Platform voor de bouw
Woon & Werkgebouwen

Tussen modern en historisch

drone-001-bewerkt
In Residentie Heren van Pamele is het rustig wonen op een paar stappen van de Oudenaardse markt.

Tekst | Hanne Verhaegen

Beeld | Noa creatives, Arthur Larsen

22 november 2022 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

Langs de Schelde in Oudenaarde verrees een nieuwbouwproject met zeventien appartementen, private binnentuinen en een ruime ondergrondse parking. Het gebouw beantwoordt aan het streven naar kwalitatief stedelijk wonen en combineert moderne architectuur met respect voor het historische karakter. 

De groene binnenruimte tussen de twee gebouwen is verdeeld over vier privétuinen.

In 2018 maakten het vroegere hotel-restaurant De Rantere en het naburige pand plaats voor een luxueus nieuwbouwproject met zeventien appartementen. Het nieuwe gebouw past perfect tussen de Kasteelstraat en de Jan Zonder Vreeslaan. “De kant van de Kasteelstraat omvat acht appartementen en aan de Jan Zonder Vreeslaan gaat het om negen woonentiteiten”, vertelt Ruben Vandeweerd, projectleider bij Wyckaert, dat instond voor de ruwbouw, afwerking, technieken en om-gevingsaanleg. “De groene binnenruimte tussen de twee gebouwen is verdeeld over vier private tuintjes voor de appartementen op het gelijkvloers.” Ook de overige appartementen beschikken over (overdekte) kwalitatieve buitenruimte. 

Binnenstedelijke projecten gaan steeds gepaard met de nodige uitdagingen. Dat was ook het geval in het historisch centrum van Oudenaarde. “Voor de bouwwerken echt konden starten, moest er een archeologisch onderzoek plaatsvinden”, vertel Dominiek Larsen van DnA Architecten ingenieurs, dat het ontwerp en de stabiliteit voor zijn rekening nam. “Daarbij werden funderingen en muren van het middeleeuwse Kasteel van Pamele – meteen de verklaring voor de naam ‘Residentie Heren van Pamele’ – blootgelegd. Voor de aannemer met zijn zware machines aan de slag kon, moest er een grondverbetering gebeuren.” 

De hoekverdraaiing naar het water maakt het geheel uniek.

Historische gevels behouden

In de Kasteelstraat zijn twee historische gevels behouden, die elk op een verschillende manier gerestaureerd werden. “De witte gevel is ‘bloot gezet’ tot op de ruwe baksteen en dan opnieuw gecementeerd. De beige gevel met Simili-pleister is gestoomreinigd”, vertelt Ruben Vandeweerd. “Voor de voordeur zochten we de kleuren die aanwezig waren in het originele schrijnwerk. Daarvoor moesten we door vijf à zes verflagen. De inkomdeuren zijn gloednieuw, maar wel volledig geconstrueerd naar historisch model. Ook de bogen op de ramen zijn gereconstrueerd en de voegen in de cementering zijn exact zoals ze waren. Het was een uitdaging om te voldoen aan het thermisch comfort en de akoestische eisen van vandaag en tegelijk het historische karakter te bewaren. Daarom zijn de gevels integraal ontkoppeld.”

In de Kasteelstraat zijn twee historische gevels behouden en elk op een verschillende manier gerestaureerd.

Kwalitatieve materiaalkeuze

Aan de Jan Zonder Vreeslaan verrees een volledig nieuwe gevel. “De gevelsteen is lokaal gekozen bij Vandemoortele”, vertelt Dominiek Larsen. “Verder typeert blauwe hardsteen de gevel. De keuze voor natuursteen is ingegeven door de historische omgeving.” De architect en aannemer overliepen zorgvuldig alle geveldetails. De vlakke steenplaten zijn onzichtbaar bevestigd voor een naadloze aanblik in combinatie met de glazen balustrades. Het bouwteam besteedde veel aandacht aan de verticaliteit van de gevel en transparantie, ook van binnenuit. Door de gedegen schaduwstudie is er geen extra zonwering nodig. Zo breken de claustra’s uit gekloven blauwe hardsteen het gevelzicht en zorgen ze voor schaduw en privacy. Bovendien vormen ze als onderdeel van de moderne strakke gevel een knipoog naar het historisch karakter van de site.

Tussen de twee gevels strekt zich de ondergrondse parking met twee plaatsen per appartement uit. Om de ruimte hier optimaal te benutten, is gekozen voor een autolift. De ingang van de parking is onzichtbaar weggewerkt in de houten gevel. “Tussen de Kasteelstraat en Jan Zonder Vreeslaan zit trouwens een klein niveauverschil. Die helling hebben we gebruikt om water weg te krijgen.”

De ondergrondse parking biedt plaats aan 34 wagens.

Geen appartement is hetzelfde

“Het leuke aan dit woonblok is dat er zo’n divers aanbod aan woonentiteiten is”, zegt Dominiek Larsen. “Je woont achter een historische gevel of achter een nieuwe façade in moderne stijl. De grote lichtrijke appartementen zijn stuk voor stuk ontworpen om een hecht gevoel met de omgeving te behouden. De hoekverdraaiing naar de Schelde werkt rustgevend. Je bent maar een paar stappen van de Markt verwijderd en woont er toch rustig.” Alle appartementen voldoen bovendien aan de meest recente EPB-eisen en zijn voorzien van de laatste nieuwe technieken op het vlak van warmte- en energievoorziening zoals warmtepomp, vloerverwarming en ventilatiesysteem D. Het is een volledig gasvrij project en regenwater wordt maximaal gerecupereerd.    

TECHNISCHE FICHE
  • Bouwheer Wycreate (Gent)
  • Architect DnA Architecten ingenieurs (Oudenaarde)
  • Hoofdaannemer(s) Wyckaert (Gent)
Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pascal Op de Beeck

Projectmanager

Meer online zichtbaarheid creëren via Bouwen aan Vlaanderen? Neem contact met mij op.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details