Topsporthal Leuven

De houten latten geven het gebouw een erg natuurlijke en warme look, terwijl de oppervlaktes in zichtbeton het solide karakter van de Topsporthal in de verf zetten.

02:55
09-04-2019

Topsporthal, Leuven | KU Leuven scoort met duurzame Topsporthal

Dankzij de nieuwe Topsporthal op de terreinen van de universiteit kan Leuven zich voortaan nog beter profileren als ambitieuze topsportstad. Het bouwkundige pareltje opent niet alleen perspectieven voor studenten, maar wordt ook het nieuwe oefenterrein voor de nationale volleybalteams Red Dragons en Yellow Tigers. Dankzij haar imposante houten gevel past de Topsporthal bovendien perfect in de groene setting aan het zogeheten Sportkot.

Topsporthal Leuven Het gebouw is geconcipieerd als een rechthoekige box die op pilaren staat: een ingenieuze manier om te anticiperen op de overstromingen die zich statistisch gezien eens om de dertig jaar voordoen in dit gebied

Tekst: Els Jonckheere   
Beeld: Bart Gosselin
Participanten aan het woord

Ecoworks – Extensief groendak

Boven op de nieuwe Topsporthal in Leuven is een extensief groendak met sedumstekken aangelegd. Om een mooi en duurzaam resultaat te verkrijgen, schakelde de KU Leuven een specialist in die zich ondertussen ruimschoots bewezen heeft: EcoWorks uit Vilvoorde. “Groendaken zijn een van onze specialiteiten”, aldus managing director John Kinnen. “Daarnaast zijn we ook sterk in groengevels en zwemvijvers. We verzorgen telkens het hele traject: van ontwerp over aanleg tot onderhoud. Geen enkele uitdaging is onze 25 medewerkers te veel. Binnen onze niche is er geen klus die we niet aannemen – van privé tot industrie, van openbare werken tot zorgsector of horeca. Met zijn oppervlakte van 3.000 m² was het groendak op de Topsporthal voor ons een project met een mooie omvang. Bovendien staat de KU Leuven erom bekend strikt toe te zien op een correcte uitvoering, wat we alleen maar kunnen toejuichen. Dergelijke groendaken moeten immers absoluut met kennis van zaken aangelegd worden.”

Bouwen aan Vlaanderen partners

Diamond Gent