Platform voor de bouw
Transforming Society Together: de voorbeeldfunctie van publieke gebouwen
Elizabeth Centre, Antwerp © KMDA – Jonas Verhulst, Architectuu: SimpsonHaugh Architects (VK)

Transforming Society Together: de voorbeeldfunctie van publieke gebouwen

Het belang van kennis, cultuur, vrije tijd en sport kan volgens ingenieursbureau Sweco nauwelijks overschat worden. Ze brengen mensen samen en openen zo onze ogen en onze geest. Dat vraagt om toegankelijke, toekomstbestendige gebouwen en infrastructuur. 

Concerten, tentoonstellingen, films en dans- en theatervoorstellingen zijn stuk voor stuk het resultaat van creativiteit, samenwerking en verbeeldingskracht. Daar is in onzekere tijden meer dan ooit nood aan. Voor stedelijke en regionale overheden zijn investeringen in cultuur en in de gebouwen waar die cultuur haar expressie kan krijgen dan ook een must. Om talent tot bloei te laten komen, verdienen ook schoolgebouwen en sportinfrastructuur een doordacht ontwerp. ‘Gebouwen voor het publiek’ hebben een voorbeeldfunctie. Ze faciliteren de transitie naar een samenleving met enerzijds meer empathie en begrip, en anderzijds minder polarisering en ongelijkheid. Als partner in talrijke projecten rond scholen, sportinfrastructuur, concertzalen en stedelijke publieke ruimte werkt Sweco hier graag aan mee. 

Waalse Krook, Gent © Tim Van de Velde, in samenwerking met RCR Arquitectes & Coussée-Goris Architecten, Studiebureau Mouton, VK Engineering

Mensen samenbrengen

Al die projecten staan in het teken van verbinding en gaan verder dan hun kernfunctie van kenniscentrum, cultuurtempel of sportcomplex. Het plein voor de opera in Antwerpen, bijvoorbeeld, rolt als het ware het podium uit tot in de stad. De Krook in Gent is ook zoveel meer dan een stadsbibliotheek. Het is een schoolvoorbeeld van infrastructuurverbetering die een nieuwe ontmoetingsplek creëert, mensen samenbrengt en ook stadsdelen nieuwe impulsen geeft. Die belangrijke functie komt eveneens tot uiting in de schoolgebouwen, musea, sportcomplexen enzovoort waar Sweco aan meewerkt.

De Bijloke Music Centre, Gent © Karin Borghouts, in samenwerking met DRDH Architects – Julian Harrap Architects, ABT, RCR

Visitekaartjes voor duurzaam bouwen

Deze publieke gebouwen zijn voorbeeldprojecten, niet enkel door de architecturale en de ruimtelijke invulling, maar vooral omdat ze futureproof zijn. Energieneutrale en circulaire principes, zoals het gebruik van recupereerbare materialen, dragen daar in belangrijke mate toe bij. Liever nog adviseren we circulaire materialen die bij verwijdering en afbraak opnieuw hoog in de waardeketen kunnen worden geïntegreerd. Voor bouwprojecten kijken we dus tientallen jaren vooruit. Dit vraagt om innovatieve ontwerpen. Denk onder meer aan bouwconstructies die kunnen worden uitgebreid zonder de funderingen te verzwaren. Hybride combinaties van beton- en staalbouw en lichtere houtskeletbouw maken het mogelijk om bouwlagen in de hoogte toe te voegen.  

Sweco geeft vorm aan de duurzame gemeenschappen en steden van de toekomst. “Samen met onze klanten en de collectieve kennis van onze 17.500 ingenieurs, ontwerpers en andere specialisten ‘cocreëren’ we oplossingen om verstedelijking aan te pakken, de kracht van digitalisering te benutten en onze samenleving duur-zamer te maken”, klinkt het bij Sweco, Europa’s toonaangevend ingenieurs-, advies- en ontwerpbureau.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details