Platform voor de bouw
Uitblinker in duurzaam ruimtegebruik
Green Business Park Gate 7 blinkt uit in duurzaam ruimtegebruik door de compactheid van de gebouwen en het stapelen van functies.

Uitblinker in duurzaam ruimtegebruik

De voormalige site van Federal Mogul aan de Prins Boudewijnlaan in Kontich werd herontwikkeld tot Green Business Park Gate 7. Dit gemengde bedrijvenpark biedt plaats aan standalone bedrijfsgebouwen op maat van de verschillende gebruikers, ‘verzamelgebouwen’ voor starters en kleine kmo’s en kantoorachtige kmo-gebouwen voor hedendaagse industrieën zoals IT, onderzoek en ontwikkeling. “Het concept van Gate 7 is erop gericht om de eindgebruikers maximaal te ontzorgen”, zegt architect Filip Van Tricht. 

Een prachtige groene omgeving verrijkt de site.

Een kant-en-klare, volledig uitgeruste werkomgeving op maat van hun activiteit en omvang: de eindgebruikers van Green Business Park Gate 7 hebben in Kontich alles wat hun hartje begeert. Aangezien de aanleg en het onderhoud van wegenis, riolering, nutsleidingen, signalisatie, verlichtingstotems, brievenbussen, afvalstromen, parkeerfaciliteiten, regenwaterhuishouding en groenvoorziening worden waargenomen door het parkmanagement, kunnen ze zich volledig op hun corebusiness concentreren.  

Het dakterras is perfect geïntegreerd in de omgeving.

Open versus gesloten

mortelmans van tricht architecten nam het ontwerp, de aanbesteding en de volledige opvolging van het project voor zijn rekening. Vijf bouwvolumes werden volgens hetzelfde principe opgetrokken, waarbij aan de straatzijde – gesitueerd aan een inkomplein – vier kantoor- en labogebouwen met meerdere bouwlagen gekoppeld zijn aan een achterliggende reeks kmo-units. Filip Van Tricht, architect-vennoot bij mortelmans van tricht architecten: “De gebouwen aan de straatzijde zijn uitgerust met volledig open glazen gevels, waarbij de verschillende bouwlagen van elkaar gescheiden worden door middel van uitstekende, doorlopende vloerplaten in wit architectonisch beton. Deze boorden bieden plaats aan de zonwerende rolgordijnen en doen dienst als vlamoverslag tussen de verschillende bouwlagen en compartimenten. Op iedere bouwlaag zijn op welbepaalde plekken verdiepingshoge witte geperforeerde staalplaten aangebracht, geklemd tussen witte betonnen boorden. Die geperforeerde platen bepalen het uitzicht van de gevel en creëren een visueel spel (open versus gesloten). Daarnaast fungeren ze als drager van de bedrijfslogo’s. Ook de gevels van de verzamelgebouwen zijn horizontaal gelaagd, inclusief ruimte voor een bedrijfslogo boven iedere deuromlijsting. Om de herkenbaarheid van de verschillende kmo-units te bevorderen, kreeg iedere straat zijn eigen kleur toebedeeld.”

Fraai tegelwerk omzoomt de verschillende gebouwen op de site.

Compactheid en doordachte eenvoud

Elke kmo-unit beschikt over een individuele warmtepomp, terwijl het regenwater lokaal gebufferd, geïnfiltreerd en gerecupereerd wordt. In de mate van het mogelijke dekt zonne-energie de elektriciteitsvraag. Boven op het centraal gelegen verzamelgebouw vermindert een dakparking de parkeerdruk in de omgeving, wat ook het ruimtelijk rendement ten goede komt. Het getuigt van de pragmatisch-realistische visie van mortelmans van tricht architecten, dat gespecialiseerd is in bedrijfsvastgoed en steevast streeft naar maximale efficiëntie. Dit uit zich onder meer in compactheid en doordachte eenvoud. “Het is onze tweede natuur om ‘anticipatief’ of futureproof te ontwerpen”, aldus Filip Van Tricht. “Vanaf de eerste pennentrek wordt niet alleen nagedacht over het programma in zijn huidige omvang, maar ook over groeiende of krimpende bedrijfsvoering, opsplitsbaarheid en herbestembaarheid van gebouwen of gebouwdelen. Voor iedere onderneming is het immers van belang dat haar gebouw vastgoedtechnisch zijn waarde behoudt, als een slimme casco.”      

Ondernemingen kunnen hun bedrijfslogo’s duidelijk aanbrengen.

Juiste project op de juiste plaats

Onderzoek en ontwikkeling zijn de hedendaagse Belgische industrieën die de juiste ruimte op de juiste plaats moeten krijgen. Deze nieuwe industrieën worden niet gehinderd door negatieve milieueffecten of schadelijke emissies en kunnen daarom worden ingeplant op strategische plaatsen aan de rand van steden en nabij woonkernen. Vandaar dat Gate 7 het juiste project op de juiste plaats is. “Deze ontwikkeling blinkt uit in duurzaam ruimtegebruik door de compactheid van de gebouwen en het stapelen van functies”, besluit Filip Van Tricht. “Het is al vaak aangetoond dat dergelijke bedrijvenparken meer en stabielere tewerkstelling creëren en tegelijkertijd minder verkeersbewegingen genereren dan één enkel groot bedrijfsgebouw met eenzelfde bruto vloer-oppervlakte. Het project diende bovendien als hefboom om het kruispunt Prins Boudewijnlaan-Villermontstraat opnieuw aan te leggen en droeg zo rechtstreeks bij aan een veiliger, leefbaarder stuk Kontich.”    

Een handige, stijlvolle brug als verbinding tussen twee gebouwen.

Schréder – Verlichting, draadloze sturing en radarsensoren 

Het bedrijf Schréder BE (Bornem/Fernelmont) leverde, naast de verlichting, ook de draadloze sturing en de radarsensoren voor de volledige automatisatie van de buitenverlichting aan. “Schréder heeft al 115 jaar ervaring in buitenverlichting”, zegt Area Sales
Manager Yann Vandewalle. “Wij geven steeds een gefundeerd antwoord op de verlichtingsvraag van de klant met lichtstudies
en bieden via onze engineeringsafdeling ondersteuning voor de commissioning van de toestellen, gecombineerd met onze draadloze Schréder EXEDRA-sturing.” Met de SHUFFLE-toestellen heeft Schréder een uniek concept om ook ‘beyond lighting’ te gaan, waarbij wifi, camera, intercom, speakers enzovoort aangeboden worden binnen eenzelfde architectuur van de SHUFFLE-
verlichtingspaal. “Op vraag van de bouwheer werd voor dit project een lichtplan uitgewerkt”, aldus Vandewalle. “Na de
nodige finetuning stelde Schréder engineering een sensorplan op en organiseerde het meetings om Building Management-
connectiviteit te onderzoeken. Dit project vereiste een goede samenwerking tussen installatiebedrijf, fabrikant en bouwheer om tot een coherente oplossing te komen, waarbij het geheel op afstand kan worden beheerd en in hoge mate geautomatiseerd door middel van radarsensoren. De Schréder-server werd gewijzigd tijdens de uitvoering van de werf en de data diende van de oude ‘Owlet’ naar de nieuwste Schréder EXEDRA-server te worden gemigreerd. Dat maakte van Green Business Park Gate 7 een van onze eerste Schréder EXEDRA-projecten. We willen CERATEC bedanken voor de prettige samenwerking. Ondanks de moeilijke, tijdrovende coronaomstandigheden werd ook dit project tot een goed einde gebracht als een mooie Schréder-referentie.”

Bouwkundige spreidstand vergt onberispelijk vakmanschap

Green Business Park Gate 7, ontworpen door mortelmans van tricht architecten, is een vrij atypisch project met een mix van kantoren en bedrijfsunits. Het verschil in uitstraling tussen de statige kantoren aan de straatkant en de sobere achterliggende bedrijfsunits kon niet groter zijn. Een aannemer vinden die beide zowel technisch als kostprijsmatig beheerst, was geen sinecure. Willy Naessens Industriebouw klaarde de klus.

Tekst Wouter Peeters    |    Beeld Willy Naessens Group

Willy Naessens Industriebouw stond in voor de realisatie van de wind- en waterdichte ruwbouw, de afwerking en de omgevingswerken. Een van de redenen waarom er voor deze gereputeerde klasse 8-aannemer gekozen werd, is de doorgedreven verticale integratie van de groep. “We zijn een van de weinige aannemers die hier zo ver in gaan”, beaamt technisch-commercieel afgevaardigde Rudi De Poortere. “Uiteraard kunnen we daarvoor al lang de nodige adelbrieven voorleggen en hebben we een onberispelijke reputatie opgebouwd.” 

Alle zeilen bijgezet

De kantoren zijn opgetrokken in prefabbeton omwille van de brandweerstand, de beoogde kwaliteit en de vereiste uitstraling. De bedrijfsunits bestaan dan weer uit een staalstructuur en sandwich-panelen. Een groter contrast is haast niet denkbaar, zowel in kwaliteit als in prijs. “Ondanks deze spreidstand slaagden we er toch in om het gros van de werken zelf uit te voeren en dienden we minder beroep te doen op onderaannemers. Dit gaf ons de nodige controle op het vlak van kwaliteit, planning en kostprijs”, stelt Rudi De Poortere. Bij complexere werken is het niet de vraag of maar wanneer er onverwachte aspecten opduiken. “Het feit dat we bouwen procesmatig benaderen, helpt natuurlijk om de risico’s te reduceren, maar het blijft een feit dat weersomstandigheden, grondkarakteristieken enzovoort altijd voor onverwachte omstandigheden kunnen zorgen”, weet De Poortere. “Gelukkig zijn er daarvoor onze ervaren projectleiders, die de bouwheer optimaal bijstaan.”

De sobere bedrijfsunits bestaan uit een staalstructuur en sandwichpanelen.

De grootste uitdaging in dit specifieke project bleek de integratie van het bouwsysteem van Willy Naessens Industriebouw in het ambitieuze ontwerp van de architect. Vooral in de kantoren. “Het ontwerp lag ons bouwsysteem iets minder vanwege de vele uitkragingen die de zwaartekracht flink tartten”, aldus Rudi De Poortere. “Onze stabiliteitsingenieurs dienden alle zeilen bij te zetten om dit rond te krijgen. Het overleg met architect en bouwheer verliep overigens vlot. Open en transparante communicatie bleek een noodzaak.”    

TECHNISCHE FICHE
  • Bouwheer BVI.EU (Kontich)
  • Architect mortelmans van tricht architecten (Antwerpen)
  • Hoofdaannemer(s) Willy Naessens Industriebouw (Wortegem-Petegem, Tessenderlo)

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details