Platform voor de bouw
Tongeren en Rijmenam hebben beste openbare ruimtes van Vlaanderen
De openlegging van de Jeker in Tongeren vormde de aanleiding voor een integrale reconversie van stadspark De Motten, waar sport, ontspanning en beleving voortaan centraal staan.

Tongeren en Rijmenam hebben beste openbare ruimtes van Vlaanderen

Elk jaar reikt Infopunt Publieke Ruimte een onderscheiding uit aan de ‘beste’ openbare ruimte van Vlaanderen en Brussel. Ditmaal vielen Tongeren, Rijmenam en Gent in de prijzen. Tongeren werd in de bloemetjes gezet voor de openlegging van de Jeker en de herinrichting van stadspark De Motten. In Rijmenam was het de smaakvol heraangelegde dorpskern die de vakjury kon bekoren. En Gent sleepte de publieksprijs in de wacht met het Drongenplein.

Uit 41 sterke inzendingen selecteerde de vakjury zes realisaties voor de jaarlijkse Prijs Publieke Ruimte, die traditiegetrouw werd uitgereikt in twee categorieën: drie ‘stedelijke projecten’ en drie ‘landelijke projecten’. “De coronapandemie en de bijbehorende gezondheidscrisis hebben het belang van buurtkwaliteit eens te meer blootgelegd”, benadrukt juryvoorzitter Jan Vilain (Info-punt Publieke Ruimte). “De nood aan sociale contacten en bewegings- en ontspanningsmogelijkheden in eigen omgeving werd plots tastbaar voor iedereen. Kwalitatieve openbare ruimte biedt ook oplossingen voor andere uitdagingen, waartegen geen vaccin bestaat. Een doordachte aanpak en inrichting van de publieke ruimte, met de blik op de lange termijn, is meer dan ooit aan de orde om de algemene leefkwaliteit te verhogen. Dat kwam in alle nominaties tot uiting.”

Met de herinrichting van zijn dorpskern bewees Rijmenam dat duurzaamheid, een kwalitatieve leefomgeving en een prachtig straatbeeld hand in hand gaan.

Ruimte rond de Jeker 

De hoofdprijs in de categorie ‘stedelijke projecten’ ging naar Tongeren. De rivier de Jeker was er gedurende 65 jaar verdwenen uit de binnenstad en stadspark De Motten. Nu is het park heringericht, de versnippering weggewerkt en de verharding teruggeschroefd. De Stad Tongeren en de Vlaamse Milieumaatschappij zijn erin geslaagd om op amper vijf jaar tijd het traject van masterplan tot realisatie te doorlopen. Jan Vilain: “De openlegging van de Jeker vormde de aanleiding voor een integrale reconversie van het stadspark, waar sport, ontspanning en beleving voortaan centraal staan. De moderne parkaanleg met integratie van historische elementen zorgt voor een mooi contrast. Er zijn drastische mobiliteitskeuzes gemaakt ten voordele van de rust in de omgeving en de overgang tussen het park en de omringende woonzone. De Motten is een toonbeeld van een geslaagd hedendaags stadspark.” 

Parel aan de Dijle

In de categorie ‘landelijke projecten’ was het Rijmenam dat aan het langste eind trok. Met de herinrichting van zijn dorpskern bewees deze deelgemeente van Bonheiden dat duurzaamheid, een kwalitatieve leefomgeving en een prachtig straatbeeld hand in hand gaan. De bewoners zijn blij met het resultaat. Rijmenam is opnieuw een parel aan de Dijle. Jan Vilain: “Bij de herinrichting van het centrum van Rijmenam ging veel aandacht naar de herwaardering van het authentieke dorpskarakter. De heraanleg heeft een hoge beeldkwaliteit, waarbij straat-meubilair, verhardingen en beplanting in harmonie zijn. Het veelvuldig toepassen van vaste planten in openbare ruimtes is vernieuwend en fleurt het dorp letterlijk op.” De jury waardeerde ook de samenwerking tussen het gemeentebestuur, Pidpa en Aquafin, waarbij sterk werd ingezet op hemel-waterinfiltratie in het openbaar domein.

Het dorpsplein van Drongen is na een intensief participatietraject omgetoverd tot een aantrekkelijke groene long.

Versteende parking wordt groene long

Naast de onderscheidingen van de vakjury was er ook een publieksprijs te verdienen. Tot 30 mei kon er online gestemd worden voor alle genomineerden. 2862 mensen maakten hun favoriet kenbaar. De Gentenaars zijn duidelijk trots op hun publieke ruimte en katapulteerden de herinrichting van het Drongenplein naar de eerste plaats. Waar het dorpsgezicht decennialang bepaald werd door een versteende parking, kunnen de Drongenaars nu aangenaam vertoeven tussen een beschermde bomenkrans, inclusief wandelpaden en bankjes. Tegelijk was het een uitdaging om deze aantrekkelijke groene long zo in te richten dat de jaarlijkse evenementen er vlot kunnen plaatsvinden, wat uitstekend gelukt is. Een terechte winnaar dus!    

Meer info over de winnende en genomineerde projecten vind je terug in de databank Publieke Ruimte, die online te consulteren is via https://dbpubliekeruimte.info/projectcategorie/nominatie-prijs-publieke-ruimte/

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details