Platform voor de bouw
Uitreiking van de International VELUX Awards 2018: het emotionele hoogtepunt van de Belgische studenten!

Uitreiking van de International VELUX Awards 2018: het emotionele hoogtepunt van de Belgische studenten!

De beste studenten in architectuur ter wereld werden op 29 en 30 november jl. naar aanleiding van het World Architecture Festival van Amsterdam in de bloemetjes gezet. Onder hen een team van de Faculteit Architectuur van de UCLouvain (LOCI) dat het project ‘Cover To reveal’ voorstelde. Onze studenten en hun docent hebben niet de grote prijs gewonnen maar hebben een buitengewone ervaring beleefd.

Vrijdag 30 november 2018, World Architecture Festival van Amsterdam, 12.20 u. Brice Lemaire, Xiaolan Vandendries en Julien Obedia stellen hun project ‘Cover to Reveal’ voor aan de jury van de International VELUX Award for students of Architecture (IVA).

De druk is groot, er zetelen drie grote namen in de jury: Carme Pigem (RCR Arquitectes, Spanje – Pritzker-prijs 2017), Rick Joy (Rick Joy Architects, Verenigde Staten), Li Hu (OPEN Architecture, China), Sasa Begovic (3LHD, Kroatië) en Martin Pors Jepsen (vicevoorzitter van het innovatiecentrum van VELUX, Denemarken). In de zaal kunnen de studenten rekenen op de aanwezigheid en de steun van hun docent, Gérald Ledent.

Het doel van ‘Cover to Reveal’ is een oplossing aan te reiken voor het probleem van de verwoestijning door een dekzeilconcept te ontwikkelen dat de door intensieve landbouw beschadigde percelen afdekt om er een schaduwrijke ruimte te creëren, zodat de grond kan regenereren dankzij vocht dat door het textiel wordt opgevangen.

Opvallend feit: twee van de projecten in de finale buigen zich over het probleem van de verwoestijning. In het algemeen geven de projecten van de studenten blijk van een sterk sociaal en ecologisch engagement.

Wat zo bijzonder is aan de wedstrijd die door VELUX georganiseerd wordt, is onder andere het feit dat de studenten in hun aanpak begeleid moeten worden door een docent. Zo kunnen de studenten nog verder gaan in hun denken, zoals wordt benadrukt door docent Gérald Ledent: “de docent moet de studenten helpen bij het filteren van hun voorstellen zodat het meest treffende voorstel weerhouden wordt.”

Voor hem biedt de wedstrijd de studenten de mogelijkheid om te “bewijzen wat ze in hun mars hebben en zich te bewijzen, om hun gevoel voor analyse te ontwikkelen, om hun gevoel voor communicatie (zowel grafisch, maar ook schriftelijk en mondeling) te ontwikkelen en om buiten de gebruikelijke leerpatronen te werken. Geconfronteerd worden met andere verwachtingen, andere vragen.”

De drie Belgische studenten hebben bij hun mondelinge presentatie een hele goede indruk gelaten, ook al is, zoals ze zelf aangeven, “de presentatie voor de jury het emotionele hoogtepunt van deze 4-daagse geweest”.

De jury zal uiteindelijk kiezen voor ‘Light Forms Juggler’ van Anastasia Maslova en ‘Road to Light’ van Yuhan Luo, Di Lan, Yuan Liu en Yusong Liu als grote winnaars van deze editie van de IVA. Het Belgische team kon de ontgoocheling snel verbijten en kijkt terug op een zeer verrijkende ervaring:

“We werden geconfronteerd met andere manieren van architectuuronderricht, wat onze geesten opende. We hebben gedurende die paar dagen heel veel geleerd door gesprekken te voeren met studenten, de leden van de jury en de verschillende spelers,” benadrukt Brice Lemaire.

De winnende projecten: Daglicht om vorm te geven en de weg te verlichten
‘Light Forms Juggler’ (Daglicht om vorm te geven) van Anastasia Maslova, van de Kazan State University of Architecture and Engineering in Rusland, werd bekroond in de categorie ‘Daylight in Buildings’ nadat ze indruk had gemaakt op de jury door pertinente vragen te stellen over de vorm van de gebouwen die we vandaag de dag ontwerpen.

“Dit project illustreert een nauwgezette verkenning van het daglicht in gebouwen in verhouding tot de stedelijke schaal”, aldus de jury.

“Het getuigt van een zeer architecturale reflectie en roept een hele reeks interessante vragen op.”

Dit project nodigt ons uit een nieuwe blik te werpen op de architectuur. Momenteel is onvoldoende verlichting in gebouwen een groot probleem. En dit terwijl er daglicht in overvloed is. Vandaar de vraag: hoe gebouwen vormgeven om een maximum aan natuurlijk licht op te vangen?

Dit project stelt voor om de gebouwen en hun openingen een andere vorm te geven, want rechthoekige vormen beperken de inval van licht in de ruimte. Het analyseert ook verschillende vormen die het penetratievermogen van natuurlijk licht maximaliseren en het bestudeert de schaduwen van gebouwen.

In de categorie ‘Daylight Investigations’ was ‘Road to Light’ (De weg verlichten), de grote winnaar. Dit project werd bekroond omdat het zorgvuldig werd uitgewerkt, gebaseerd was op een reëel probleem en een eenvoudige en praktische oplossing voorstelde voor dat probleem.

“Het gaat om een eenvoudige oplossing die het leven van de kinderen in afgelegen plattelandszones verandert. Het presenteren van kleine staaltjes van lokale materialen stimuleert het optimisme, de groei en de reflectie,” aldus de jury.

Het project, dat werd bedacht door studenten van de universiteit van Tianjin in China, vloeit voort uit een zeer basale behoefte: een veilige doorgang tussen de gemeenschappen. Door het gebrek aan wegeninfrastructuur en elektriciteit in de bergachtige gebieden van landelijk China, kan naar school gaan erg gevaarlijk zijn voor de kinderen, vooral als ze in het donker naar huis moeten.

Het team stelt voor om een ​​kleine hoeveelheid fluoriet, een betaalbaar materiaal, in de paden te integreren. De heldere kleuren van de stenen zullen ’s nachts enkele uren schijnen, nadat ze de dag ervoor zonlicht hebben geabsorbeerd. Alle provincies in China hebben bijvoorbeeld grote fluorietmijnen, en de eenvoudige verwerking van ruwe stenen als bestratingsmateriaal verzekert de economische haalbaarheid van dit project in arme plattelandsgebieden.

Beide teams ontvingen hun award in aanwezigheid van de andere winnaars van de professionele architectuurcategorieën tijdens de slotceremonie van het World Architecture Festival in Amsterdam op 30 november.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details