Platform voor de bouw
Nieuws

Transparant en multifunctioneel pand voor glasspecialist

10 juni 2020 Leestijd 9 minuten

Deel dit artikel

Visueel contact tussen productie en kantoren

Op de bedrijvensite in de Wondelgemse Meersen bevindt het nieuwe gebouw van Meyvaert zich volop in de afwerkingsfase. De productiehal met bijbehorende kantoorruimte is energiezuinig en multifunctioneel. De hoofdrol is weggelegd voor een volledige wand in brandwerende beglazing, die de visuele connectie tussen de productie en de leidinggevenden te allen tijde vrijwaart.

render4-kopieren

De glasverwerkingsactiviteiten van Haerens en Meyvaert bevinden zich binnenkort onder hetzelfde dak.

 

Meyvaert is een wereldwijde referentie inzake het ontwerpen, bouwen en installeren van museumvitrines en spitst zich eveneens toe op brandwerend en beveiligend schrijnwerk voor de Belgische en Franse markt. Samen met dochterbedrijf Haerens, glasverwerker in nicheproducten, ging het bedrijf op zoek naar een nieuwe locatie. “Het huurpand op onze huidige locatie wordt vervangen door een residentieel project”, legt Steven De Tollenaere van Meyvaert uit. “Bovendien wilden we de glasverwerkingsactiviteiten van Haerens en Meyvaert onder hetzelfde dak brengen. Zo werken we efficiënter, kunnen we de logistiek en het stockbeheer samen gebruiken en kunnen onze mensen de kantoorinrichting delen.”

Visueel contact behouden

Voor de bouwheer was visueel contact tussen de kantoren en de productie-afdeling erg belangrijk. Enerzijds voor interne productontwikkelaars, die het maatwerk voor hun ontwerp graag geboren zien worden. Anderzijds in functie van de transparantie binnen de verschillende niveaus van het bedrijf. “De prototyping en de assemblage staan centraal”, verduidelijkt Steven De Tollenaere. “Daarom wilden we de ontwikkelaars letterlijk en figuurlijk dicht bij die afdelingen brengen. De kantoren en de productie zijn in visueel opzicht dus maximaal aan elkaar gelinkt.” Architectenbureau ARCH & TECO concretiseerde die wens via de integratie van een grote glazen wand, die vanaf de kantoren – op de eerste verdieping – zicht biedt op de productie. Ook aan de terraszijde is veel glas in de gevel geïntegreerd met het oog op een optimale natuurlijke lichtinval.

Nabijheid en verbondenheid waren eveneens belangrijke factoren in de zoektocht naar een nieuwe locatie. “We wilden dicht bij onze huidige vestiging bouwen, aangezien veel van onze medewerkers in de buurt wonen. Bovendien zochten we een site in de directe omgeving van Gent. Het DNA van Gent maakt immers deel uit van onze bedrijfsidentiteit, onder meer door de link met de architectuurwereld en musea in ons dagelijks klantenbestand.” Voorts prijkten ook flexibele en multifunctionele ruimtes, een ecologische benadering van het bouwproject en een snel bouwproces op het wensenlijstje van de bouwheer.

render2-kopieren

De gordijngevel is als een transparante doos op het gebouw geplaatst.

 

Duurzame energiehuishouding

Aangezien het huurcontract voor de huidige site binnenkort afloopt, was er nood aan een snel en efficiënt bouwproces. Dit zorgde ervoor dat Meyvaert ging aankloppen bij architectenbureau ARCH & TECO. Sinds 1976 realiseert ARCH & TECO met zijn multidisciplinaire team een brede waaier van bouwprojecten. “Architectuur, ruimtelijke planning, engineering en asset management: dat en nog veel meer kunnen we in eigen huis uitvoeren”, legt architect Jan Sennesael uit. “Soms werken we ook samen met
partnerbedrijven. Zo nam BM Engineering in dit project het luik stabiliteit en technieken voor zijn rekening.”

Samen creëerden de bouwpartners een energiezuinig gebouw. De luchtdichtheid in de industriehal is geoptimaliseerd. Het energiepeil van de kantoren werd beperkt tot E53 en zal nog verder dalen eens de zonnepanelen op het dak geplaatst zijn. “Zodra het gebouw in gebruik genomen is, zullen we het volledige energieverbruik een zestal maanden lang monitoren. Aan de hand van die analyse zullen we bepalen hoeveel zonnepanelen we het best kunnen plaatsen”, aldus Jan Sennesael.     

2020-03-05-07.41-kopieren

Productiehal zonder betonkolommen

Net als bij veel andere industriële gebouwen bestaat de draagstructuur van de nieuwbouw uit prefabbeton. De gordijngevel vormt een belangrijke extra troef. Jan Sennesael: “De gordijngevel is als het ware als een transparante doos op het gebouw geplaatst. De grote productiehal op het gelijkvloers werkten we trouwens uit zonder kolommen, met een vrije hoogte tot 10 meter. De overspanningen van maar liefst 36 meter zijn gerealiseerd met behulp van gelamineerde houten liggers. Dit resulteert in een open werk-
omgeving met een warmere sfeer. De brandwerende glaswand tussen de hal en de hogergelegen kantoorruimtes is uiteraard uitgevoerd door de bouwheer zelf, net als de brandwerende binnendeuren.”

Voor het overige waren de bouwwerken in handen van aannemer Cosimco, dat deel uitmaakt van de Willemen Groep – de grootste onafhankelijke bouwgroep in België. Deze middelgrote bouwfirma focust op bedrijfsvastgoed. “We zoeken specifiek naar complexe opdrachten, waar veel knowhow voor nodig is. Daar kunnen we de meeste toegevoegde waarde bieden”, zegt Jack Berben van Cosimco. “Wij bouwen als het ware ‘de doos’ rond de machinerie van de klant, die vooral op zoek is naar een snelle en flexibele partner. Meestal moeten we gaandeweg inspelen op de wensen en noden van de bouwheer, en dat was bij Meyvaert niet anders. Een plan dat vooraf helemaal vastligt, is zeldzaam.”

2020-03-05-07.47-kopieren

De overspanningen van maar liefst 36 meter zijn gerealiseerd met behulp van gelamineerde houten liggers.

 

Flexibiliteit troef

Ook het bouwdossier waarmee Cosimco van start ging, evolueerde nog beperkt tijdens de uitvoering van de werken. “De opdrachtgever moest nog bepaalde keuzes in zijn productieproces verfijnen. Als aannemer spelen wij maximaal in op die keuzes, zodat het resulterende gebouw er optimaal bij aansluit. Voor die flexibiliteit zijn we gekend in de sector”, licht Jack Berben toe. “Complexiteit is een alledaags gegeven voor onze medewerkers. De korte uitvoeringstermijn was zoals gewoonlijk een van de voornaamste uitdagingen. En ook het transport van de grote houten liggers voor de overspanningen in de productiehal was niet alledaags, al is dat anderzijds ook niet uitzonderlijk voor ons. Het was een kwestie van goede voorbereiding en planning.”     

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Nicolas Piert

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Bouwen aan Vlaanderen netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details