Platform voor de bouw
Tien West-Vlaamse woonzorgcentra stappen succesvol over op gebouwbeheer in de cloud
Woonzorgcentrum De Zonnewende in Meulebeke, waarvan het gebouwbeheer helemaal in de cloud gebeurt.

Tien West-Vlaamse woonzorgcentra stappen succesvol over op gebouwbeheer in de cloud

Samen met installatiepartner Vandewalle maakte Woonzorggroep GVO, dat de krachten van tien woonzorgcentra in West-Vlaanderen bundelt, onlangs de overstap naar Priva Digital Services, Priva’s pakket van cloudgebaseerde digitale oplossingen. “Het grote voordeel is dat het beheer nu eigenhandig opgevolgd kan worden vanuit een centraal platform, dat er makkelijk rechten gewijzigd of users toegevoegd kunnen worden vanuit het user management en dat er een stabiele verbinding tot stand kan worden gebracht vanop afstand”, vertelt Francis Fraeyman, directeur bouw en technieken bij GVO.

De tien autonome ouderenvoorzieningen die verenigd zijn in Woonzorggroep GVO liggen verspreid over heel West-Vlaanderen. “We hebben vestigingen in Bulskamp, Kortrijk, Meulebeke, Moorsele, Oostende, Tielt, Wallen, Wingene, Zedelgem en Zwevezele”, begint Francis Fraeyman te vertellen. “En ook Mensa, de grootkeuken die de warme maaltijden voorziet, behoort tot de groep. Ouderen met een zorgvraag kunnen zowel in onze woonzorgcentra als in hun eigen omgeving een beroep doen op onze diensten. GVO ondersteunt en begeleidt de tien voorzieningen in het uitbouwen van hun eigen werking en aanbod. Met een sterk ontwikkelde visie rond zorginnovatie, zorgethiek en dementie willen we op elke vraag een passend antwoord bieden. Op dit moment werken er bij ons 1.300 medewerkers en vijfhonderd vrijwilligers.”

De centrale waarde in het samenwerkingsverband dat Woonzorggroep GVO is, luidt ‘autonomie in verbondenheid’. “Dat betekent dat de tien zorghuizen met elkaar verbonden zijn, maar wel hun eigen beslissingen nemen, rekening houdend met de lokale context en cultuur van hun omgeving”, legt de directeur bouw en technieken uit. “GVO geeft centrale aansturing en ondersteuning op het gebied van financiën, zorg, strategie, hr, gebouwen, techniek, IT en communicatie. We zijn dus altijd met elkaar verbonden.”

De Zonnewende in Meulebeke is een van de tien woonzorgcentra van GVO die gebruikmaken van Priva Digital Services. (Beeld: Klaas Verdru)

Van lokale servers naar de cloud

Tien jaar geleden startte Woonzorggroep GVO met de vernieuwing en uitbreiding van haar patrimonium. Daarbij ging ze op zoek naar een oplossing om het beheer van de technische installaties zowel op het vlak van paramaters als onderhoud op een gemakkelijke manier te kunnen opvolgen. Die oplossing werd gevonden in de gebouwbeheersystemen van Priva, een Nederlands hightechbedrijf dat oplossingen ontwikkelt op het gebied van slimme procesautomatisering in gebouwen, maar ook op het vlak van klimaatbeheersing, kasttechnologie en indoor farming. In alle nieuwbouwprojecten werd meteen een Priva-sturingssysteem ingebouwd op een lokale server, bereikbaar via een VPN. Francis Fraeyman: “Het draaien van Priva-technologie op lokale servers was ondanks alle mooie functionaliteiten echter een uitdaging voor ons. Het was eerder complex om de ontsluiting van de gegevens, opvolging van de alarmen en aanpassingen aan de regeling makkelijk vanaf afstand op te volgen en bij te sturen.”

Woonzorggroep GVO koos er daarom na een grondige analyse voor om gebruik te gaan maken van Priva Digital Services, Priva’s pakket van cloudgebaseerde oplossingen, en de Priva-systemen niet langer lokaal te draaien. “Samen met Priva België en partner Vandewalle hebben we eerst een proefproject op poten gezet in slechts één van de huizen”, aldus Francis Fraeyman. “Na een positieve evaluatie van het proefproject en het bijstellen van wat kleine problemen, werd dezelfde configuratie uitgerold over de rest van de woonzorgcentra. Dankzij de keuze voor Priva Digital Services konden de gebouwbeheersystemen van de tien woonzorgcentra ook met elkaar connecteren.”

Kostenbesparend

Het grote voordeel van de overstap van alle woonzorgcentra van de groep naar Piva Digital Services is volgens Francis Fraeyman dat het beheer nu eigenhandig opgevolgd kan worden vanuit een centraal platform. “Maar ook dat er makkelijk rechten gewijzigd of users toegevoegd kunnen worden vanuit het user management en dat er een stabiele verbinding tot stand kan worden gebracht vanop afstand”, schetst hij. “Een grote win dus om bepaalde zaken bij te sturen, al dan niet samen met de aangestelde onderhoudsfirma’s.”

De directeur bouw en technieken is ervan overtuigd dat Woonzorggroep GVO de keuze voor Priva Digital Services ook in de portemonnee zal voelen. “Energie- en kostenbesparingen genereren via data-analyse zijn een topprioriteit binnen GVO. De migratie naar de cloudgebaseerde oplossingen van Priva en eventuele toekomstige Priva-technologie kan daar een belangrijke rol in spelen”, besluit hij.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details