Residentie Goubloem
02:11
31-03-2017

Tweede leven voor Residentie Goubloem

Residentie Goubloem krijgt een grondige make-over. De sociale appartementsgebouwen van de Inter-Vilvoordse Maatschappij voor Huisvesting worden tot op de naakte ruwbouw gestript en in een nieuw jasje gestoken. De eerste grote bouwfase van veertig appartementen is achter de rug. In 2019 zitten alle 129 flats in het nieuw.

Residentie Goubloem bevindt zich op een afgeleefde site langs de Vilvoordse Parkstraat, geprangd tussen de N1 en de spoorweg Brussel-Mechelen. De sociale appartementen zijn er verdeeld over twee flatgebouwen en twee kleinere woonblokken. De Antwerpse aannemer PIT geeft het complex uit de jaren zeventig momenteel een broodnodige opknapbeurt. “De flatgebouwen krijgen een nieuwe aankleding”, legt projectleider Peter Van Alstein uit. “Maar vóór we de flats zelf aanpakken, haalde de nevenaannemer alle beplanting rondom de gebouwen weg, groeven we de taluds af en brachten we nieuwe rioleringen, energieleidingen en de vijf nieuwe technische lokalen voor de nutsvoorzieningen aan. Die omgevingswerken vonden plaats in oktober 2015. Ze zorgden er ook voor dat de gebouwen er als het ware één verdieping bij kregen. De taluds van één bouwlaag komen immers niet terug. De gelijkvloerse verdieping zal de eerste verdieping worden en krijgt in één gebouw zelfs vier nieuwe appartementen.”

Wassalon open
Na het afgraven van de omgeving pakte PIT de gebouwen zelf aan. Het complex bestaat uit vier gebouwen. “Nummer 113 en nummer 119 zijn de kleinste blokken. Zij tellen het kleinste aantal flats. In het gebouw met huisnummer 113 bevinden zich drie appartementen. 119 telt zes appartementen, een wasserette en een dierenarts. Dat gebouw werd eind februari afgewerkt. Het wassalon bleef al die tijd open, wat de werken er niet op vergemakelijkte”, geeft Van Alstein mee.

Maar de aannemer uit Kapellen heeft het meeste werk met de flatgebouwen op nummer 117 en 113A, respectievelijk zeven en tien bouwlagen hoog. Het ene telt 36 eenslaapkamerappartementen, een kleedkamer en een eetruimte voor het peroneel van de Inter-Vilvoordse Maatschappij voor Huisvesting, het andere tachtig wooneenheden met twee slaapkamers.

Residentie Goubloem

Werf met twintig gezinnen
Bovendien wonen er in de gebouwen nog steeds een twintigtal gezinnen. Zij blijven aanwezig gedurende de werkzaamheden. “Deze situatie heeft de coördinatie verzwaard en de aandacht voor de veiligheid op de werf verhoogd, zeker in combinatie met het permanent openhouden van het wassalon en de gegarandeerde toegankelijkheid van een politiekantoor in het midden van de werf”, stipt Van Alstein aan. “De gezinnen zijn na de afwerking van de eerste fase in februari verhuisd naar de gloednieuwe flats. Zij krijgen immers voorrang.”

Oorspronkelijk wilde de opdrachtgever de twee grote woonblokken in vier fases renoveren, maar uiteindelijk werd dat teruggebracht naar twee. “Zo versnellen we de werkzaamheden en kunnen we de werken tegen medio 2019 afronden. De eerste fase bestond uit de renovatie van veertig flats en is pas afgewerkt. Nu pakken we de resterende 89 woningen aan. De tweede fase zou sneller moeten gaan, want we zullen niet meer op onverwachte hindernissen botsen”, weet Van Alstein.

De gebouwen worden helemaal gestript en ontdaan van alle asbest. Stabiliteitsproblemen waren er niet. “De ruwbouw is nog in goede staat. Op de vroegere gelijkvloerse verdieping van 113A hebben we vier nieuwe woningen gemaakt. Daar moesten we de bewapening van de betonnen balken lichtjes aanpassen, anders konden we de ramen niet uitzagen. Het asbest bevond zich in de stortkokers, de regenafvoerpijpen, de stookplaats en in de valse plafonds van de appartementen.”

Onderhoudsvriendelijk
De centrale stookplaats verruilt de Inter-Vilvoordse Maatschappij voor Huisvesting voor een afzonderlijke hoogrendementscondensatieketel in elk appartement. De thermostaten worden centraal gemonitord. De gebouwen worden ingepakt met een dikke isolatielaag en de gebruikte materialen – kunstharsvloeren, de gevelafwerking in crepi, het verlijmde metselwerk in rotsmotief voor de kopgevels, de zinken dakbedekking en de stalen borstweringen van de gaanderijen en terrassen – zijn onderhoudsvriendelijk en robuust. Ledverlichting en bewegingssensoren zijn gemeengoed in de gemeenschappelijke ruimtes. Alle appartementen worden afgewerkt met pleisterwerk, nieuwe chape en vloeren, een volledige sanitaire installatie en een uitgeruste keuken.

Tekst en Beeld | Bram Souffreau


Technische Fiche
Bouwheer
Inter-Vilvoordse Maatschappij voor Huisvesting (Vilvoorde)

Architect
Interprofessioneel Architectenbureau Bollen & Janssens-Plaza (Vilvoorde)

Aannemer
PIT (Antwerpen)

Bouwen aan Vlaanderen partners

Archeologie