Platform voor de bouw
Woon & Werkgebouwen

Unieke glaswanden met brandweerstand

Brussel_LGC_jan2022_03
De glas-aan-glasoplossingen zonder tussenstijlen zien eruit als gewone glaswanden, maar zijn wel EI120-geattesteerd.

Tekst | Timesaver

Beeld | Artitec fotografie

13 mei 2022 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

De ‘glazen’ trapwanden zijn een van de blikvangers van MULTI. Logischerwijze zijn ze onderworpen aan strikte regels op het vlak van brandveiligheid. Daarom ging het bouwteam in zee met LGC, dat enkele jaren geleden een revolutionair systeem voor dergelijke brandwerende glaswanden ontwikkelde. Om een brandweerstand van EI120 te kunnen garanderen, startte de firma uit Herk-de-Stad speciaal voor deze werf zelfs een innovatie- en attesteringstraject op.

LGC vloeide letterlijk voort uit het huwelijk van een architect en een ingenieur. Hun systeem voor brandwerende glaswanden is dan ook technisch hoogstaand, zonder compromissen op het vlak van esthetiek. “We bieden een glas-aan-glasoplossing zonder tussenstijlen, met een fijn aluminium randprofieltje waarvan de aanzichtbreedte amper 30 mm bedraagt”, vertelt bestuurder Wim Lambaerts. “Onze producten verenigen dus architecturale vrijheid en brandweerstand. Ze zien eruit als gewone glaswanden, maar zijn EI30-, EI60- en EI120-geattesteerd.”

LGC startte een innovatie- en attesteringstraject om zijn producten met een EI120-attestering te kunnen installeren in MULTI.

Ambitieuze doelstelling

Op het moment van de onderhandelingen voor MULTI waren de producten van LGC nog niet beschikbaar in EI120. “De glaswanden zouden verspreid over negentien verdiepingen en een oppervlakte van 585 m² geïnstalleerd worden”, aldus Wim Lambaerts. “De compartimentering vereiste een brandweerstand van 2 uur. Normaal gezien wordt in dergelijke gevallen met zware profielen gewerkt. Wij zagen dit liever als plan B en stelden voor om een innovatietraject op te starten om met ons eigen slanke profiel de EI120- attestering te behalen. Een ambitieuze doelstelling omdat we alles in minder dan een jaar moesten rondkrijgen. Zo dienden we de productie aan te passen om de dikkere brand-beglazing in ons profiel te kunnen integreren, brandproeven uit te voeren en het attesteringstraject te doorlopen. Gelukkig konden we rekenen op onze partners. AGC stelde zijn testoven ter beschikking voor de eerste interne brandtest. Euroglas verwerkte het brandglas volgens de specifieke wensen van LGC. Bij Warringtonfire Gent werd de officiële brandtest ingepland en uitgevoerd. En tijdens het uitvoeringsproces konden we rekenen op werfadvies en een extra beoordeling door ISIB. Dit alles zorgde ervoor dat we de EI120-attestering tijdig mochten ontvangen.”    

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pieter-Jan Vansteelandt

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details