Platform voor de bouw
Thema Circulair bouwen | Aluminium garandeert lange levensduur van gevel en dak

Thema Circulair bouwen | Aluminium garandeert lange levensduur van gevel en dak

Wanneer zijn gevels en daken duurzaam? Als ze bestand zijn tegen alle weersomstandigheden en zo een lange levensduur garanderen. De aluminium dak- en gevelsystemen van Prefa, ontwikkeld en geproduceerd in Oostenrijk en Duitsland, voldoen ruimschoots aan die vereiste.

Prefa produceert al sinds 1946 een gamma dak- en gevelsystemen voor het soms gure weer in de bergachtige streken van Oostenrijk en omliggende landen. Daar zijn ze dankzij hun stormvastheid en stevigheid al lang gemeengoed. Sinds 2011 is het bedrijf ook in België actief, met succes.

Veelzijdig in kleur en vorm

“Aluminium is veelzijdiger dan de meeste andere materialen. Stormvast, breukvast, corrosiebestendig: achter elke Prefa-gevel schuilen aantrekkelijke eigenschappen”, zegt Tom Vanhandenhove, country manager Benelux bij Prefa. “En behalve hun sterkte bieden de gevelsystemen speelruimte voor design dankzij de veelzijdigheid aan kleuren en vormen. Het lage gewicht – gemiddeld 2,5 kilo per vierkante meter – maakt het product ideaal voor renovaties. Zeker voor bestaande constructies die extra moeten worden geïsoleerd is dat interessant. De dakpannen kunnen namelijk ook op oude en zwakke dakconstructies geplaatst worden.”

Duurzaamheid door hoge stormweerstand

Het is echter vooral de stormweerstand die bij de systemen van Prefa in het oog springt en die de duurzaamheid van de gevel of het dak bevordert. Met dank aan de uitgekiende bevestigingswijze. De plaatser begint onderaan met een startprofiel waarop hij de eerste rij Prefa-panelen of -dakpannen inhaakt. Bovenaan bevestigt hij de panelen met klangen of rechtstreeks met schroeven of nagels. Elk paneel haakt in het volgende paneel, waardoor ze elkaars bevestiging overnemen, maar nog wel voldoende kunnen uitzetten. Dat gebeurt door middel van de indirecte, verborgen bevestiging met de Prefa-patentkrammen op volle bebording of latwerk. Tom Vanhandenhove: “Ingrijpende renovaties of vernieuwingen van het dak zijn hier niet aan de orde aangezien de dakpannen, schindels en losanges van Prefa de bewoners decennialang beschermen tegen weer, wind en zon. Geen enkel ander bouwmateriaal houdt even lang stand.”

Aluminium is natuurlijk ook roestvast. En dankzij het niet-poreuze karakter van het materiaal kan vuil zich trouwens niet vasthechten, waardoor het aan de oppervlakte blijft. Een goede regenbui wast het weg. Dat doet de onderhoudskosten aanzienlijk dalen. 

“De eerste jaren moest de Belgische markt wennen aan het idee om met aluminium te werken”, zegt Tom Vanhandenhove. (Beeld: Martin Croce)

 

Creatief toepassen

Prefa is sinds 2011 aanwezig op de Belgische markt. “De eerste jaren moest de Belgische markt wennen aan het idee om met aluminium te werken. Maar we zien dat architecten meer en meer begrijpen hoe je onze producten op een creatieve manier kan toepassen”, zegt Vanhandenhove tevreden. “Plaatsers zien vooral de voordelen op het vlak van verwerkbaarheid – ook bij lage buitentemperaturen kan je gewoon doorwerken. De panelen worden trouwens op maat gemaakt, wat het materiaalverlies beperkt.”

“Om de voorschrijvers en installateurs te ondersteunen, staan onze experts voortdurend met hen in contact, in heel Europa. Van de planning tot en met de realisatie van een project staan opgeleide medewerkers hen met raad en daad bij. Dit garandeert allereerst de planners en dakdekkers en nadien ook de opdrachtgevers een hoge mate aan zekerheid. Niet voor niets kunnen wij op onze sterke producten een unieke garantie van veertig jaar geven, op het materiaal én op de kleur. Dat bewijst dat we zeker zijn van ons product.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details