Platform voor de bouw
De gebouwen bestrijken een oppervlakte van circa 65.000 vierkante meter.

Toonaangevende frietfabriek van 65.000 vierkante meter

De modernste frietfabriek van Europa staat in Poperinge, op een aan elkaar gekoppeld terrein van 9 hectare. Het Nederlandse bedrijf Aviko bouwde er een complex waar jaarlijks 175.000 ton frietjes geproduceerd worden. Goed voor 120 nieuwe jobs en een indrukwekkend bouwproject.

Aviko is een Europese producent van verse diepgevroren aardappelproducten. Een greenfield werd op amper twee jaar tijd omgetoverd tot een nieuwe en duurzame fabriekssite. Aannemer Alheembouw stond in voor het wind- en waterdicht maken van de gebouwen en voor de afwerkingen zoals sandwich-panelen, schilderwerken, plafonds, plinten … “De gebouwen bestrijken een oppervlakte van om en bij de 65.000 vierkante meter. Het was meteen een van de grootste Alheembouw-werven in 2021”, zegt Piet Vandenberghe, directeur industrie bij Alheembouw. “De fabriek omvat een ontvangst- en sorteercentrum, een productiehal, een vrieshuis met expeditie, verpakkings-zones en een waterzuiveringsinstallatie. Er is ook een kantoorgebouw voorzien.
De grote uitdaging bestond erin om al deze gebouwen aan elkaar te koppelen op een beperkte ruimte en op een perceel dat doorkruist werd door drie wegen. We bouwden haast tot tegen de perceelsgrenzen.”

De grote uitdaging bestond erin om alle gebouwen aan elkaar te koppelen op een beperkte ruimte en op een perceel dat doorkruist werd door drie wegen.

Aardappelen over de straat

Het te bebouwen terrein bestond uit drie verschillende lappen grond, die van elkaar gescheiden werden door straten. Hierdoor moest er met pipe-racks gewerkt worden. Zo staat de waterzuiveringsinstallatie op een ander perceel en lopen de leidingen via een brug met een geluidsmuur over de weg. Hetzelfde scenario zien we bij het ontvangst- en sorteercentrum. De aardappelen komen toe in de fabriek, worden gesorteerd en gewassen en vervolgens over de weg getransporteerd naar het tweede perceel, waar de productiehal en verpakkingsafdeling staan. 

“Na de verpakking gaan de producten naar het 40 meter hoge vrieshuis”, licht Piet Vandenberghe toe. “Het gaat niet om een prefabgebouw zoals de andere constructies. Het vrieshuis bestaat als het ware uit op elkaar gestapelde rekken, met daarrond sandwichpanelen die instaan voor de isolatie en dampdichtheid. Tegelijk moest het vrieshuis naadloos aansluiten op de andere gebouwen. Een goede planning, coördinatie en samenwerking waren cruciaal.” 

De fabriek omvat een ontvangst- en sorteercentrum, een productiehal, een vrieshuis met expeditie, verpakkingszones en een waterzuiveringsinstallatie.

Complexe waterzuivering

De waterzuiveringsinstallatie verdient ook even onze aandacht. Die is eigen werk van Alheembouw en werd ter plaatse gestort, met op verschillende plekken een PE-lining in het beton. Die liner beschermt het beton tegen het agressieve milieu in de waterzuivering. “Doorgaans wordt er ook met ronde tanks gewerkt, maar hier ging het om rechthoekige exemplaren”, zegt Piet Vandenberghe.
“Prefab lijkt misschien logisch, maar is absoluut uit den boze omdat je met koppelingen werkt die de waterdichtheid niet kunnen garanderen.”

“Alheembouw beschikt over de nodige ervaring in de industriebouw. We werkten al vaak voor de diepvries- en frietindustrie. Een goede voorbereiding en een sterk bouwteam met veel knowhow zijn de basis om projecten met een dergelijke omvang goed te laten verlopen. De bouw startte in 2019 en het complex is sinds dit voorjaar volledig operationeel. Het gaf best voldoening
om dit greenfield om te bouwen tot een hoogstaande industriële site, helemaal in lijn met onze expertise”, besluit Piet Vandenberghe.    

TECHNISCHE FICHE
  • Bouwheer Aviko (Poperinge)
  • Architect Vandewynckel Architecten (Poperinge)
  • Hoofdaannemer(s) Alheembouw (Oostnieuwkerke)

Ruwbouw in prefabbeton: op maat en snel geleverd

Voor de bovengrondse ruwbouw van Aviko in Poperinge deed aannemer Alheembouw een beroep op Valcke Prefab Beton uit Vlamertinge. Het ervaren bouwbedrijf engineerde, fabriceerde en plaatste in korte tijd 30.000 m² gevelpanelen, 10.000 m² vloerplaten en 3.000 m³ lineaire elementen in prefabbeton.  

Alheembouw en Valcke Prefab Beton werken al sinds vorige eeuw samen. “We zijn zeer complementaire firma’s”, zegt Jim Deryckere van Valcke Prefab Beton. “Voor Aviko schakelde Alheembouw ons in voor de bovengrondse ruwbouw: de buitengevels, kolommen, dakliggers, trappen, liftschachten, tussenvloeren … 

De gebouwen vullen zowat het volledige perceel.

Digitale totaalaanpak 

Het bouwbedrijf heeft alles in eigen huis: van een studie- en ontwerpbureau tot het transport naar en de montage op de werf. Het verschil wordt gemaakt door de unieke combinatie van jarenlange expertise en een digitale aanpak met 3D-modellen. “Wat ons onderscheidt van de concurrentie is onze bijzonder uitgebreide ervaring en kennis. Daarom kunnen we moeiteloos een correct 3D-model uitwerken op basis van de plannen van de architect”, vertelt Jim Deryckere. “Dit 3D-model is de basis voor de tweedimensionale plannen waarmee we aan de slag gaan bij de aannemer.”

Valcke Prefab Beton stond in voor de bovengrondse ruwbouw: de buitengevels, kolommen, dakliggers, trappen, liftschachten, tussenvloeren …

Uitdagende werfsituatie

De constructie van Aviko heeft een footprint van 26.000 m², terwijl het perceel niet veel groter was. Een goede werforganisatie en voldoende aanwezige ploegen waren noodzakelijk om alle manoeuvres bij de montage en het aanvoeren van de elementen goed en veilig te laten verlopen. De ervaren ploegen van Valcke Prefab Beton kunnen dit soort uitdagingen perfect aan. “We waren simultaan met vier montageploegen aan de slag”, zegt Deryckere. “Tijdens de montage was er een moment waarbij meer dan de helft van ons personeel bezig was met de prefabricatie in Vlamertinge. Zo konden we een strakke timing aanhouden. Valcke Prefab Beton is uiterst tevreden over dit project.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details