Theresianenklooster

Aan de straatkant zijn een nieuw volume met negen appartementen en een rijwoning gebouwd. Deze laatste vormt de overgang tussen de kapel en de bestaande bebouwing.

01:52
27-02-2019

Theresianenklooster | Aalst – Idyllisch wonen in en rond een klooster

Wonen in een klooster? Het kan sinds kort in Aalst, want het vroegere Theresianenklooster is omgevormd tot een meergezinswoning. Tegelijkertijd werden er in de kloostertuin drie nieuwbouwvolumes gerealiseerd en maakte de minder kwalitatieve bebouwing aan de straatzijde plaats voor een hedendaagse invulling.

Theresianenklooster

De gevel van het vernieuwde kloostercomplex bestaat uit rode recuperatiesteen en verwijst zo naar het initiële uiterlijk.

 

De site van het Theresianenklooster is al eeuwenlang een oase van rust in het drukke Aalsterse stadscentrum. Helaas had de tand des tijds ferm toegeslagen. “Het was absoluut noodzakelijk om actie te ondernemen, opdat de waardevolle

Tekst: Els Jonckheere
Beeld: Abscis Architecten
Participanten aan het woord

Vaco – Hekwerk, toegangspoort en kantelpoorten

Bij een statige site als die van het Theresianenklooster in Aalst hoort natuurlijk ook statig hekwerk. Uiteindelijk zijn de drie hekwerken ware pronkstukken geworden. Dit is de verdienste van Vaco uit Dendermonde, dat tegelijkertijd ook de toegangspoort en kantelpoorten van de ondergrondse garage plaatste. “Met deze opdracht hebben we dus kunnen bewijzen dat we sterk zijn in standaard- én speciale uitvoeringen van hekwerk en poorten”, aldus commercieel verantwoordelijke Franks Geers.

Vaco legt zich al sinds 1998 toe op het plaatsen van poorten en hekwerk. Hierbij gaat het geen uitdaging uit de weg en omarmt het met plezier speciale opdrachten, zoals het bekleden van poorten met hout of aluminium. “In ons eigen atelier maken we ook hekwerk in alle vormen en maten, en dit onder de merknaam Secuga”, vertelt Frank Geers. “Hierbij streven we de hoogste kwaliteit na, zowel qua materiaalgebruik als qua afwerking. Intussen hebben we heel wat ervaring opgebouwd, wat in dit project zeker geen overbodige luxe was. De bouwheer vroeg ons immers drie speciale draaihekken uit staal te produceren, die nadien door een andere firma bekleed zijn met Themo Ayous-balken 45*90. Daarnaast hebben we de aluminium toegangspoort naar de ondergrondse garage geleverd en geplaatst en hebben we 26 garageboxen uitgerust met een kantelpoort.”


Landmeetkunde & Expertiseburo Teugels –Landmeetkunde en topografie

Een minutieuze inplanting was essentieel voor het welslagen van dit ambitieuze reconversieproject. Vandaar dat er een beroep werd gedaan op de kennis en kunde van Landmeetkunde & Expertiseburo Teugels uit Temse. “We hebben de aannemer geassisteerd bij het uitzetten van de gebouwen, van de piketten voor de uitgraving van het grondwerk over de hoofdassen voor het plaatsen van de ankers en kolommen tot de referentiehoogtes”, vertelt bestuurder Steven Buytaert. “Het was geen uitzonderlijk project voor ons, want dergelijke metingen zijn al 45 jaar onze specialiteit. Met dertien meetploegen voeren we landmeetkundige en topografische opdrachten in heel België uit: het opmeten van percelen, uitzetten van gebouwen en sporen. Daarnaast kunnen klanten ook bij ons  terecht voor de opmaak van plaatsbeschrijvingen voor en na de werken en expertises. De omvang van deze site en het feit dat het om meerdere gebouwen ging, maakte deze realisatie wel anders dan de meeste werven. In combinatie met de uitstraling van de site is dit project dan ook een mooi visitekaartje voor ons.”

Bouwen aan Vlaanderen partners

Lameire Bedrijfspresentatie