Platform voor de bouw
Twee premies maken gasinstallaties interessanter

Twee premies maken gasinstallaties interessanter

Om de klimaatdoelstellingen te behalen én om een wezenlijke besparing op energiekosten mogelijk te maken, moet er dringend werk gemaakt worden van het vervangen van verouderde gasketels. België telt 2,9 miljoen gasaansluitingen, maar nog al te vaak zijn daar verouderde toestellen op aangesloten. Zo’n 25 procent van de toestellen is verouderd en verbruikt dus teveel energie. Om dat probleem aan te pakken reikt sectorfederatie Gas.be een interessante premie uit.

Steven Van Caekenberghe, general manager van Gas.be, licht het premiestelsel toe: “Als uw ketel ouder is dan twintig jaar en u kiest voor een vervanging, heeft u recht op een premie tot van minstens 500 euro. Die komt bovenop de CO2-vermindering van 30 procent en een besparing op uw energiefactuur van 440 tot 700 euro per jaar.”

‘Een gascondensatieketel niet tegenstrijdig met de Europese klimaatdoelstellingen: ook gas is een groen alternatief.’

 

Schoorsteenpremie

Deze premie kan gecombineerd worden met een andere interessante premie: de schoorsteenpremie, voor het renoveren van de collectieve schoorstenen in een bestaand appartementsgebouw. Wanneer in een

bestaand appartementsgebouw verschillende individuele gasketels worden aangesloten op een gemeenschappelijke schoorsteen, vraagt dit een ingrijpende aanpassing van het centrale rookafvoerkanaal. Nochtans is dit vanuit ecologisch en economisch standpunt vaak de juiste beslissing. Daarom steunt Gas.be deze renovatie met € 300 per aangesloten condensatieketel.

Wie kiest voor een renovatie van de collectieve schoorsteen, waar op ieder aansluitpunt een efficiënte condenserende ketel wordt aangesloten, maakt aanspraak op de premie. Alleen condensatieketels met CE-markering voor België die het energielabel van minimum EEklasse ‘A’ komen in aanmerking.

Uiteraard moet de installatie voldoen aan alle huidige installatie- en productnormen. Een collectieve schoorsteenrenovatie om eventueel in de toekomst de centrale verwarmingsketel te vervangen door individuele condensatieketels, voldoet niet voor de premie. Hetzelfde geldt voor een tubering van een individueel rookgasafvoerkanaal in een bestaande collectieve schoorsteen.

‘Als uw ketel ouder is dan twintig jaar en u kiest voor een vervanging, heeft u recht op een premie tot van minstens 500 euro.’

 

Betrouwbaar, beschikbaar en betaalbaar

Met deze premies wil gas.be een installatie op gas verder promoten als een betrouwbare, beschikbare en betaalbare oplossing. Bovendien is een gascondensatieketel niet tegenstrijdig met de Europese klimaatdoelstellingen: ook gas is een groen alternatief, zegt Van Caekenberghe. “Blijven verwarmen op stookolie is eerder vervuilend, en verwarmen op elektriciteit is duur en geeft ook CO2– uitstoot. Blijven verwarmen op elektriciteit is niet alleen vervuilend en duur, het is ook quasi onmogelijk. Slechts 15 procent van onze elektriciteitsmix is groene elektriciteit. Hierdoor stoot onze elektriciteitsmix te veel CO2 uit, net als de stookolie-installaties. Slechts 15 procent van de elektrische installaties werkt vandaag met groene elektriciteit. Bovendien kwamen we de voorbije jaren al enkele keren in een precaire situatie terecht waarbij sprake was van het uitvallen van de elektriciteit. Als we z’n allen voor elektriciteit zouden blijven kiezen, zal zo’n stroomtekort wellicht geen voorspelling, maar een feit zijn.” Bovendien wordt gas in de toekomst nog groener. “Binnenkort werken de nieuwste condensatieketels met biomethaan – hernieuwbaar gas met dezelfde kwaliteit als gas – en op langere termijn met injecties van waterstof. Daarnaast is de combinatie van gas met hernieuwbare energie een toekomstgerichte oplossing met nóg meer rendement. Denk maar aan een zonneboiler, waarbij u aan de hand van thermische panelen warm water kan opwekken.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details