Platform voor de bouw
Totaaloplossing op maat voor brandcompartimentering
Het Ignix-kenniscentrum bedient vanuit Kortrijk klanten in de Benelux en Frankrijk.

Totaaloplossing op maat voor brandcompartimentering

Bij een brand in een gebouw is een snelle en adequate reactie essentieel om materiële en lichamelijke schade tot een minimum te beperken. Een proactieve aanpak qua brandbeveiliging volgens de wettelijke normen maakt een nog groter verschil. Als specialist inzake brandcompartimentering biedt Ignix een totaaloplossing voor ieder gebouw: van advies en studiewerk tot uitvoering en opvolging, ook na de oplevering en tijdens de gebruiksfase.

Vanuit een gezonde ondernemersambitie en hun voorliefde voor een nicheproduct namen Stijn Langeraert en Julien Esquenet in 2020 de familie-bedrijven BIO Benelux en Rimarbo over. Beide ondernemingen hadden samen al een rijke geschiedenis op het vlak van brandcompartimentering. BIO Benelux als commerciële poot en Rimarbo als uitvoerende tak. Sinds kort zijn de twee samengesmolten tot één entiteit: Ignix. 

Stijn Langeraert en Julien Esquenet staan sinds 2020 aan het roer van het huidige Ignix.

“Vanuit Ignix zetten we een duidelijke totaal-oplossing voor passieve brandbeveiliging in de markt. We ondersteunen onze klanten doorheen het volledige traject tijdens de projectbouw en verzorgen ook het beheer na oplevering”, legt zaakvoerder Stijn Langeraert uit. Passieve brandbeveiliging omvat alle componenten om brand tegen te houden, zoals de afdichting van technieken, omkasting, voegdichting, brandwerende deuren, schilderwerk en fantesten. In tegenstelling tot actieve brandbeveiliging – sprinklers, brandblusapparaten enzovoort – is de aanpak van Ignix proactief.

Van advies tot opvolging na oplevering

Ignix richt zich op de projectbouw, met hoofdaannemers en aannemers technieken als hun voornaamste klanten, en is tegelijk ook actief na de oplevering van een gebouw. Julien Esquenet: “In dat tweede geval zijn we in contact met de eigenaars of het facilitymanagement. Een gebouw is namelijk geen constante. Je levert een nieuwbouw volledig veilig op en een paar maanden later trekt iemand een nieuwe kabelgoot. Dan zit je mogelijk weer met een risico op brand-verspreiding. Daarom is de opvolging van een gebouw essentieel eens het in gebruik is.” 

Ignix zet als pionier in op digitalisering.

Het bedrijf uit Kortrijk werpt zich dus op als totaalpartner. “We nemen alles over van de klant, of het nu de aannemer, bouwheer of eigenaar is. Van het advies tijdens ontwerp en het overleg met studiebureaus tot de uitvoering, het op-leveren van een as-builtdossier en de opvolging achteraf”, gaat Stijn Langeraert verder. Ignix bekijkt het gebouw steeds in zijn geheel. “Met onze totaaloplossingen brengen we het hele gebouw in kaart. Elke opening in een ruimte voorzien we van een conforme oplossing – van de elektriciteitsinfrastructuur tot de HVAC- en sanitaire technieken, inclusief dragende muren, voegen en deuropeningen. Zo kan een brand makkelijk ingeperkt worden tot een specifiek compartiment.”

Een meervoudige doorvoer op werflocatie, afgewerkt met brandwerende mortel.

Grondige marktexpertise

Het bedrijf is actief in de Benelux en Frankrijk. Ignix beschikt dus over een grondige kennis van de lokale wetgeving. “Die is inderdaad niet volledig identiek per land, ook al is die gebaseerd op algemene Europese richtlijnen. Onze sterkte is net dat we alle factoren in rekening brengen om een gebouw conform de wetgeving af te werken. Waar nodig geven we advies over bouwtechnische alternatieven. Daarnaast hebben we een uitgebreide kennis over de beschikbare producten op de Europese markt. Bovendien zijn we actief betrokken bij de ontwikkeling van producten door fabrikanten en werken we nauw samen met universiteiten, het WTCB en andere instanties”, zegt Stijn Langeraert. 

Met een kenniscentrum in Kortrijk, een goede mix van jonge en ervaren medewerkers en eigen techniekers speelt Ignix kort op de bal. Hun stokpaardjes zijn niet voor niets expertise, duurzaamheid en partnerships met klanten. Ignix zet tegelijk sterk in op digitalisering. “Zowel voor producenten als klanten streven we naar een zo digitaal mogelijke aanpak. We gebruiken onder andere Aproplan van Letsbuild en geloven sterk in BIM-modellering omdat het een efficiëntere samenwerking tussen alle betrokken partijen mogelijk maakt.”

Een meervoudige doorvoer in SketchUp.

Hun professionele aanpak is merkbaar doorheen het hele bedrijf. “Ons motto is ‘buzze geven en leute maken’. We verwachten van onze mede-werkers dat ze zelfstandig werken, op elkaar steunen om ideeën en oplossingen uit te werken en onze klanten steeds een correcte service bieden. Alleen zo kunnen we solide partnerships uitbouwen en hen volledig ontzorgen op het vlak van brandveiligheid.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details