Platform voor de bouw
Thuis in de isolatie-uitdagingen van vandaag en morgen
De geluidshinder voor de buren is op deze concertlocatie in Brugge beperkt door het creëren van een massa-veer-massaconstructie.

Thuis in de isolatie-uitdagingen van vandaag en morgen

Isolteam is een ervaren speler op het vlak van isolatieoplossingen. De aannemer uit Kortemark maakt deel uit van Groep IPCOM en heeft meer dan vijftig jaar kennis en knowhow op zak. Jaarlijks realiseren de dertig uitvoeringsteams meer dan vierduizend projecten, zowel nieuwbouw als renovatie voor particulieren en bedrijven. Managing director Hendrik Snauwaert duidt met dit jaaroverzicht de professionaliteit van Isolteam om elk type project van de geschikte isolatie te voorzien.

Een watertoren isoleren is geen alledaags project en vormde dus een fijne uitdaging voor de ervaren plaatsers van Isolteam.

Een watertoren is een atypisch gebouw, maar moet evengoed van geschikte isolatie voorzien worden. De binnenzijde rond de watertank van de watertoren in Lommel werd bekleed met cellulair glas van Foamglas. “Dat zetten we vaak in voor kelders en vochtige locaties waar het honderd procent dampdicht en vochtbestendig moet zijn”, licht Hendrik Snauwaert toe. “Voor een watertoren is dat niet anders. We hebben de isolatie volvlakkig verkleefd met een bitumen koudlijm. Met deze verlijming zorgen we voor een goede hechting van de isolatiepanelen, kunnen we de oneffenheden van de ondergrond wegwerken en verhinderen we nadelige convectiestromingen achter de isolatie. De isolatie werd nadien afgewerkt met tegels.”

Een gelijkaardige uitdaging qua plaatsing bracht Isolteam ook tot een goed resultaat voor de binnenmuur van een school. Door out of the box te denken, werden de spouwloze muren van het oude gebouw bekleed met cellenbetonisolatie van Multipor. De volvlakke verlijming van dit capillaire materiaal garandeert een duurzame en massieve isolatie met sterke akoestische prestaties.

Afwerking en isolatie in één

Het plafond van de ondergrondse parkeergarage van een kantoorgebouw in Boechout moest over een oppervlakte van 2.000 vierkante meter geïsoleerd worden. Hier koos Isolteam voor isolatie en afwerking in één product: aan de ene zijde houtwolcement, aan de andere rotswol. Dit combinatie-isolatiepaneel van Heraklith is niet alleen brandveilig, maar heeft langs de houtwolzijde duurzame, akoestische en vochtbestendige eigenschappen en langs de rotswolzijde biedt het thermische isolatie. “Dit type isolatie zien we meer en meer”, zegt Hendrik Snauwaert. “Het biedt een doeltreffende isolatie en de ruimte is ook meteen esthetisch afgewerkt.”

Met houtwolcement aan de ene kant en rotswol aan de andere zitten afwerking en isolatie in één paneel.

Gespoten isolatieschuim

Naast de traditionele isolatiematerialen is er ook ter plaatse gespoten isolatieschuim. Voor diverse projecten gebruikte Isolteam het isolatieschuim van Icynene op waterbasis. “Dat is ecologischer opgebouwd isolatieschuim en is dampremmender en luchtdichter dan andere materialen”, zegt Hendrik Snauwaert. “Het is een zacht schuim met goede akoestische prestaties dat perfect geschikt is voor niet-vlakke en moeilijke oppervlaktes.” Zo werd het gebogen dakgebinte van een nieuw zwembad in Knokke ermee bekleed en vervolgens afgewerkt met een beschermend dampscherm. Ook voor daken met golfplaten van bijvoorbeeld loodsen is Icynene een doeltreffende oplossing.

Evenementgebouw zonder hinder

Oude kerkgebouwen krijgen volop nieuwe bestemmingen: cohousingprojecten, warenhuizen of zelfs concertlocaties. Zoals in Brugge bijvoorbeeld. Tongewelven in kerken zijn opgebouwd uit hout en pleister, zeer lichte constructies waar een verende isolatielaag en massa aan moet worden toegevoegd om het gebouw naar buiten toe akoestisch te isoleren volgens het massa-veer-massaprincipe. “Onbereikbare holle ruimtes vulden we met ingeblazen cellulose”, zegt Hendrik Snauwaert. “Daarna plaatsten we isolatiedekens in glaswol en een bijkomende massamat. Binnen zijn de akoestische prestaties identiek, maar naar de omgeving toe is de geluidsoverlast beperkt. Hetzelfde deden we voor De Bijloke in Gent.”

Met Isolgomma Upgrei wordt het contactgeluid in dit kantoorgebouw in Waregem beperkt.

Akoestisch kantoorgebouw

Isolteam is naast de particuliere en projectmarkt ook actief in industriële projecten. Voor een kantoorgebouw in Waregem moest de vloer akoestisch ontkoppeld worden van de ondervloer om de verspreiding van contactgeluid te vermijden. “We kozen voor Upgrei van Isolgomma”, zegt Hendrik Snauwaert. “Dit is geschikt om onder een cementgebonden of betonnen vloeropbouw te plaatsen die aan hoge akoestische eisen moet voldoen.” Van concertgebouwen in oude kerken tot vochtgevoelige plaatsen zoals watertorens, industrieel of particulier: voor Isolteam is geen uitdaging te groot. Welk project je ook voor ogen hebt, de isolatie-expert heeft de ideale oplossing in huis. Hun jarenlang opgebouwde vakmanschap uit zich in innovatieve, kwalitatieve en esthetische isolatietoepassingen in elke context.      

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details