Platform voor de bouw
Woon & Werkgebouwen

Toonaangevende frietfabriek van 65.000 vierkante meter

aviko-10-21-7900
De modernste frietfabriek van Europa staat in Poperinge.

Tekst | Anastasia Verleysen

Beeld | Alheembouw

13 december 2021 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

De modernste frietfabriek van Europa staat in Poperinge, op een aan elkaar gekoppeld terrein van 9 hectare. Het Nederlandse bedrijf Aviko bouwde er een complex waar jaarlijks 175.000 ton frietjes geproduceerd worden. Goed voor 120 nieuwe jobs en voor een indrukwekkend bouwproject.

Aviko is een Europese producent van verse diepgevroren aardappelproducten. Een greenfield werd op amper twee jaar tijd omgetoverd tot een nieuwe en duurzame fabriekssite. Aannemer Alheembouw uit Staden stond in voor het wind- en waterdicht maken van de gebouwen en voor de afwerkingen zoals sandwichpanelen, schilderwerken, plafonds, plinten … “De gebouwen bestrijken een oppervlakte van om en bij de 65.000 vierkante meter. Het was meteen een van de grootste Alheembouw-werven in 2021”, zegt Piet Vandenberghe, directeur industrie bij Alheembouw. “De fabriek omvat een ontvangst- en sorteercentrum, een productiehal, een vrieshuis met expeditie, verpakkingszones en een waterzuiveringsinstallatie. Er is ook een kantoorgebouw voorzien. De grote uitdaging bestond erin om al deze gebouwen aan elkaar te koppelen op een beperkte ruimte en op een perceel dat doorkruist werd door drie wegen. We bouwden tot haast tegen de perceelgrenzen.”

De gebouwen bestrijken een oppervlakte van circa 65.000 vierkante meter.

Aardappelen over de straat

Het te bebouwen terrein bestond uit drie verschillende lappen grond, die van elkaar gescheiden werden door straten. Hierdoor moest er met piperacks gewerkt worden. Zo staat de waterzuiveringsinstallatie op een ander perceel en lopen de leidingen via een brug met een geluidsmuur over de weg. Hetzelfde scenario zien we bij het ontvangst- en sorteercentrum. De aardappelen komen toe in de fabriek, worden gesorteerd en gewassen en vervolgens over de weg getransporteerd naar het tweede perceel, waar de productiehal en verpakkingsafdeling staan. 

“Na de verpakking gaan de producten naar het 40 meter hoge vrieshuis”, licht Piet Vandenberghe toe. “Het gaat niet om een prefabgebouw zoals de andere constructies. Het vrieshuis bestaat als het ware uit op elkaar gestapelde rekken, met daarrond sandwichpanelen die instaan voor de isolatie en dampdichtheid. Tegelijk moest het vrieshuis naadloos aansluiten op de andere gebouwen. Een goede planning, coördinatie en samenwerking waren cruciaal.” 

De fabriek omvat een ontvangst- en sorteercentrum, een productiehal, een vrieshuis met expeditie, verpakkingszones en een waterzuiveringsinstallatie.

Complexe waterzuivering

De waterzuiveringsinstallatie verdient ook even onze aandacht. Die is eigen werk van Alheembouw en werd ter plaatse gestort met op verschillende plekken een PE-lining in het beton. Die liner beschermt het beton tegen het agressieve milieu in de waterzuivering. “Doorgaans wordt er ook met ronde tanks gewerkt, maar hier ging het om rechthoekige exemplaren ”, zegt Piet Vandenberghe. “Prefab lijkt misschien logisch, maar is absoluut uit den boze omdat je met
koppelingen werkt die de waterdichtheid niet kunnen garanderen.”

“Alheembouw beschikt over de nodige ervaring in de industriebouw. We werkten al vaak voor de diepvries- en frietindustrie. Een goede voorbereiding en een sterk bouwteam met veel knowhow zijn de basis om projecten met een dergelijke omvang goed te laten verlopen. De bouw startte in 2019 en het complex zal in het voorjaar van 2022 volledig operationeel zijn. Het gaf best voldoening om dit greenfield om te bouwen tot een hoogstaande industriële site, helemaal in lijn met onze expertise”, besluit Piet Vandenberghe.    

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pieter-Jan Vansteelandt

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details