Platform voor de bouw
Jaarboek

Toekomstgericht ontwerpbureau met brede expertise

Waterfront
Met zijn brede expertise profileert B2Ai architects zich als een sterke partner voor diverse architectuur-, Design & Build- en PPS-projecten.

Tekst | Tim Janssens

Beeld | Bart Heijnens, Philippe van Gelooven, Tim Fisher Photography

3 januari 2023 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

Zorggebouwen, scholen, sportinfrastructuur, publieke gebouwen, bedrijfs- en kantoorcomplexen, residentiële projecten en mixed-use programma’s: B2Ai architects is van vele markten thuis. Met zijn brede expertise stelt dit multidisciplinaire ontwerpbureau zich zowel ten dienste van de publieke als de private sector en profileert het zich als een sterke partner voor diverse architectuur-, Design & Build- en PPS-projecten. “Vanuit ons streven om de maatschappelijke evoluties op de voet te volgen en de nodige kennis te implementeren in onze realisaties investeren we onder leiding van onze partner-architecten volop in welbepaalde specialisaties, zodat we meer dan ooit gewapend zijn voor de toekomst”, klinkt het bij B2Ai.

Campus Comenius in Koekelberg.

Scholenbouw

Een eerste expertise waar B2Ai sterk op inzet, is scholenbouw. “Van kinderdagverblijf tot hoger onderwijs: met onze ervaring ondersteunen we het hele groei- en leertraject van kind tot jongvolwassene”, vertelt architect-partner Julie Vermoortel, die de jarenlange ervaring van B2Ai omzet in de praktijk. “Een eerste cruciale stap in dat proces is goed luisteren naar de betrokken directies. Vervolgens trachten we hen te inspireren en reiken we oplossingen aan die buiten het klassieke patroon vallen en een specifieke meerwaarde creëren, op maat van de school in kwestie en met oog voor het budgettaire plaatje. De evolutie naar steeds grotere maatschappelijke betrokkenheid via inter-actie met natuur, buurt, culturele, sport- en/of zorginfrastructuur spreekt ons heel erg aan. Dit blijkt uit enkele mooie ‘schoolvoorbeelden’ zoals Campus Comenius in Koekelberg, kinder- en jongerencampus Hardenvoort in Antwerpen en basisschool De Vlieger en kinderopvang De Speelvolgel in Roeselare.

Gezondheidszorg en welzijn

Dezelfde basisprincipes schemeren ook door in de zorgprojecten die B2Ai realiseert. “Zorg wordt al snel geassocieerd met senioren en woonzorgcentra, maar het is nodig in elke levensfase. Kwalitatieve architectuur kan een antwoord op maat bieden”, benadrukt ir. architect-partner Wim Van Cromphout. “Een belangrijk streven voor B2Ai is ‘onzichtbare zorg’, waarbij zorgvoorzieningen uit hun klassieke cocon worden gehaald en via verweving in het ruimtelijk en sociaal weefsel geïntegreerd worden in de maatschappij. We hebben inmiddels de nodige ervaring met specifieke juridische en technische kwesties, maar verliezen het menselijke aspect ooit uit het oog. Van AZ Zeno in Knokke-Heist over Triamant in Geluwe tot Budalys in Kortrijk: ons zorgportfolio is erg gevarieerd.” 

AZ Zeno in Knokke-Heist.

Duurzaamheid en innovatie

Het DNA van B2Ai begint niet voor niets met de D van duurzaamheid. Als sustainability manager is Kevin D’Hondt de aangewezen partner om de milieu-impact van bouwprojecten mee te helpen minimaliseren en de ecologische performantie op te drijven. “Duurzaamheid gaat verder dan isolatie en energiezuinige technieken. Het is een mindset. We moeten bouwen zonder een nefaste invloed te hebben op onze omgeving en toekomst, dus ook aspecten als locatie en circulariteit spelen een cruciale rol. Vermits we als bureau regelmatig grootschalige projecten realiseren, kunnen we in dit opzicht wel degelijk een verschil maken.” Een ander stokpaardje van B2Ai is innovatie, met BIM als drijvende kracht en essentieel onderdeel van de dagelijkse werking. Naast overkoepelend BIM-manager Quentin Dupont beschikt het bureau over een BIM Process Developer en heeft elke afdeling een eigen BIM-coördinator.

The One in Brussel.

Design en internationale ambities

Dat B2Ai sterk focust op aspecten als duurzaamheid, functionaliteit en techniciteit, betekent overigens niet dat het de esthetiek uit het oog verliest. Daarover waakt Chief Design Officer en partner Xavier Callens. Bovendien is het bureau niet enkel actief in Vlaanderen en Brussel – Brucity, Mont-gomery Square, The One, Urbanities Biestebroek … (met Simon Claeys als betrokken partner) – maar ook buiten de landsgrenzen. Barbara Wolff zet haar indrukwekkende internationale ervaring specifiek in voor prospectie, architectuurwedstrijden en aanbestedingen in het buitenland. Met topreferenties als het nieuwe militaire commandocentrum van de NAVO in Bergen, de gevangenis van Haren en het Baiyun International Convention Center in het Chinese Guangzhou beschikt B2Ai alvast over de nodige adelbrieven om ook elders prestigieuze nieuwe opdrachten in de wacht te slepen.    


B2Ai architects

B2Ai architects staat voor een gedreven team van 140 architecten, stabiliteits- en technische ingenieurs, interieurarchitecten en urban planners in Brussel, Gent en Roeselare. Onder het motto:

You challenge.

We rethink.

Together we create.

De expertises van B2Ai zijn:

 • Scholen
 • Design
 • Gezondheidszorg en welzijn
 • Duurzaamheid
 • Internationaal
 • Brussel & grootstedelijkheid
 • BIM
Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pieter-Jan Vansteelandt

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

  Stuur ons een bericht

  Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

  Details