Platform voor de bouw
U vraagt, Testo draait! Meetspecialist lanceert Climate balancing app en groter gamma luchtdebiettrechters voor elke meetsituatie

U vraagt, Testo draait! Meetspecialist lanceert Climate balancing app en groter gamma luchtdebiettrechters voor elke meetsituatie

Innovaties komen tegemoet aan strenge Vlaamse ventilatievereisten

Bouw of verbouw je? Dan moet je tegenwoordig aan steeds strengere eisen voldoen. Om daaraan tegemoet te komen lanceert Testo, de specialist in slimme meetoplossingen, twee innovaties die het leven van installateurs en ventilatieverslaggevers vergemakkelijken: de gloednieuwe Climate balancing app enerzijds, en drie trechters op maat om gemakkelijker luchtdebieten te meten anderzijds.

Hoeveel lucht er weggezogen kan worden, hoeveel verse lucht er binnengebracht kan worden, welk soort buizen te gebruiken … Dat alles is vastgelegd in de ventilatievereisten van de FOD Economie die in Vlaanderen van kracht zijn voor residentieel vastgoed. Is er onvoldoende ventilatie of functioneert het systeem niet naar behoren, dan kunnen er boetes opgelegd worden – en dus dient alles door een officiële ventilatieverslaggever gecontroleerd te worden. In de praktijk wordt een nauwkeurige controle echter vaak bemoeilijkt door de variatie aan verschillende ventilatieroosters die gebruikt worden, die zich soms bovendien ook nog eens op moeilijk bereikbare plaatsen bevinden.

Aangepaste trechters voor anemometers

De bestaande trechters of conussen die gebruikt worden om luchtdebieten te meten zijn niet in elke situatie even bruikbaar, bijvoorbeeld doordat ventilatieroosters vaak zo onzichtbaar mogelijk weggewerkt worden. Dit maakt het voor installateurs en controleurs moeilijk om een nauwkeurige meting te doen en noopt hen soms tot improviseren, met nulmetingen en boetes als mogelijk gevolg. Om dit euvel te verhelpen ontwikkelden we zelf drie aangepaste trechtermonden voor specifieke meetsituaties die zich regelmatig voordoen bij het inregelen van balansventilaties. Daarmee komen we tegemoet aan een heel reële nood vanuit de markt”, zegt Jeroen Van Der Kelen, CEO van Testo België.

Climate balancing app

Maar dat is niet de enige innovatie. De ventilatie van een woning stopt immers niet bij individuele ventilatieroosters: elke ruimte dient steeds binnen het grotere geheel gezien te worden.

Bij het bouwen van een woning wordt altijd gekeken naar de ventilatienoden van een kamer in functie van het volledige gebouw, en niet van elke ruimte afzonderlijk. Om de coördinatie daarvan te vergemakkelijken, ontwikkelden we de Climate balancing app die het geheel van ruimtes en de onderlinge dynamieken automatisch in kaart brengt. De installateur moet hierdoor de verhoudingen en debieten niet meer zelf berekenen: de app neemt dit over, en zegt waar bijgesteld moet worden. Opnieuw een innovatie die het leven van installateurs en technici een heel stuk makkelijker maakt”, besluit CEO Jeroen Van Der Kelen.

Eerste windtunnel voor kalibratie anemometers in België

Eerder dit jaar zorgde Testo al voor een primeur toen het in zijn hoofdkantoor een nieuwe windtunnel in gebruik nam voor de kalibratie van luchtdebieten: de eerste op Belgische bodem. Dankzij de tunnel kunnen in Ternat nu alle anemometers lokaal gekalibreerd worden, zowel op luchtsnelheid als luchtdebiet. Dat spaart niet alleen een transport naar Duitsland en dus vele kilometers uit, maar brengt ook de servicetijd gevoelig naar beneden: van meerdere weken naar nauwelijks enkele dagen.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details