Begin maart won KESSEL AG op de Techni-Mat-beurs in Kortrijk de prestigieuze Sustainability Award voor zijn innovatieve Ecolift. Niet meer dan terecht, want een adequate, betrouwbare waterafvoer in gebouwen belangt iedereen aan.
“Deze bekroning is voor ons de bevestiging dat KESSEL AG er alweer in geslaagd is om een voortrekkersrol te spelen in de afvoerwereld”, zegt Wouter Van den Bergen, salesmanager bij KESSEL AG Belgium. “Onze onderneming investeert heel veel energie, tijd en middelen in de ontwikkeling van steeds betere oplossingen. Het is dan ook fijn om vast te stellen dat onze inspanningen beloond worden.”
Sinds 1963 is de Duitse familiale onderneming KESSEL AG de toonaangevende marktspeler voor kwaliteit, innovatie, veiligheid en service op het vlak van waterafvoertechnologie. De hoofdzetel van deze internationale premiumleverancier is gevestigd in hartje Beieren, meer bepaald in het stadje Lenting. De Belgische afdeling situeert zich in Temse. Sinds 1 mei 2021 is KESSEL AG klimaatneutraal. In samenwerking met ClimatePartner heeft het Duitse familiebedrijf zijn CO2-uitstoot continu gereduceerd. De resterende uitstoot die na alle maatregelen overblijft en dus niet vermeden kan worden, wordt door KESSEL AG gecompenseerd via een gecertificeerd klimaat-beschermingsproject van ClimatePartner.
Kort omschreven is de Ecolift een ‘hybride vuilwaterpompsysteem’. “In feite gaat het om een terugstuwbeveiliging die ervoor zorgt dat het huishoudelijk afvalwater van een gebouw altijd kan worden afgevoerd, ook wanneer er door overbelasting van het rioolstelsel geen gravitaire afloop mogelijk is”, verduidelijk Van den Bergen. “In dat geval zal de ingebouwde terugstuwklep zich sluiten en het terugstromende water blokkeren. Indien er zich tijdens deze fase toch nog afvalwater uit het gebouw zou aandienen, zal de Ecolift dit vervuilde water naar een hoger niveau pompen, zodat het alsnog in het rioolstel kan weglopen. De wet en het principe van communicerende vaten, met andere woorden.”
Het ‘hybride pompsysteem’ pompt dus enkel wanneer er geen gravitaire afloop mogelijk is. Dat resulteert in beduidend minder stroomverbruik, een minimum aan onderhoud, voortdurende bedrijfszekerheid en geen geluidshinder. Deze techniek heeft een vrij permanent karakter in een constructie vanwege de inbouw in de basis of in de fundering. “Daarom vinden wij het belangrijk dat zowel de aannemer, de architect als de ingenieur goed geïnformeerd worden over de verschillende mogelijke oplossingen en ontwikkeling in dit domein”, aldus Van den Bergen.
“Onze corebusiness is het ontwikkelen, produceren en vermarkten van premium waterafvoer-producten”, zegt Wouter Van den Bergen. “Zo werd de allereerste terugslagklep zo’n 55 jaar geleden ontwikkeld door Bernhard Kessel. De onderneming KESSEL AG heeft in de daarop-volgende decennia dan ook steeds de standaard gezet op het vlak van terugstuwbeveiliging.”
Naast het bijzonder uitgebreide assortiment aan oplossingen voor terugstuwbeveiliging heeft KESSEL AG door de jaren heen ook een heel breed gamma afvoerputten/drains, vuilwateropvoerinstallaties, vet- en olie/benzineafscheiders opgebouwd. Als gereputeerd bedrijf maakt KESSEL AG het verschil met andere spelers op de markt dankzij twee redenen. Wouter Van den Bergen: “KESSEL AG biedt uitsluitend complete en kwaliteitsvolle oplossingen en producten aan, terwijl ook alle tools voor de productie inhouse geproduceerd worden. Denk bijvoorbeeld aan spuitgietmallen voor de productie van kunststofonderdelen. Naast andere pluspunten is het belangrijkste voordeel van laatstgenoemde dat wisselstukken nog vele jaren beschikbaar blijven.”
Meer online zichtbaarheid creëren via Bouwen aan Vlaanderen? Neem contact met mij op.