Platform voor de bouw
Trends in de bouwsector voor 2024

Trends in de bouwsector voor 2024

2024 brengt uitdagingen voor de bouwsector, zoals hogere rentes en inflatie. Maar het kan ook een goed jaar worden voor bouwbedrijven en aannemers die inzetten op duurzaamheid, slimmer werken en nieuwe technologieën gebruiken. Bedrijven die snel digitaal vernieuwen, komen als winnaars uit de crisis van dit decennium. Maar wat zijn de nu de volgende trends van dit jaar? De VCS heeft ze op een rijtje gezet.

Duurzaamheid zet zich door

De focus op duurzaamheid was in 2023 natuurlijk al enorm, maar dat wordt alleen maar belangrijker en er zijn steeds meer initiatieven om dit te bevorderen. Gebouwen en de manier waarop ze gebouwd worden, gebruiken veel energie en stoten CO2 uit. Wanneer we het afval de bouw kunnen verminderen, inclusief het waterverbruik en tevens de luchtkwaliteit kunnen verbeteren in gebouwen, zullen we al een stuk duurzamer kunnen bouwen. Denk hierbij ook aan alles rondom het bouwen, zoals het schoonmaken van containers door www.vlaamsecontainerservice.be.  Europa heeft strenge doelen om de CO2-uitstoot van gebouwen flink te verlagen, en deze verandering komt er zeker aan.

Gebruik van data en hoogwaardige bouwtechnologie

In de bouwsector moet je tegenwoordig geavanceerde technologieën gebruiken om mee te kunnen blijven doen. Het gaat dan om kunstmatige intelligentie, data-analyse, 3D-printen, robotica en het Internet of Things. Dit zijn geen luxe dingen meer, maar echt broodnodig. Met deze technologieën kunnen aannemers projecten efficiënter beheren en productiever zijn. Het goed omgaan met de grote hoeveelheid data van bouwprojecten wordt steeds belangrijker. Dit geeft namelijk waardevolle inzichten.

Voorbereiding op uitdagende marktomstandigheden

In 2024 zal de bouwsector langzame groei en problemen met de toeleveringsketen zien, door de oorlog in Oekraïne, hoge inflatie en tekorten aan materialen. Bouwbedrijven moeten zich hierop voorbereiden met goede planning en technologieën voor supply chain-beheer. Het is belangrijk om slim om te gaan met materialen en kosten. Je zou digitale tools kunnen gebruiken om verspilling op te sporen en inkoopprocessen te verbeteren.

Verandering van de vraag

De bouwsector moet zich aanpassen aan grote veranderingen, zoals de vergrijzing van de bevolking. Er is meer vraag naar huizen die geschikt zijn voor ouderen, met voorzieningen zoals tilliften, aangepaste badkamers, keukens en toegangen zonder drempels. Tegelijkertijd groeien steden, wat leidt tot een grotere vraag naar compacte, duurzame stadsappartementen. Ook willen meer mensen kleinere woningen, door hoge huizenprijzen en andere levensstijlen. Bouwbedrijven moeten flexibel en innovatief zijn om aan deze veranderende behoeften te voldoen. Ze moeten woningen bouwen die geschikt zijn voor kleinere gezinnen en ouderen, en die passen bij de eisen van stadsontwikkeling. Dit waren de 4 meest recente trends in de bouwsector!

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details