Knokke-Heist Uitvaartcentrum Bleyaert
02:11
01-03-2019

Uitvaartcentrum Bleyaert | Knokke-Heist

Laatste groet brengen in groene oase

Een gebouw ontwerpen voor een uitvaartcentrum is geen alledaagse opdracht. Sereniteit moet er immers naadloos gecombineerd worden met geborgenheid, intimiteit en functionaliteit. Een opdracht waarin de architecten met verve zijn geslaagd toen ze vorm gaven aan het nieuwe uitvaartcentrum van Bleyaert in Knokke-Heist, dat sinds november 2018 in gebruik is.

Knokke-Heist   Uitvaartcentrum Bleyaert

De houten kolommen zorgen voor een variabele lichtinval en creëren in elke ruimte een specifieke stemming.

 

Het nieuwe uitvaartcentrum, dat de voormalige vestiging aan de Natiënlaan vervangt, staat op de vroegere parking van de begraafplaats aan de Kalvekeetdijk. Met een vloeroppervlakte van 1.031 m²  dient het zich aan als een vrij omvangrijk gebouw. Binnen fungeert de aula als het centrale punt. Deze meet 213 m², maar kan dankzij pivoterende panelen worden uitgebreid tot 286 m². “We hebben gekozen voor een langwerpig volume dat zich uitstrekt langs de straat. Vooraan is er sprake van een hoog gedeelte waarin de aula, de kantoren en de regelruimtes zijn ondergebracht”, vertelt Annelies Maeyens van gestalt architecten. “Alles geeft uit op een groene patio, wat een gevoel van rust en sereniteit opwekt. Aan de rechterkant telt het volume slechts één bouwlaag. Daar bevinden zich de groetkamers, die rondom een wachtruimte geschakeld zijn. En die geeft op haar beurt eveneens uit op de patio. Dit deel heeft een groendak met een lichte helling: een concept waarmee we de ruimtes naar buiten toe hebben opengetrokken. De rest van de daken zijn plat en eveneens maximaal ingericht als groendak. Aan de zuidkant, waar de begraafplaats gelegen is, koppelt een laag volume de luifel en de aanpalende inkomhal, de wachtruimte voor de aula, de wachtruimte voor de groetkamers en de patio. Op deze manier hebben we een as met een doorzicht tot in het rustpunt van de patio gecreëerd.”

Knokke-Heist   Uitvaartcentrum Bleyaert

Ook het dak van de aula is opgebouwd uit een zichtbare houten structuur.


Eenvoudige vormen, gearticuleerde structuur

Het gebouw is grotendeels opgetrokken uit beton en dragend metselwerk. De rode baksteen werd in grote vlakken verwerkt met een dunbedmortel en open stootvoegen in wildverband. “Deze gevel versterkt het massieve karakter van het gebouw”, vertelt Annelies Maeyens. “We hebben het ontwerp bewust sober gehouden. We kozen voor een combinatie van eenvoudige vormen, een gearticuleerde structuur en rustgevende groene patio’s. Door massa en licht in te zetten, hebben we kernwaarden als geborgenheid en intimiteit vertaald naar een architecturaal concept. Kolommen in Afrormosiahout articuleren de belangrijkste sequenties en groenruimtes van het gebouw. Door het hout dichter bij elkaar te zetten, is er op bepaalde plaatsen meer intimiteit en privacy gecreëerd. Ook het dak van de aula is opgebouwd uit een zichtbare houten structuur. De gelaagdheid van het hoge plafond draagt bij tot de heldere sfeer in de aula.”

Knokke-Heist   Uitvaartcentrum Bleyaert

Een wit tapijt en witgeverfde muren creëren de nodige sereniteit, terwijl het zwarte schrijnwerk en de houten blokdeuren voor kleine accenten zorgen.


Eenvoud en rust

De sereniteit van de buitenzijde is doorgetrokken in het interieur. Zo zorgen de houten kolommen voor een variabele lichtinval, waardoor er in elke ruimte een specifieke stemming heerst. De groetkamers zijn geen bunkers, maar kregen ramen met een onderkant op een hoogte van 1,90 meter. Op die manier kunnen de bezoekers rekenen op privacy terwijl ze toch ook enig contact met de buiten­omgeving behouden. “Qua kleuren hebben we bewust de kaart van eenvoud en rust getrokken”, legt Annelies Maeyens uit. “Een wit tapijt en witgeverfde muren creëren de nodige sereniteit, terwijl het zwarte schrijnwerk en de houten blokdeuren voor kleine accenten zorgen. In combinatie met het vele omringende groen resulteert dit in een uitvaartcentrum dat geen koude, kille afscheidsplaats is, maar een warme, geborgen omgeving waar mensen zich geruggensteund voelen bij het brengen van de laatste groet aan hun dierbaren.”

Knokke-Heist   Uitvaartcentrum Bleyaert

De rode gevel versterkt het massieve karakter van het gebouw.

 

Tekst: Els Jonckheere
Beeld: Furniture by Forum Office – Uitvaartzorg Bleyaert Knokke-Heist, Partner van DELA

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Participanten aan het woord

Timmerman – Buitenschrijnwerk

Het buitenschrijnwerk van het nieuwe gebouw van Uitvaartzorg Bleyaert dient zich aan als een stijlvolle combinatie van hout en aluminium. Het aluminium schrijnwerk werd geplaatst door de firma Timmerman (Maldegem), dat W72PU-profielen van Heroal gebruikte. Dit laatste is een vlakke, met PU opgeschuimde reeks in RAL9005S-structuur met speciale voorbehandeling voor aan de kust. Qua beglazing is er geopteerd voor Stopray Ultra 60 van AGC, superisolerend glas met een driedubbele, zachte zilvercoating die maximale lichttransmissie combineert met minimale zonnewarmte – de verhouding tussen de lichttransmissie en de zontoetredingsfactor bedraagt 2,14. De automatische schuifdeur is van het merk Dormakaba. “De voornaamste uitdaging in dit project schuilde in het feit dat er een goede voorbereiding nodig was. Aangezien er niet kon worden opgemeten, werden alle maten vooraf vastgelegd. Zodra het gevelmetselwerk voldoende ver gevorderd was, moesten we de ramen onmiddellijk plaatsen”, klinkt het bij Timmerman.


Jacobs Binnendeuren – Binnendeuren

Alle binnendeuren in het nieuwe uitvaartcentrum van Bleyaert werden op maat gemaakt en geplaatst door Jacobs Binnendeuren uit Ninove. Een kolfje naar de hand van dit familiebedrijf, dat volgend jaar honderd kaarsjes mag uitblazen. “Onze sterkte is dat we alles in eigen beheer doen: van opmeting over fabricage tot plaatsing”, vertelt Lieselotte Jacobs. “In dit project was dat – mede door de omvang van de bestelling en de moeilijkheidsgraad – zeker geen overbodige luxe. We spreken immers toch over een 45-tal deuren in verf-, laminaat- én fineereikenuitvoering. Bovendien waren er deuren in zowel standaard doorgangskassementen als massieve blokkaders voorzien, afgewerkt in RAL-kleuren en eiktinten. Bepaalde ruimtes moesten vlot bereikbaar zijn met grote voorwerpen of karren, wat opnieuw maatwerk vereiste. Voorts hebben we ook alle vaste glasramen in blokkassement geproduceerd en geplaatst. Hiervan is zelfs een deel uitgerust met akoestisch gelaagd glas.”


Forum Office – Meubilair

De intieme, serene sfeer in het nieuwe uitvaartcentrum is niet alleen te danken aan de architectuur. Ook de binneninrichting – en met name het meubilair – draagt haar steentje bij. Voor Forum Office uit Sint-Gillis-Waas was het alvast een uitzonderlijk project. “Over het algemeen wordt onze hulp ingeroepen bij de inrichting van kantorencomplexen en zorginstellingen”, vertelt zaakvoerder Nancy Spiessens. “Daarbij durven we weleens erg creatief uit de hoek te komen. Tegen de stroom ingaan en anders durven denken kenmerkt de aanpak van Forum Office. Hoewel je voor een uitvaartcentrum natuurlijk wel een zekere ingetogenheid moet nastreven, hebben we ook in dit project out of the box gedacht. Vooral dan voor de aula, waar de intieme sfeer snel moest kunnen worden aangepast. Vandaar ons voorstel om semiverrijdbare zitbanken in zachtgestoffeerde tinten te combineren met multi-inzetbare stapelbare stoelen. Voorts hebben we de groetruimtes uitgerust met comfortabele fauteuils, salontafels en clubfauteuils. De regelkamers zijn aangekleed met grote ovale besprekingstafels.”


Van de Kerckhove – Buitenschrijnwerk

Het nieuwe uitvaartcentrum van Bleyaert mag dan wel een strakke architectuur hebben, dankzij de gevelelementen in Afrormosiahout met variabele breedte is het een gebouw dat de aandacht naar zich toetrekt. Van de Kerckhove uit Brugge, dat deze mooie realisatie op zijn conto schreef, is dan ook niet eender wie. “Al 41 jaar is buitenschrijnwerk onze passie”, vertelt zaakvoerder Kurt Van de Kerckhove. “We maken alles zelf met oog voor detail, creativiteit en vakmanschap. Hierbij gaan we geen uitdaging uit de weg. Zo realiseerden we bij Bleyaert niet alleen de gevelbekleding en het houten buitenschrijnwerk, maar stonden we eveneens in voor het platte dak boven de aula. Daartoe gebruikten we drie gelamineerde balken met een lengte van 15,80 meter, waarop zes panelen van 2,8 x 13,2 meter zijn geplaatst. Deze 75 mm dikke magnumboardpanelen in OSB zijn zelfdragend en op voorhand aan beide zijden afgewerkt.”

Lees meer over: Knokke-Heist , Uitvaartcentrum

Bouwen aan Vlaanderen partners

Bouwinfo

Bouwheer
Uitvaartzorg Bleyaert, Partner van DELA (Knokke-Heist)

Architect
gestalt architecten (Berchem)

Hoofdaannemer ruwbouw
Build4ever (Brugge)

Schüco Green DealFosbury & Sons Watermaal-Bosvoorde