Platform voor de bouw
Akoestiek

Totale interieurafwerking met aandacht voor akoestiek

Holvoet-Gebroeders—BAV—Akoestiek-(8)
“Het is de kunst om akoestische elementen op een onberispelijke manier te verwerken in het interieur, als deel van het geheel”, benadrukt Frederick Cornillie.

Tekst | Holvoet

Beeld | Dennis De Smet

16 november 2022 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

De expertise en sterkte van Holvoet ligt zonder twijfel in de hoogstaande afwerking van het interieur. Bij het merendeel van de referenties gaat het over totaalprojecten en (technische) deuren, waarbij er geregeld ook binnenschrijnwerk en/of maatmeubilair aan te pas komt. Nieuwe kantoorgebouwen, grootschalige woonprojecten of zelfs ziekenhuizen: ze passeren er overal. Opvallend is hoe het aspect akoestiek de laatste jaren fors aan belang wint. “Iets waar Holvoet zich al van meet af aan fel in interesseerde en waar we nu de vruchten van plukken en onszelf mee kunnen onderscheiden”, weet gedelegeerd bestuurder Frederick Cornillie. 

Dankzij de veelzijdigheid en ervaring waarover Holvoet beschikt, heeft het de nodige capaciteit om uiteenlopende projecten aan te nemen en ze bijgevolg ook naar behoren uit te voeren. “Een belangrijk aandachtspunt tijdens het bouwproces is geluidshinder tot een minimum beperken. Het is de kunst om net die akoestische elementen op een onberispelijke manier te verwerken in het interieur, als deel van het geheel. In vele gevallen zijn het de kleinste details die doorslaggevend zijn wat de keuzes op het vlak van akoestiek betreft. Denk bijvoorbeeld aan opsluitingen van wanden boven verlaagde plafonds. Daar zitten meestal de ‘geluidslekken’ – onder meer vanwege de aanwezigheid van technieken en leidingen – dus het is cruciaal om er voldoende aandacht aan te besteden.” 

Belang van akoestische details 

De voornaamste reden om buitengewone aandacht te besteden aan akoestische details is het reduceren van onaangename of ongewenste klanken met het oog op het akoestisch comfort. Aangezien dit vrij delicate materie is, met tal van restricties en complexe wetgeving, consulteert Holvoet hiervoor frequent een akoestisch studiebureau. “De grootste uitdaging binnen elk project blijft het plaatsen van dergelijke akoestische materialen. Denk maar aan extreem complexe deurgehelen die een gestroomlijnd plaatsingsproces vergen, conform de geldende attesten. In kantoren wordt alsmaar vaker geopteerd voor akoestisch isolerende of ontdubbelde glaswanden, die visuele transparantie combineren met een toereikende dB-reductie. Ook concentratieruimtes met geluidsabsorberende materialen zijn ‘hot’, net als interieurelementen die zowel een esthetische als een akoestische meerwaarde
bieden (baffels, akoestische wandbekledingen …). Aangezien akoestisch comfort niet altijd even makkelijk uit te drukken is in cijfers en waarden, kunnen we als ervaren interieurafwerker het verschil maken, zonder overkill te riskeren en de betaalbaarheid in het gedrang te brengen.”    

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pascal Op de Beeck

Projectmanager

Meer online zichtbaarheid creëren via Bouwen aan Vlaanderen? Neem contact met mij op.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details