Platform voor de bouw
Totaalstation elimineert giswerk op alle niveaus
Zorgcampus Sint-Jozef bestaat uit vier entiteiten, telt drie verdiepingen en was bij aanvang het grootste CLT-project in Vlaanderen. (Beeld: Groep Van Roey)

Totaalstation elimineert giswerk op alle niveaus

In juni 2021 startte de bouw van een nieuwe zorgcampus in Ekeren. Amper anderhalf jaar later zijn de opleveringsrondgangen in het nieuwbouwproject uit CLT al aan de gang. Omdat de bijzondere bouwwijze en korte uitvoeringstermijn om extra snelheid, precisie en flexibiliteit vroegen, werd een Leica iCR70-totaalstation ingezet.

De voorbije jaren kocht Groep Van Roey al verschillende Leica-totaalstations aan bij meetspecialist Lasertopo. “Die toestellen staan echter nooit in het magazijn”, verklapt projectleider Wim Cox. “Ze zijn altijd in gebruik. Ook nu waren ze niet beschikbaar, maar gelukkig konden we rekenen op de huurservice van Lasertopo. Al sluiten we niet uit dat we ook dit toestel nadien aankopen.”

De iCR70 werd ingezet om onder meer funderingen, liftkernen en riolering uit te zetten, alsook om nadien de as-builttoestand te controleren. (Beeld: Groep Van Roey)

Nood aan verregaande precisie

Zorgcampus Sint-Jozef omvat twee scholen en een zorginstelling voor kinderen met een beperking. Wim Cox: “Het gebouw bestaat uit vier entiteiten, telt drie verdiepingen en was bij aanvang het grootste CLT-project in Vlaanderen. Dat betekent dat alle wanden en vloeren opgetrokken zijn uit panelen van kruislings gelaagd hout. Enkel de funderingsplaat en liftkokers werden in beton uitgevoerd.” 

De CLT-panelen werden op basis van een verregaand BIM-model geprefabriceerd in Oostenrijk, waarna ze op de werf als een puzzel in elkaar gezet werden. “CLT vraagt een enorme precisie. Omdat alles geprefabriceerd is, kunnen afwijkingen van amper enkele millimeters al problematisch zijn. Je mag dus op geen enkel moment van de assen afwijken.”

Totaalstation in gebruik

Werfleider Joppe Schepers legt uit hoe het totaalstation aan die precisie bijgedragen heeft, zonder de strakke timing van het project – Van Roey kreeg achttien maanden voor de uitvoeringsfase – in gedrang te brengen. “De iCR70 werd ingezet om onder meer funderingen, liftkernen en riolering uit te zetten, alsook om nadien de as-builttoestand te controleren. Er komen in zo’n schoolgebouw bijvoorbeeld wel wat rioleringsbuizen naar boven. Dankzij het totaalstation konden we meteen nagaan of hun locatie klopte en zo niet tijdig ingrijpen.” Ook de positie, afmetingen en verticaliteit van de liftkokers werden zo ten opzichte van het BIM-model gecontroleerd. “Enerzijds bood dat zekerheid voor de latere aansluiting van CLT-panelen, anderzijds zorgde het voor tijdswinst. Met de iCR70 konden we de controle namelijk meteen na plaatsing uitvoeren, waardoor de liften in een heel vroege fase besteld konden worden.”

Precisie, snelheid en flexibiliteit zijn volgens Wim Cox de belangrijke troeven van het totaalstation. “Voor een hoge nauwkeurigheidsgraad ben je traditioneel afhankelijk van landmeters. Maar als het ontwerp wijzigt of er per ongeluk enkele paaltjes omvergereden worden, moet je doorgaans meerdere dagen wachten alvorens zij opnieuw ter plaatse kunnen komen. Met het totaalstation heb je alles zelf in de hand, zonder aan precisie te moeten inboeten. 

Je kan punten uitzetten wanneer ze nodig zijn en bij wijzigingen hoef je enkel het nieuwe model in te laden.”

Bij aflevering van het huurtoestel gaven ervaren landmeters uit de stal van Lasertopo een uitgebreide uitleg en demonstratie aan werfleider Joppe Schepers. (Beeld: Lasertopo)

Creatieve mogelijkheden

Joppe Schepers bevestigt de gebruiksvriendelijkheid van toestel en programma. “Je kan er bovendien erg creatief mee omgaan, bijvoorbeeld door afmetingen of volumes rechtstreeks op de tablet te controleren, zonder alles eerst naar de computer te moeten overzetten. Ook het as-builtmodel van de riolering maakten we zonder computer –  een export van het totaalstation volstond.”

En er zijn nog opportuniteiten, meent Wim Cox. “De werfweg werd hier met het totaalstation uitgezet, opdat hij op het terrein van 15.000 m2 niet toevallig door de funderingen zou lopen. Daarnaast voerden we heel wat controlemetingen uit met de iCR70, bijvoorbeeld voor grondtransport. Het giswerk gaat er met andere woorden op alle niveaus uit.”

Rechtstreekse hulplijn

Het was Joppe Schepers die het totaalstation op de werf in Ekeren mocht bedienen. “Een eerste keer”, geeft hij toe. “Bij de levering kreeg ik van Jochen en Roy – twee ervaren landmeters van Lasertopo – daarom een uitgebreide uitleg en demonstratie op de werf. Daarmee kon ik al aan de slag, al bots je bij het gebruik natuurlijk weleens op problemen. In zo’n geval was Lasertopo nooit meer dan een telefoontje verwijderd. Meestal kon Jochen me direct via de telefoon een oplossing bieden en anders was er altijd de mogelijkheid om via Teamviewer mijn scherm over te nemen. Zo heb ik uiteindelijk nooit mijn meetactiviteiten moeten staken. En na een maand hoefde ik Jochen zelfs niet meer te bellen …”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details