worden ook de prefabafdeling en kopersbegeleiding in BIM geïntegreerd. 

Dat BIM veel meer is dan een trend is al lang duidelijk. De voordelen, met het beperken van de foutenlast op kop, trekken meer en meer aannemers – groot én klein – over de streep. “Wij springen niet zomaar op de kar van elke nieuwe technologie. Alleen wanneer ze echt een meerwaarde biedt voor onze uitvoeringsactiviteiten – onze corebusiness – gaan we ermee aan de slag”, benadrukt Tiene Torfs, hoofd van de BIM-afdeling bij DCA. De meerwaarde van BIM staat voor DCA buiten kijf. “Door al onze projecten voor te bereiden in BIM kunnen we fouten vooraf elimineren. Elk dossier bereiden we nu tot in de puntjes voor in BIM, zodat we over een virtueel opgeleverd model beschikken dat rechtstreeks kan overgaan tot uitvoering. Deze manier van werken leidt tot minder fouten, minder faalkosten en op termijn ook tot een kortere uitvoeringstermijn. Dat is althans onze doelstelling”, aldus Tiene Torfs.

“Werken met BIM leidt tot minder fouten, minder faalkosten en op termijn ook tot een kortere uitvoeringstermijn”, aldus Tiene Torfs, hoofd van de BIM-afdeling bij DCA.

Leertraject

Begin 2018 schaarde DCA zich voluit achter het BIM-verhaal. De firma werkte een implementatienota uit om BIM in haar werking te integreren. “We beschouwen de nota als een leertraject dat van begin 2018 tot eind 2019 loopt”, legt Tiene Torfs uit. “Dit geeft ons de tijd om alle facetten van BIM te ontdekken en ten gronde uit te werken op maat van ons bedrijf. Een goede motivatie is dat we vandaag voorlopen op schema. De implementatie verloopt vlotter dan verwacht.”

Alle uitvoeringsdossiers in BIM

DCA focust voornamelijk op drie pijlers. Een eerste grote pijler is de voorbereiding van de dossiers in uitvoering, wat momenteel al is uitgerold. Voor elk project maakt DCA nu een dynamisch werf-inrichtingsplan op in 3D, waarbij alles mee in kaart wordt gebracht – van de veiligheidsrisico’s tot de aanlevering van materialen. “Op die manier weten we hoe de werf in elkaar zit nog voor er een schop in de grond gaat”, zegt Tiene Torfs. “Ook voor onze leveranciers en onderaannemers is het 3D-model van onschatbare waarde. We halen er alle mogelijke informatie uit.”

Het eerste grote project van DCA dat is voorbereid in BIM is momenteel in uitvoering: het nieuwbouwproject Park op den Berg.

In de pijplijn: prefabafdeling en kopersbegeleiding

In tweede instantie gaat DCA zijn prefabafdeling Predil in BIM integreren. Dat houdt in dat alle 3D-modellen voor de prefabafdeling op punt worden gezet in BIM, zodat de afdeling rechtstreeks vanuit het model kan vertrekken zonder opnieuw te moeten gaan tekenen. Dat proces is vandaag in volle gang. Ook met de kopersbegeleiding heeft DCA een start genomen. “De kopersbegeleiding is een aparte afdeling binnen de bouwafdeling van DCA die kopers van een appartement in een van onze residentiële projecten gedurende heel het bouwproces persoonlijk begeleidt. Alle plannen voor deze kopers gaan we uitwerken in 3D-modellen, zodat we hen een virtueel model kunnen aanbieden van elk appartement dat we bouwen”, zegt Tiene Torfs. “Op die manier krijgen kopers – particulieren in ons geval – een beter inzicht in hun woning aan de hand van een uiterst toegankelijk model.”

BIM werpt vruchten af

Het mag duidelijk zijn dat DCA niet bij de pakken is blijven zitten. Het bedrijf kan vandaag rekenen op een hele BIM-organisatie die volwaardig meedraait binnen het werfteam. “Ons eerste grote project dat is voorbereid in BIM is nu in uitvoering, namelijk Park op den Berg, een uniek nieuwbouwproject met penthouses en luxeappartementen in Heist-op-den-Berg. Onze BIM-werfconsulent is tijdens de werken aanwezig op de werf en draait mee binnen het werfteam om de uitvoeringsplannen mee in goede banen te leiden. Alle informatie omtrent de werkzaamheden wordt uit ons BIM-model gehaald. Heel het bouwteam is enthousiast, wat de meerwaarde van onze BIM-strategie alleen maar bevestigt”, aldus Tiene Torfs. 

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pieter-Jan Vansteelandt

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details