Platform voor de bouw
Van 3D-tekening tot uitvoering. Winst op alle fronten dankzij BIM
Pacquet integreerde de BIM-methodiek in zijn volledige werkwijze. De technieken worden geïnstalleerd op basis van een 3D-model.

Van 3D-tekening tot uitvoering. Winst op alle fronten dankzij BIM

Pacquet uit Ieper zag al snel de vele voordelen van deze methodiek in en maakte twaalf jaar geleden de omschakeling. De firma werkt een 3D-ontwerp uit in BIM en installeert vervolgens de technieken. Waarom dat zo’n grote meerwaarde biedt? Bestuurder Stijn Pacquet legt het ons uit.

Pacquet ontwerpt, bouwt en onderhoudt technische installaties in gebouwen. Dat doet het al sinds 2016 op basis van de BIM-methodiek. “En daarin zijn we redelijk uniek”, vertelt bestuurder Stijn Pacquet. Samen met zijn vader en broer leidt hij het gelijknamige familiebedrijf, dat een tiental medewerkers telt. “We integreerden de BIM-filosofie meteen in onze volledige manier van werken. Het is een omschakeling die nog maar weinig bedrijven gemaakt hebben.”

BIM inschakelen voor een project: er is een bepaald prijskaartje aan verbonden. Er komen dan ook wel wat investeringen bij kijken. “Het leerproces, de software, de projectvoorbereiding, het nauwkeurig uittekenen …: het lijkt veel, maar dat stelt niets voor in vergelijking met de vele voordelen die het oplevert. Om te beginnen daalt de foutenmarge op de werf aanzienlijk. Je planning is nauwkeuriger, net zoals je aankopen, want de hoeveelheid materialen die je nodig hebt wordt precies berekend”, licht Stijn Pacquet toe. 

Nauwe samenwerking

Pacquet tekent niet enkel het sanitair, de HVAC en de elektriciteit uit in het BIM-model, maar voert de werken ook zelf uit. Hiervoor doet het een beroep op ervaren medewerkers en vaste partners. “Met die aannemers, architecten, studiebureaus of bouwheren bouw je een vertrouwensband op. We zijn al in de ontwerpfase betrokken. Dat is een moment waarop we veel bijleren van elkaar en unieke knowhow uitwisselen. Die jarenlange kennis delen: dat doe je niet met eender wie”, zegt Stijn Pacquet. 

Enkele van de vele voordelen van BIM zijn de tijdswinst en de lage foutenmarge.

In die ontwerpfase gaat Pacquet samen met de partners op zoek naar de beste manier om de technieken te implementeren. Tot ze op dezelfde lijn zitten. Transparant communiceren speelt daarbij een belangrijke rol. “Eigenlijk bekijken we hoe het gebouw moet worden aangepast in functie van de technieken”, vertelt Stijn Pacquet nog. “De ene keer is dat ingrijpender dan de andere. De
afvoerbuizen en kokers moeten goed zitten, er moet voldoende plaats zijn in de technische ruimtes enzovoort. Dat vergt in de ontwerpfase misschien wat meer werk, maar zo kom je nooit voor verrassingen te staan op de werf. En de bouwheer heeft altijd een perfect zicht op wat hij krijgt voor zijn investering, mede dankzij het 3D-ontwerp.” 

Gebeurt er toch eens een fout, dan kan Pacquet zeer snel schakelen. “Omdat ook onze planning en communicatie via het BIM-model verlopen, zijn onze mensen steeds goed op de hoogte. We tekenen en installeren. Door onze ervaring impliceert dat winst op heel veel vlakken.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details