Sterrebeek Sterea

De urban villa’s stralen finesse uit, net als de andere gebouwen op de site

02:51
06-01-2020

Sterrebeek, Sterea | Uniek samenspel tussen wonen, groen en recreatie

Het ruimtelijke en architecturale equivalent van een hole-in-one, zo zouden we Sterea met de nodige verbeelding kunnen bestempelen. Geen scheefgetrokken vergelijking, want de opzet van dit buitengewone project op de site van de voormalige hippodroom van Sterrebeek is volstrekt uniek: een exclusieve woonomgeving creëren rond een Championship-golfbaan met achttien holes. Of om het met de woorden van architect Paul Lievevrouw te zeggen: “Sterea is een stedelijk verhaal dat zeer landschappelijk is uitgewerkt.”

Grandeur, aanzien, prestige. De monumentale hippodroom van Sterrebeek was meer dan zestig jaar lang een begrip in de regio. De legendarische renbaan werd opgetrokken in 1937, maar floreerde vooral tussen 1952 en het einde van de jaren 80. Ze stond bekend als de beste galoppiste van het land, maar had hoe langer hoe meer te lijden onder de tanende interesse voor de paardensport. De rest van het verhaal laat zich raden: de gebouwen raakten in verval, de eigenaar ging failliet en de 75 hectare grote site werd te koop gezet. Gelukkig pikten Petra Noé en de Oostendse ondernemer Frank Monstrey de draad in 2004 opnieuw op. Het ambitieuze koppel wist de vergane glorie van de voormalige hippodroom in ere te herstellen, zij het niet via een renovatie of een klassieke reconversie. Noé en Monstrey maakten schoon schip en toverden met Sterea een meer dan waardig alternatief uit hun hoed: een exclusief golfresort met achttien holes, ingebed in een waterrijke parkomgeving en omgeven door circa tweehonderd wooneenheden (penthouses, parkresidenties, assistentiewoningen en eengezinswoningen), een kantoor, zeven urban villa’s en een luxehotel met een negentigtal kamers, vergaderruimte en restaurantfaciliteiten.

Sterrebeek Sterea

De architectuur en de lay-out van de Sterea-gebouwen zijn volledig geënt op het groene kader waarin ze zich bevinden.

 

Dynamiek en interactie

Paul Lievevrouw en zijn collega’s bij SumProject hadden de eer en het genoegen om het masterplan uit te tekenen en de nieuwe gebouwen op de site te ontwerpen. “We hebben ervoor geopteerd om een zekere ‘poolvorming’ te creëren en een aantrekkelijke functiemix te voorzien, die niet alleen een continue dynamiek genereert via het vernuftige samenspel tussen recreatie en wonen, maar die tegelijk in stedenbouwkundige interactie treedt met het sterk gedensifieerde gebied tussen Tervuren en Zaventem”, legt Lievevrouw uit. “Sterea staat voor een combinatie van onafhankelijke, maar complementaire functies, in relatie met het groene landschap en met wonen in een recreatieve setting als rode draad. De site profileert zich als een rustgevende oase in de Brusselse randstad, met 3 hectare aan
waterpartijen en 250 verschillende boomsoorten. Het stedelijke verhaal is met andere woorden zeer landschappelijk uitgewerkt.”

Sterrebeek Sterea

Sterea profileert zich als een rustgevende oase in de Brusselse randstad, met 3 hectare aan waterpartijen en 250 verschillende boomsoorten.

 

Bebouwing in groene kamers

De architectuur en de lay-out van de Sterea-gebouwen zijn volledig geënt op het groene kader
waarin ze zich bevinden. Zowel de collectieve wooneenheden als de urban villa’s zijn optimaal geïntegreerd in het natuurrijke binnengebied. “Dit is onder meer te danken aan onze intensieve
samenwerking met landschapsarchitect Bas Smets, waarbij we onderzocht hebben hoe we alle gebouwen konden onderbrengen in groene ‘kamers’. Dit om een harmonische overgang naar het overweldigende golflandschap te creëren, waarvoor we dan weer konden rekenen op de expertise van de gerenommeerde golfbaanarchitect Bruno Steensels. Hij spitste zich minutieus toe op de vormgeving en dimensionering van het terrein, waardoor er unieke perspectieven en hoogteverschillen ontstonden die hun stempel drukken op de ruimtelijke beleving. De 6,5 kilometer lange golfcourse is al twee jaar open en kan zowel nationale als internationale liefhebbers bekoren. Het hotel zal dan weer een belangrijk oriëntatiepunt worden voor de buitenwereld en zal in dat opzicht een waardevolle bijdrage leveren aan de ontsluiting van de site. Het is eigen aan ons bureau om naar een stedenbouwkundig-morfologische samenhang te streven, met de bebouwing als stedelijk artefact. Dat is ook in dit geval uitstekend gelukt.”

Sterrebeek Sterea

Sterea biedt plaats aan een exclusief golfresort met achttien holes, ingebed in een waterrijke parkomgeving en omgeven door circa tweehonderd wooneenheden, een kantoor, zeven urban villa’s en een luxehotel.

 

Sereen én stijlvol

Sterea is een project van lange adem. De werken zijn gestart in 2015 en zouden tegen 2025 volledig klaar moeten zijn. Momenteel is ongeveer de helft van het project uitgevoerd. Zo zijn er al heel wat woningen gerealiseerd, waaronder de drie urban villa’s die Execon voor zijn rekening nam. “Samen bieden ze plaats aan 27 appartementen”, zegt projectleider Bart Das. “Twee van de drie blokken zijn met elkaar verbonden via een gezamenlijke ondergrondse parkeergarage. De gevels zijn bekleed met grijs-beige genuanceerde baksteen, die in combinatie met de uitpandige betonnen terrassen, het donkere schrijnwerk van de grote raampartijen en het omliggende groen een serene, maar tegelijk ook stijlvolle uitstraling creëren. Grote technische uitdagingen had de realisatie van deze appartementsblokken niet in petto, al lag de afwerkingsgraad wel zeer hoog. Dat vormde gezien onze ervaring ter zake echter geen probleem. We zijn fier dat we een van de eerste belangrijke mijlpalen in dit grootschalige prestigeproject tot een goed einde hebben kunnen brengen. De urban villa’s stralen finesse uit, net als de andere gebouwen op de site.”

Tekst Tim Janssens    |    Beeld SumProject

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Participanten aan het woord

SieMatic Keukenontwerpers – Keukens

Geen comfortabele luxewoningen zonder kwalitatieve keukens, en dus mocht ook SieMatic Keukenontwerpers zijn steentje bijdragen aan het prestigieuze Sterea-project. “Het was meteen duidelijk dat de lat hoog lag. We zijn dan ook trots dat SieMatic Keukenontwerpers de uitverkoren partner voor de keukens is”, zegt projectmanager Marc Meekers. “Dat we samenwerken met drie verschillende aannemers – Vanhout, Execon en Bouwonderneming De Greef – bewijst dat we een breed spectrum aan keuzes en mogelijkheden kunnen bieden. Intussen is het gros van de keukens in de luxeappartementen, woningen en parkresidenties geplaatst en afgewerkt.”

SieMatic Keukenontwerpers maakt deel uit van de DMG Group en is sinds twintig jaar actief op de Belgische markt, zowel op projectbasis als voor particulieren. “In al onze showrooms – in Hasselt, Geel, Kortenberg, Wilrijk, Waterloo en Schoten – staat een team van interieurvormgevers en adviseurs paraat om klanten bij te staan en te ondersteunen bij het maken van hun keuzes en het doorhakken van moeilijke knopen. Doordat we beschikken over onze eigen logistiek, zelf de werfopvolging voor onze rekening nemen en al onze werkbladen verwerken in onze eigen ateliers, zijn we prima gewapend om omvangrijke prestigeprojecten zoals Sterea in goede banen te leiden”, besluit Marc Meekers.


Intercarro – Vloerbekleding

Sterea staat voor luxueus wonen in een groene, recreatieve setting. Ook Intercarro draagt meer dan zijn steentje bij aan de realisatie van dit stukje paradijs op aarde. Het gros van de (toekomstige) bewoners passeerde immers al in een van de zes showrooms om een passende vloerbekleding te kiezen. “Tegels, parket, natuursteen …: de keuzes zijn zeer uiteenlopend, al gaat het wel telkens om high-end toepassingen (grootformaattegels, marmerimitaties, enzovoort)”, vertelt projectcoördinator Ann Accou. “Drie verschillende aannemers – Execon, Vanhout en Bouwonderneming De Greef – deden of doen een beroep op onze diensten. Geen toeval, want we zijn op ons best wanneer de eisen erg hoog liggen. We kiezen bewust voor exclusieve merken die garant staan voor een hedendaagse oplossing inzake kwaliteit, esthetiek en prijszetting. Onze toonzaalmedewerkers hebben een interieuropleiding achter de rug, zodat ze gericht advies kunnen verstrekken, rekening houdend met alle technische, budgettaire en organisatorische aandachtspunten. Als je weet dat we voor 120 appartementen de vloeren (hebben) mogen leveren en dat het vaak om behoorlijk grote oppervlaktes gaat (tot 120 m² en meer), dan kan je gerust spreken van een omvangrijke opdracht. Dankzij onze permanente voorraad van 130.000 m² vormt dat echter geen probleem.”

Bouwen aan Vlaanderen partners

Bouwinfo

Bouwheer Tensor Capital Management (Brussel)

Architect SumProject (Brussel)

Aannemer appartementsblokken Vanhout (Geel)

Aannemer urban villa’s Execon (Lummen)