Platform voor de bouw
Toenemende kredietrisico’s in bouwsector bemoeilijken groei

Toenemende kredietrisico’s in bouwsector bemoeilijken groei

De Belgische bouwsector zal het tweede kwartaal van 2024 afsluiten met een groei van 2,2%, maar de vooruitzichten voor de rest van het jaar zijn minder rooskleurig. Door de hoge materiaal- en loonkost, zullen de kredietrisico’s in de Belgische én Europese bouwsector toenemen. Het resultaat: een zeer zwakke groei van 0,6% in België. De rest van Europa strandt wellicht op 0,7%. Ondanks uitdagingen zoals toenemend kredietrisico en arbeidstekorten, kan monetaire versoepeling hoop bieden op herstel.

België start opvallend goed in 2024

De wereldwijde bouwproductie laat een stijging zien van 2% in 2024, maar toch zullen de vooruitzichten voor de sector somber blijven. Dat zijn de conclusies van het nieuwste rapport over de bouwsector van kredietverzekeraar Atradius.

Terwijl de bouwproductie in België Q2 van 2024 zal afsluiten met een groei van 2,20%, zijn de vooruitzichten voor de tweede helft van 2024 minder rooskleurig (0,6% groei). Ook in 2025 blijft die trend zich in aanhouden. Deze prognoses werpen een schaduw over de kleine positieve signalen van groei vandaag.

Dimitri Pelckmans, Head of Risk Services van Atradius België: “We zien nog steeds toenemende kredietrisico’s voor bouwbedrijven, die zich vooral op de Europese markten laten voelen. Dit spanningsveld voor de liquiditeit van de bouwbedrijven is afhankelijk van verschillende factoren: ten eerste is er de materiaalkost. Bouwbedrijven blijven worstelen met hoge kosten van materiaal. Vooral in Europa zijn er geen natuurlijke grondstoffen, waardoor buitenlandse mogendheden zoals China en Canada de prijszetting bepalen en Europese bouwbedrijven moeten volgen. Ten tweede kampen Belgische en Europese bouwbedrijven met een stijgende loonkost én een tekort aan geschoolde arbeidskrachten. Ten derde is er nog eens de enorme regulering rond duurzaamheid vanuit Europa die de groei van de sector bemoeilijkt.”

Dit structurele probleem vormt mogelijk een aanzienlijke uitdaging voor de economische stabiliteit en de groei in Europa op de middellange termijn.

Oplossingen in uitdagende tijden

Terwijl aan de Europese kant een bescheiden economisch herstel en aanhoudend hoge rentetarieven bijdragen aan het kredietrisico in de bouwmarkten, presteert de sector in de Verenigde Staten beter met een verwachte gemiddelde groei van 4,4% dit jaar. Die groei wordt gedreven door zowel niet-residentiële als civiele bouwprojecten.

Toch kampt de bouwsector in de Verenigde Staten, waar de werkloosheid historisch laag is en de economische groei stevig, ook met de remmende factor van de hoge rentetarieven en duurdere leningen.

Een belangrijke verklaring voor de groei in de sector zijn de subsidies als stimulerende factor voor economische activiteit. De recente invoering van de Infrastructure Investment and Jobs Act in de Verenigde Staten, geeft een aanzienlijke impuls met $1,200 miljard aan publieke investeringen over de komende vijf jaar.

Atradius voorspelt dat bij een monetaire versoepeling door de Europese Centrale Bank de woningbouw zal beginnen te herstellen met een Europese groei van 2,4% in 2025 in de bouwproductie, wat impliceert dat lagere rentetarieven en ruimere kredietvoorwaarden de investeringen in woningbouw zouden kunnen aanmoedigen. De verzeringsexpert verwacht dat de Belgische bouwproductie in 2025 licht positief zal blijven, rond de 0,40%.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details