Platform voor de bouw
Thuiskomen in nieuw woonzorgcentrum
Het restaurant moet het kloppend hart van Huis Coppens worden.

Thuiskomen in nieuw woonzorgcentrum

In Eeklo waren de verwachtingen hooggespannen. De bewoners van woonzorgcentrum Dr. J. Coppens zagen in recordtempo een nieuwbouw opdoemen op een aanpalend terrein. Huis Coppens, hun nieuwe thuis, opende op 4 april de deuren. Wij hadden een gesprek met de bouwheer en de aannemer over de manier waarop bouw en exploitatie verweven zijn om een uniek concept van herstellen, verblijven en wonen te realiseren. 

De komst van Huis Coppens luidt een nieuw tijdperk in. Een tijdperk van integratie.

Het voormalige woonzorgcentrum Dr. J. Coppens was al jaren een baken in Eeklo. Bewoners genoten er van groen in het hartje van de stad, maar de kamers en voorzieningen voldeden niet meer aan de standaarden en verwachtingen van vandaag. De komst van Huis Coppens luidt een nieuw tijdperk in voor de 45 bewoners. Een tijdperk van integratie. Johan Maris, director of operations bij bouwheer en exploitant Care-ion, legt uit wat de bedoeling is. “We willen het stigma van het woonzorgcentrum wegnemen. Niet verhuizen, maar ver-thuizen: dat is onze eigentijdse visie op residentieel wonen. Huiselijkheid en het ritme van onze bewoners primeren. Dat doen we door enerzijds een vertrouwde omgeving te creëren en anderzijds door een open huis voor de buurt te zijn. Het huis is een ontmoetingsplek voor familie, vrienden en omwonenden.”

Vandenbussche werd aangesteld om de volledige bouw sleutel-op-de-deur af te leveren, buitenaanleg incluis.

Futureproof concepten

Een concept dat Care-ion in elk van zijn 21 woonzorgcentra én in toekomstige projecten doortrekt. Toch zijn ze stuk voor stuk bijzonder verschillend. “De geest van het huis moet altijd behouden blijven. Sfeer kun je niet loskoppelen van de lokale omgeving, want die bepaalt de eigenheid van een project. Daarom voegden we in Eeklo ook de dimensie herstellen toe aan het concept van
wonen en zorgen. Daar was nood aan. Huis Coppens herbergt naast de 45 kamers voor oorspronkelijke bewoners achttien assistentiewoningen en zestig herstelverblijven. Ook dat is inclusie”, vat Maris samen. 

Een duidelijke ambitie die vroeg om een gebouw dat vorm kon geven aan die openheid en verwevenheid en tegelijk futureproof kon zijn. “Zorgtechnologie evolueert zeer snel onder invloed van digitalisering. We anticiperen daarop door dragende binnenmuren te vermijden, zodat we kunnen spelen met concepten, maar ook door alle mogelijke aansluitingen al in de bouwfase te voorzien. Als de tijd rijp is voor bepaalde technologische verbeteringen, dan zijn we altijd voorbereid. We willen de nieuwe zorgtechnologie niet-invasief en zo onzichtbaar mogelijk integreren. Dat draagt finaal bij aan het comfort van onze bewoners”, vult Emile Deceuninck aan, bestuurder bij Care-ion.

Van links naar rechts: Emile Deceuninck, Johan Maris, Kristof Defruyt en Tinneke Van Thienen.

Uitdaging door timing en omvang

Met Vandenbussche uit Aalter kon Care-ion bij de bouw van het nieuwe Huis Coppens een beroep doen op een gerenommeerde lokale speler met heel veel ervaring in zorgprojecten. En dat was nodig, want de zeer strakke deadline van minder dan twee jaar tijd, in combinatie met de omvang, vroeg om een sterk team. De nieuwbouw bestrijkt een oppervlakte van 10.700 m² en telt vijf bouwlagen. “Dit was een project naar ons hart”, opent directeur-bestuurder ir. Kristof Defruyt. “Niet alleen door het inhoudelijk sterke concept. Ook het voortraject liet de nodige ruimte om mee te denken met Care-ion over hoe we het gebouw konden optimaliseren voor het verdere gebruik. Daardoor konden we het volle gewicht van onze ervaring in de zorg in de schaal werpen, zoals we steeds doen volgens onze ‘Wij Trekken Uw Plan’-methode. Zo konden we comfort en zorg in harmonie brengen.”    

Vandenbussche werd aangesteld om de volledige bouw sleutel-op-de-deur af te leveren, inclusief buitenaanleg. De werken begonnen op 1 augustus 2020. Op 4 april 2022 trokken de bewoners naar hun nieuwe thuis. Het respecteren van de timing was cruciaal om de continuïteit in zorg naar de bewoners te kunnen garanderen. “Als we iets beloven, dan doen we het ook”, vertelt Defruyt met een knipoog. “Ons volledige team heeft er zich voor geëngageerd om de deadline te halen, een missie die we tot een goed einde gebracht hebben.” 

Het huis wordt een ontmoetingsplek voor familie, vrienden en omwonenden.

Samen tot oplossingen komen

Nochtans maakten de omstandigheden het er niet gemakkelijker op. Corona gooide niet alleen roet in het eten qua personeelsplanning, maar bracht ook materiaalschaarste met zich mee. Toch kan Deceuninck alleen maar tevreden terugblikken op de samenwerking. “Je voelt het als twee familiebedrijven samenwerken. Dan gaat het er niet om elke euro in tweeën te bijten, maar om samen tot volwaardige, werkbare oplossingen te komen die het gebouw en zijn bewoners vooruithelpen. Vandenbussche toonde zich zeer professioneel in elke fase van dit verhaal. Altijd flexibel, altijd oplossingsgericht. We konden erop vertrouwen dat alles liep zoals het moest.” 

Huis Coppens herbergt naast de 45 kamers voor oorspronkelijke bewoners ook achttien assistentiewoningen en zestig herstelverblijven.

De coördinatie op de werf was in handen van Vandenbussche-projectleider Tinneke Van Thienen. Zij was dagelijks aanwezig om de vooruitgang van de werken te overzien en te communiceren met bouwheer Care-ion. “Door onze bouwtechnische ervaring stond de ruwbouw in geen tijd recht. In de afwerking kroop meer tijd. We hebben goed nagedacht over hoe we alles kwijt konden in het plafond en toch maximale hoogtes konden behouden, alsook hoe we de akoestiek konden verbeteren. Dat soort details maken een gebouw immers veel aangenamer.” 

Huis Coppens herbergt naast de 45 kamers voor oorspronkelijke bewoners ook achttien assistentiewoningen en zestig herstelverblijven.

Groen bouwen

Ook naar duurzaamheid ging de nodige aandacht. “We hebben de ambitie om als eerste woonzorgcentrum een BREEAM-certificatie te behalen. De integratie van zonnepanelen, een state of the art gebouwbeheersysteem, drinkfonteinen om plastic te vermijden, de doordachte materiaalselectie …: we hebben telkens de duurzaamste keuzes proberen te maken”, onderstreept Deceuninck. 

Iets wat Vandenbussche tijdens de uitvoering van de werken evenzeer nastreefde. Van Thienen: “Tijdens de grondwerken werd het opgepompte water gerecupereerd. De stad maakte er onder andere gebruik van om het stedelijk groen te bewateren. Daarnaast draaiden onze torenkranen op groene energie van onze duurzame stadsbatterijen.” Die torenkranen werden overigens niet
alleen door de medewerkers van Vandenbussche gebruikt. “Het bleek een droom van een van de bewoners om daar eens in te zitten. We hebben haar, met respect voor alle veiligheidsmaatregelen, getrakteerd op een toertje rond het gebouw.” Of hoe inclusie al heel vroeg in een project kan beginnen …     

Bouwheer Care-ion spreekt over ver-thuizen: huiselijkheid en het ritme van de bewoners primeren.
TECHNISCHE FICHE
  • Bouwheer Care-ion (Anderlecht)
  • Architect Huyghe J-M (Kalken)
  • Hoofdaannemer Vandenbussche (Aalter)

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details