Platform voor de bouw
Vakmanschap in schilderwerken
Zeker in de crypte moest er met de nodige omzichtigheid gewerkt worden.

Vakmanschap in schilderwerken

Het verven van historische gebouwen is namelijk een uitdaging die veel geduld, vakkennis en nauwkeurigheid vereist. En dat zijn precies de troeven waarmee dit schilder- en decoratiebedrijf zich van andere marktspelers onderscheidt.

Voor de muren en plafonds werd een ecologisch minerale ademende verf gebruikt.

Opgericht in 2000 door vader André, zoon Christophe en dochter Annelies, is Martle-Deco een familiebedrijf pur sang. Wat kleinschalig startte, groeide uit tot een gereputeerd schildersbedrijf met 36 schilders/behangers en twaalf tapijtplaatsers. “Hoewel onze focus voornamelijk op de grotere projecten in hotels, winkels, kantoorgebouwen en woonzorgcentra ligt, gaan we opdrachten voor particuliere woningen niet uit de weg”, aldus Annelies Martle. “Of het nu kleine of grote werken zijn: we streven steeds een hoogwaardige afwerking na. Onze mensen kennen hun vak, hebben oog voor detail en respecteren de afgesproken deadlines. Bovendien zijn we als zaakvoerders vaak op de werven aanwezig en controleren we de werken zelf voor de oplevering.” 

Ook het verven van de kapellen vereiste vakkennis en geduld.

“Het herstellen van de ondergronden was een heus titanenwerk”

Veel voorbereiding

De goede reputatie van het bedrijf leidde onlangs tot een opdracht die enigszins buiten de comfortzone van Martle-Deco lag: het verven van de Sint-Baafskathedraal. “Toch hebben we geen moment geaarzeld om deze uitdaging aan te gaan”, vertelt Annelies Martle. “Het was de ultieme kans om onze kennis en nauwgezette werkwijze eens op een andere manier te demonstreren. Toegegeven, het was een werk van lange adem: vijf tot tien medewerkers waren er gedurende zes maanden aan de slag. Vooral de voorbereiding nam flink wat tijd in beslag. Het herstellen van de ondergronden was een titanenwerk dat opperste concentratie en vaak ook enig creatief vermogen vereiste. Daarnaast dienden de onbehandelde oppervlakken nog beter dan gewoonlijk te worden afgeschermd, want we wilden natuurlijk koste wat kost vermijden dat het historisch erfgoed werd beschadigd door verf of door onze werkzaamheden.”

Op de zolder was de nok van het dak moeilijk bereikbaar.

Trots op de realisatie

Om de authenticiteit van de kathedraal te bewaren, werd eerst een kleurenonderzoek uitgevoerd. “Wij kregen de kleurencodes van de klant, waarmee we dan aan de slag gingen”, legt Annelies Martle uit. “Voor het hout gebruikten we ecologische natuurverven van Aquamarijn. Voor de muren en plafonds viel de keuze op de ecologisch minerale ademende verf van Sikkens. Een grote uitdaging was de zolderruimte, aangezien we met onze stellingen moeilijk tot in de nok geraakten. De Sint-Baafskathedraal was dus helemaal geen eenvoudige opdracht. Niettemin hebben we altijd met heel veel enthousiasme en trots aan dit project meegewerkt.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details