Platform voor de bouw
“Topografisch meetwerk is een vak apart”

“Topografisch meetwerk is een vak apart”

Weinig disciplines die de laatste jaren zo geëvolueerd zijn als de landmeetkunde. De digitaliseringsgolf in de bouw vergt een drastische aanpassing qua werkwijze en projectbenadering. Ook Landmeetkunde & Expertiseburo Teugels ontsnapt er niet aan, al hoeft dat zeker niet meteen slecht nieuws te betekenen: “Het gros van de aannemers beseft maar al te goed dat topografisch meetwerk niet voor iedereen is weggelegd en dat het inschakelen van een specialist ter zake zeker geen overbodige luxe is.”

Al meer dan 45 jaar is Landmeetkunde & Expertiseburo Teugels een absolute referentie op het vlak van landmeetkundige en topografische werken. Sinds de onderneming in 1973 werd opgericht door Dirk Teugels, is ze uitgegroeid tot een belangrijke speler in het uitzetten van gebouwen, het opmeten van terreinen en gebouwen voor architecten, aannemers en particulieren, het uitzetten van trein-, tram- en tgv-sporen en het opmaken van plaatsbeschrijvingen voor en na de werken. “Vooral in de jaren 90 heeft ons personeelsbestand een sterke expansie gekend. Intussen zitten we rond de dertig medewerkers en sturen we elke dag dertien meetploegen naar alle uithoeken van het land om een grote diversiteit aan meetopdrachten uit te voeren”, zegt landmeter-expert Steven Buytaert, die het bedrijf samen met Bart en Stijn Teugels runt. 

Steven Buytaert: “Wat uitgezet wordt op het terrein, wordt telkens gecontroleerd op kantoor. Dit om eventuele meetfouten er alsnog uit te halen, want ze kunnen grote gevolgen hebben.

Meetresultaten dubbelchecken

Landmeetkunde & Expertiseburo Teugels werkt hoofdzakelijk voor aannemers, die vaak via mond-tot-mondreclame bij het bedrijf uit Temse terechtkomen. “Dat de meeste klanten ons telkens opnieuw inschakelen, bewijst dat we goed en kwalitatief werk doen en afleveren”, aldus Buytaert. “Wat uitgezet wordt op het terrein, wordt immers telkens gecontroleerd op kantoor. Dit om eventuele meetfouten er alsnog uit te halen, want ze kunnen grote gevolgen hebben. Missen is menselijk, dus we hechten veel belang aan het dubbelchecken en controleren van de uitgezette gegevens. Juist is maar net genoeg!” 

Nauwkeurigheid als hoogste goed

Totaalstations, 3D-scanners of zelfs drones: ook bij Landmeetkunde & Expertiseburo Teugels maken ze inmiddels deel uit van de dagelijkse werking. “Hoewel je zulke toestellen in feite alleen kan bedienen, vaardigen we toch steeds een tweekoppig team af. Dat werkt nog steeds het snelst en efficiëntst, merken we. Het is een stevige investering om zulke innovatieve technologieën aan te schaffen, maar het rendeert wel. Deze dagen worden er ook allerhande toestellen en applicaties ontwikkeld om de aannemer zelf meetwerken te laten uitvoeren, maar dat is zelden een succes. Zo moeten we vaak uitrukken om een en ander recht te zetten in projecten waar we initieel niet bij betrokken waren. Topografisch meetwerk is toch een vak apart, waarbij nauwkeurigheid het hoogste goed is, zeker nu er steeds meer in prefab wordt gewerkt en de toleranties nog kleiner zijn. Kortom: je moet kunnen meedenken met de aannemer en flexibel kunnen zijn, en dat vergt knowhow en ervaring. Gelukkig stellen de meeste aannemers onze expertise nog steeds sterk op prijs!”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details