Platform voor de bouw
Uitgekiend funderingsconcept voor nieuwe scholencampus
De secanspalenwand heeft een lengte van 450 meter en bestaat uit circa duizend secanspalen van 15 tot 19 meter diep.

Uitgekiend funderingsconcept voor nieuwe scholencampus

De site bevindt zich tussen de Gallaitstraat en de Vanderlindenstraat, bestrijkt een oppervlakte van 21.700 m² en overbrugt een niveauverschil van 4 à 5 meter. Dit resulteerde – nog voor de start van de eigenlijke bouwwerken – in omvangrijke funderingswerken, die vooral op logistiek-organisatorisch vlak de nodige uitdagingen met zich meebrachten.

Tekst Tim Janssens    |    Beeld Lameire Future Foundation Technics

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kampt al ettelijke jaren met een nijpend gebrek aan onderwijscapaciteit. Een ambitieus, multifunctioneel DBF-project als Campus Gallait komt dan ook als geroepen. Tussen de Gallait- en de Vanderlindenstraat in Schaarbeek verrezen een nieuwe kleuter-, basis- en tienerschool (eerste graad secundair onderwijs), enkele gemeenschappelijke ruimtes zoals een sporthal, een refter, een kunst- en crearuimte, een atelier en een labo en een ondergrondse parking met 53 parkeerplaatsen. Even verderop werd een bestaand erfgoeddepot omgevormd tot een secundaire school (tweede en derde graad secundair onderwijs) met een refter, gemeenschappelijke ondersteunende ruimtes en een jeugd-centrum. Campus Gallait is opgevat als een ‘dorp in de stad’, dat – verdeeld over twee clusters – verschillende scholen samenbrengt op één site, waar leerlingen van alle leeftijden met elkaar in contact komen en ook de ruimere gemeenschap en de buurtbewoners welkom zijn. Het jeugdcentrum, dat bestemd is voor de jeugdwerkingen van Chiro Schaarbeek, Ratatouille en Transfocollect, vormt het sluitstuk van dit brede onderwijsconcept.

°IMG_E3170 kopiëren

Tussen de Gallaitstraat en de achterliggende Vanderlindenstraat is sprake van 4 à 5 meter hoogteverschil.

Verschillende funderingstechnieken

Vooraleer de nieuwe schoolgebouwen konden worden opgetrokken, legde Lameire Future Foundation Technics (onderdeel van de 2Fund-groep) letterlijk en figuurlijk de funderingen voor dit
vooruitstrevende project. Projectingenieur Nicolas De Pestel: “Voor de realisatie van de ondergrondse bouwlagen hebben we op beide clusters eerst een grond- en waterkerende beschoeiing gemaakt door middel van secanspalen. De palenwand heeft een lengte van 450 meter en bestaat uit circa duizend secanspalen van 15 tot 19 meter diep. De diepte is afhankelijk van de positie op de werf, want tussen de Gallaitstraat en de achterliggende Vanderlinden-straat is immers sprake van 4 à 5 meter hoogte-verschil (afhellend richting Vanderlindenstraat), waardoor we trapsgewijs gewerkt hebben. De palenwand moet de stabiliteit verzekeren – voor een grondkering variërend van 4 tot 9 meter – en doet eveneens gedeeltelijk dienst als fundering voor
de nieuwbouw. Een driehonderdtal grondankers garanderen de horizontale stabiliteit. Tot slot zijn
er – vanaf uitgravingspeil – ook nog 460 grond-verdringende schroefpalen geboord.”

De secanspalenwand heeft een lengte van 450 meter en bestaat uit circa duizend secanspalen van 15 tot 19 meter diep.

Logistiek puzzelwerk

De Gallaitsite bevindt zich in het hart van Schaarbeek. Dat bracht onvermijdelijk enkele logistieke randvoorwaarden met zich mee. “Alles moest worden aangevoerd via een vrij smalle ingang in de Vanderlindenstraat – de achterkant van de werf, zeg maar – want in de Gallaitstraat mocht het drukke tramverkeer onder geen beding gehinderd worden”, legt Nicolas De Pestel uit. “Bovendien vonden er simultaan met het boren van de funderingspalen nog andere werkzaamheden plaats – grondwerken, bemaling,  … – en moesten we dus ook rekening houden met de andere partijen die aanwezig waren op de werf. In combinatie met de omvang van het project vormde dat toch wel een aanzienlijke uitdaging. Desondanks is alles zeer vlot verlopen omdat de samenwerking met de hoofdaannemer uitstekend was en de uitgevoerde technieken dagelijkse kost zijn voor ons. Ook de niveauverschillen op de werf en de vrije grote grondkeringen (tot 9 meter) zijn zeker niet onoverkomelijk voor een ervaren partij als Lameire, dus we kunnen met recht en reden spreken van een geslaagde realisatie!”  


TECHNISCHE FICHE

Bouwheer Vlaamse Gemeenschapscommissie (Brussel)

Architect POLO Architects (Antwerpen, Brussel)

Hoofdaannemer(s) BESIX – Vanhout (Geel)

Funderingswerken Lameire Future Foundation Technics (Eeklo)

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details