Platform voor de bouw
Tweede editie ARCHITECT@WORK Brussels op 29 en 30 mei
De eerste editie van ARCHITECT@WORK Brussels in Tour & Taxis was een succes. (Beeld: Pablo Treselj)

Tweede editie ARCHITECT@WORK Brussels op 29 en 30 mei

Super Skin als centraal thema met straffe seminaries

De eerste editie van ARCHITECT@WORK Brussels in 2022 was een regelrecht schot in de roos. Een succes dat de organisatie van deze conceptbeurs graag nog eens overdoet op 29 en 30 mei in sheds 1 en 2 van Tour & Taxis. “Een locatie die perfect bij ons doelpubliek past en het programma uitstekend tot zijn recht laat komen”, zegt exhibition manager Anne-Laure Van de Ginste.

Images by DAPh is een van de randmanifestaties die terugkeert naar Brussel. (Beeld: Pablo Treselj)

Met 208 exposanten was ARCHITECT@WORK in 2022 in Brussel meteen uitverkocht. Zo’n 2.775 bezoekers vonden toen de weg naar Tour & Taxis om er kennis te maken met de innovaties op de beurs. “Dat is een zeer mooi aantal, zeker als je weet dat we toen voor het allereerst met ons concept in de hoofdstad neerstreken”, zegt Anne-Laure Van de Ginste. “We bevroegen toen heel wat exposanten en bezoekers. Hun reactie was duidelijk: ARCHITECT@WORK Brussels smaakt naar meer. Dat zien we al in de inschrijvingen voor 2024. Alle beursstanden zullen ingenomen zijn. We zijn er dus van overtuigd om het succes van twee jaar geleden te herhalen.”

Het MaterialDistrict zal innovaties voorstellen die kaderen in het thema Super Skin. (Beeld: Mioulet Fotografie)

Versterkende samenwerkingen

Het doelpubliek in Brussel heeft een ander profiel dan dat van de edities in Kortrijk. Net dat maakt het interessant, want andere onderwerpen en producten komen aan bod. “We zien er enerzijds jongere architecten en interieurarchitecten, maar ook grote bureaus komen langs”, zegt Anne-Laure. “Waar we in Oost- en West-Vlaanderen merken dat de interesse eerder uitgaat naar high-end en residentiële projecten, ligt in en rond onze hoofdstad de focus meer op duurzaamheid.”

Al schuilt de echte sterkte van ARCHITECT@WORK nog altijd in het concept zelf. De beurs is gecreëerd door en voor architecten en interieurarchitecten vanuit het idee: zo willen we een beurs bezoeken. Elk product en iedere innovatie mag niet ouder zijn dan twee jaar en moet goedgekeurd worden door een jury. “Soms verliezen we zo een exposant. Maar deze manier van werken garandeert wel de kwaliteit die we elke editie neerzetten. Daarnaast werken we nauw samen met mediapartners en vakverenigingen. In Brussel zijn er nu meer Franstalige federaties verbonden. Zij ontdekten ons tijdens de eerste editie en zijn meer dan ooit overtuigd. Onze versterkte samenwerking met onder meer ARIB, Ordre des architectes, UPA-BUA, UWA (Union Wallonne des Architectes) en AABW (Association des Architectes du Brabant Wallon) is een extra troef.”

Super Skin, binnen en buiten

Op 29 en 30 mei vind je ARCHITECT@WORK opnieuw in shed 1 en 2 van Tour & Taxis. Een goed gekozen locatie en een die perfect aansluit bij de randmanifestaties die de organisatie op poten zet. Die worden dit jaar gegroepeerd onder het thema Super Skin. “Dat is hetzelfde thema als vorig jaar in Kortrijk, maar wordt nu op vraag van het voorschrijverspubliek toegepast op het Brusselse publiek”, zegt Anne-Laure. “Super Skin is een hot topic. Het gaat niet enkel over de buitenschil van gebouwen. Ook binnen voldoen heel wat hoogwaardige, innovatieve en duurzame afwerkingen, materialen, systemen en processen aan de hoogste eisen van architecten en ontwerpers. Een eerste spreker die ik in dat kader mag aankondigen is Michiel Riedijk van het Rotterdamse bureau Neutelings Riedijk Architecten. Zij deden de renovatie van Gare Maritime, vlak naast Tour & Taxis. Hij licht het project toe op 30 mei om 17.30 uur. Een tweede spreker is Tim Fu van de Londense Studio Tim Fu. Hij werkte vroeger bij Zaha Hadid Architects en specialiseert zich in artificiële intelligentie. Je hoort hem spreken over dit onderwerp op 30 mei om 15.30 uur.”

Ook dit jaar kan je rekenen op interessante seminaries, onder meer door Michiel Riedijk en Tim Fu. (Beeld: Pablo Treselj)

Ook de vakverenigingen organiseren seminaries en daarnaast zijn er de exposities die gelijklopen met ARCHITECT@WORK Kortrijk. Het MaterialDistrict keert terug als materialenexpositie met producten die nog niet op de markt zijn, net zoals de architecturale foto’s in lichtbakken van Images by DAPh. “De INSTALLATION by FEBE zal vanuit Kortrijk naar Brussel reizen en we voorzien opnieuw een projectmuur door world-architects.com met een selectie beelden uit de wereldwijde architectuur. Brussel biedt ons een nieuw, ander doelpubliek. Het concept staat op zichzelf en als organisatie versterken we dat door de randmanifestaties.”    

Houthandel Paulussen: Forestlines® Slats

Nieuwbouw of renovatie: brandveiligheid staat hoog op de agenda. Uiteraard kies je het liefst voor oplossingen die geen barrière vormen voor de esthetiek. De Forestlines® lamellen van Houthandel Paulussen brengen onbehandelde houtsoorten naar brandreactieklasse B-s1,d0, met een optimalisatie volgens EN 13501-1:2018. Een intelligent, onbrandbaar profiel wordt aan de twee zijkanten geïntegreerd, met minimale zichtbaarheid en met een identieke brandreactieklasse langs de voor- en de achterzijde. De onbrandbare stroken garanderen minstens 20 procent minder brandbare oppervlakte. Tegelijkertijd zijn de positionering en de breedte zo berekend dat de vlam moeilijk naar de achterzijde kan overslaan. Het intelligente aluminium extrusieprofiel leidt de warmte dan weer optimaal weg, zodat het aluminium afkoelt. Samen met heel wat kleine details heeft dit alles een sterkte impact op de FIGRA en de THR.

Deze oplossing is bekroond met een Red Dot Award 2024 voor ‘Innovative Product’ en is genomineerd voor de Green Product Design Award.

Maak kennis met de Forestlines® Slats op stand 27.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details