Platform voor de bouw
Overig

Tien jaar passie voor beton, innovatie en creativiteit

LANO250 kopiëren
Architect: Vandewynckel architect – foto: Tim van de Velde.

Tekst | Tim Janssens

Beeld | Tim van de Velde en Gerrit Devinck photography – Enjoy Concrete

14 april 2021 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

Joye en zijn team hebben het voorbije decennium een schitterende weg afgelegd en de toekomst oogt zo mogelijk nog fraaier. “Dit is zeker geen eindpunt, want continu innoveren is en blijft ons devies, zelfs in volle coronacrisis”, benadrukt de fiere zaakvoerder, die eerder dit jaar zijn 65ste verjaardag vierde. 

Een opvallende ontwikkeling van Enjoy Concrete is ‘graphic concrete’, waarbij architectonische betonelementen worden uitgerust met een grayscale-afdruk. (architect: Govaert & Vanhoutte architects – foto: Tim van de Velde)

Na achttien jaar aan het hoofd van bouwbedrijf Furnibo achtte Bernard Joye de tijd rijp voor een nieuwe uitdaging. Via de oprichting van Enjoy Concrete nam hij de creatieve touwtjes opnieuw zelf in handen. Met succes, want het autonome prefabbedrijf maakte al snel naam in het bouw- en architectuurwezen, zowel in binnen- als buitenland. Met dank aan de hardnekkige focus op doorgedreven R&D en innovatie. Enjoy Concrete maakte de voorbije jaren onder meer furore met zelfnivellerend en zelfverdichtend rheodynamisch beton, dat voor het eerst gebruikt werd bij de bouw van de nieuwe hoofdzetel van Furnibo. Een andere opvallende ontwikkeling is ‘graphic concrete’, waarbij architectonische betonelementen worden uitgerust met een grayscale-afdruk. Enjoy Concrete paste dit revolutionaire procedé onder meer toe op de voorgevel van zijn productieloods in Veurne, die bijgevolg een echte eyecatcher is. “Het is van meet af aan onze betrachting geweest om esthetisch zichtbeton te creëren in functie van projecten met een vooruitstrevend architecturaal design. Onze supergladde betonvarianten komen kant-en-klaar uit de bekisting en hoeven dus niet verder gepolierd te worden om eventuele gebreken aan het oppervlak te verdoezelen. What you see, is what you get”, benadrukt Bernard Joye.

“Het is van meet af aan onze betrachting geweest om esthetisch zichtbeton te creëren in functie van projecten met een vooruitstrevend architecturaal design”, zegt Bernard Joye. (architect: Govaert & Vanhoutte architects – foto: Tim van de Velde)

Het beste van beide werelden

Creativiteit en inventiviteit kenmerken het DNA van Enjoy Concrete. De tiende verjaardag van zijn bedrijf heeft Bernard Joye niet minder gedreven gemaakt. Integendeel … “Op dit moment zetten we – in samenwerking met Aalborg Portland – resoluut in op de ontwikkeling en toepassing van ultrahogesterktebeton (UHSB) om nog strakkere, minimalistischere projecten te kunnen realiseren”, legt hij uit. “UHSB-elementen zitten vol vezels en hebben een druksterkte van 120 N/mm² tot 200 N/mm², maar zijn driemaal lichter dan standaardvarianten. Ze combineren met andere woorden het beste van beide werelden en bieden dus veel meer mogelijk-
heden. Denk aan dunnere gevelbekledingen (tot slechts 4 cm dik!), lichtere terrassen (ook aan bestaande appartementen zonder terras) en verfijnde architecturale toepassingen, zoals slanke lamellen die meteen ook als zonwering kunnen fungeren. Na acht maanden studiewerk hebben we midden april onze eerste kaderterrassen in UHSB geleverd in Oostende, een absolute primeur in het Belgische prefabbetonwezen.” 

Architect: CAS architecten – foto: Tim van de Velde.

Blijven innoveren en investeren

Een andere primeur, ditmaal op Europese schaal, is geprefabriceerd stampbeton (rammed concrete). Eveneens een ontwikkeling waar maanden doorgedreven R&D achter schuilgaat. “Op onze lauweren rusten is er dus niet bij”, lacht Bernard Joye. “Ondanks de coronacrisis blijven we volop innoveren en investeren. In de lente van 2021 zullen we ook een nieuwe loods van 2500 à 3000 m² bouwen, zodat we onze R&D-inspanningen nog verder kunnen opdrijven en nog meer omvangrijke prefabelementen kunnen stockeren. De orders blijven binnenstromen en dankzij de toepassing van strikte veiligheidsmaatregelen ondervinden we geen hinder van COVID-19, dus het gaat ons voor de wind. Aangezien we onze gestage groei dit jaar hebben kunnen bestendigen, zijn we zelfs op zoek naar extra werkkrachten (schrijnwerkers, bekisters …). Hoelang ik zelf nog doorga? Ik doe het nog steeds erg graag, dus er zijn voorlopig geen concrete plannen om de fakkel door te geven. Maar één ding is zeker: Enjoy Concrete is een sterk merk en zal dat ook blijven nadat ik de deur op een dag achter mij dichttrek.”   

Tien jaar na oprichting beschikt Enjoy Concrete over een bijzonder indrukwekkend portfolio. (architect: PVL architecten – foto: Gerrit Devinck photography)
Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pascal Op de Beeck

Projectmanager

Meer online zichtbaarheid creëren via Bouwen aan Vlaanderen? Neem contact met mij op.

0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details