Platform voor de bouw
Van Borgerstein naar Borgerwijk 
Het grootste en prominentste gebouw is een woonzorgcentrum, waar de 120 kamers verdeeld zijn over drie bouwlagen.

Van Borgerstein naar Borgerwijk 

Het historische domein in Sint-Katelijne-Waver waar vzw Borgerstein het levenslicht zag, wordt getransformeerd naar een open en uitnodigende groene wijk. Zorgverlening blijft de rode draad, maar ook wonen, werken en beleven krijgen er een plaats. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan fase 1, die de bouw van vier volumes omvat. Ondanks hun sterk uiteenlopende vormgeving is het totaalplaatje toch een complementair geheel. Dit is het resultaat van een uitgekiende architectuur waarin dezelfde bouwmaterialen en een verbindende luifelstructuur centraal staan.

De vorm van de gebouwen is afgestemd op de bewoners. Zo is er een mooie binnentuin ingericht in het woonzorgcentrum.

De site aan de Kapelweg in Sint-Katelijne-Waver heeft een rijke geschiedenis. Tot in 1965 was dit de heimat van priesters in opleiding. Na enkele jaren van leegstand werd het Sint-Jozefseminarie gekocht en opgeknapt door vzw Borgerstein dat er een zorgcentrum voor ouderen en mensen met een mentale beperkingen van maakte. Het was de start van een succesverhaal, want vandaag stelt Borgerstein zeshonderd mensen tewerk op meerdere sites. Omdat de organisatie blijft groeien, besloot ze in 2017 te investeren in extra huisvestiging voor ouderen en mensen met een beperking. Bedoeling was een gevarieerd woonlandschap te creëren waar zorgbehoevenden in harmonie met andere mensen leven. Om dit te realiseren, ging de vzw een partnership aan met de ontwikkelingsmaatschappij Bergesteyn en de tijdelijke vereniging CORES Development – Vanhout Projects. Het zorggedeelte met vier volumes, dat door Borgerstein zelf wordt gefinancierd, zal binnenkort worden opgeleverd. De bouw van een appartementencomplex is intussen gestart.    

De vier gebouwen zijn met elkaar verbonden door middel van een luifelstructuur die in de omgevingsaanleg is geïntegreerd.

Vier gebouwen, één geheel

Het grootste en prominentste gebouw is een woonzorgcentrum van 7.900 m², waar de 120 kamers verdeeld zijn over drie bouwlagen. Aan de linkerkant bevindt zich het kloppende hart van de campus: een volume met drie bouwlagen dat de administratie, het onthaal, een grootkeuken en een wasserij huisvest. Daarachter bevinden zich nog twee kleinere gebouwen met respectievelijk drie en twee niveaus, bestemd voor mensen met een verstande-lijke of fysieke beperking. “Interessant is de vorm, die in elk volume specifiek op de bewoners is afgestemd”, vertelt Zeger Nys, een van de projectleiders van Vanhout, de hoofdaannemer die de werken op de werf Borgerstein van a tot z realiseert. “Extra voordelen zijn dat de oppervlakte van de site op deze manier optimaal is benut en dat er een vloeiend circulatieplan ontstond. De vier gebouwen zijn bovendien met elkaar verbonden door middel van een luifelstructuur die in de omgevingsaanleg geïntegreerd is. Dit creëert een visuele uniformiteit die nog wordt versterkt door de gevelmaterialen. Metsel-werk met lichtgele/beige bakstenen en wit gebroken betonsteen wordt afgewisseld met witte gevelpleister en een Thermowood-gevelbekleding. 

Duurzaam project 

De structuur van de vier gebouwen bestaat grotendeels uit prefabelementen: wanden uit kalkzandsteen, prewanden, voorgespannen welfsels … Enkel de bovendakse technische lokalen bestaan uit een staalstructuur met geprofileerde staalplaatafwerking die in helling ligt. “De keuze voor maximale prefabricage liet ons toe om het project erg snel te realiseren”, aldus Zeger Nys. “We zijn in augustus 2019 gestart met de voorbereiding en hopen eind september 2021 te kunnen opleveren. Hiermee spelen we in op de vraag van de bouwheer om de investering zo snel mogelijk te benutten. Een andere vereiste was energiezuinig bouwen, wat we hebben gerealiseerd via een combinatie van hoogwaardige isolatie, een BEO-veld en PV-panelen. De werf Borgerstein is het etiket ‘uitdaging’ waardig vanwege de complexiteit, het strakke schema en het feit dat vier gebouwen op een relatief kleine oppervlakte quasi gelijktijdig moesten worden afgewerkt.”    

All-Archeo – Archeologisch onderzoek

Bij de renovatie en uitbreiding van Borgerstein resulteerde een administratieve verplichting uiteindelijk in een doorgedreven archeologisch onderzoek. “De archeologienota die nodig was om een vergunning aan te vragen, wees uit dat het terrein archeologisch potentieel had”, vertelt Natasja Reyns, zaakvoerder van All-Archeo (Bornem). “We kregen de opdracht om een landschappelijk boor- en proefsleuvenonderzoek uit te voeren. Daarbij stootten we op de resten van een middeleeuwse woonstalhoeve.” Vooraleer de werken mochten starten, moesten er opgravingen gebeuren. Hierbij ontdekte All-Archeo resten uit zowel de middeleeuwen als de metaaltijden. “Deze vinden aansluiting bij eerder gekende archeologische waarden in de omgeving”, verduidelijkt Natasja Reyns. “Onze unieke vondsten helpen om meer inzicht te krijgen in de menselijke occupatie van de regio in het verleden. Net dat maakt ons werk zo waardevol. Het hoeft dan ook geen betoog dat we bijzonder blij zijn dat we dit project toevertrouwd kregen en dat we de inhoud van de archeologienota daadwerkelijk hebben kunnen staven.”

Metifix – Blowerdoortesten

Zorggebouwen bevatten veel meer technische leidingen en kanalen die de luchtdichte schil doorkruisen dan pakweg scholen of kantorencomplexen. Verhoudingsgewijs zijn er ook meer toegankelijke buitendeuren. Dat zorgt ervoor dat het behalen van goede luchtdichtheidsresultaten niet zo evident is. Toch was dit een cruciaal aandachtspunt bij de bouw van de vier volumes op de Borgerstein-site. Daarom werd Metifix ingeschakeld om er blowerdoortesten uit te voeren. “Nadat we met EPB Lipa tien jaar lang de klemtoon op EPB-verslaggeving hadden gelegd, besloten we in 2019 onze focus uit te breiden”, vertellen zaakvoerders Patrick Brants en Lien Van Droogenbroeck. “Sindsdien gaan we verder onder de naam Metifix, een bedrijf dat zich toelegt op luchtdichtheids- en thermografische metingen.” Borgerstein blijkt bijzonder goed uit de blowerdoor-testen te komen. “De resultaten van om en bij de v50=2m³/hm² zijn excellent te noemen. Qua luchtdichtheid werd de ambitie om BEN-gebouwen op te leveren dus zeker waargemaakt”, besluiten de zaakvoerders van Metifix.

Elektriciteitswerken Gielen – Elektrische installaties

Een belangrijke uitdaging in het Borgerstein-project was het afstemmen van de elektriciteitswerken op de verschillende doelgroepen van de vier gebouwen. Dat de installaties gefaseerd moesten worden opgebouwd en aangesloten, maakte de uitdaging er alleen maar groter op. Vandaar dat werd uitgekeken naar een firma met de nodige expertise en ervaring. De keuze viel uiteindelijk op Elektriciteitswerken Gielen, een middelgroot installatiebedrijf voor de utiliteitsbouw uit Lommel. “Hard werken in combinatie met vakmanschap, een no-nonsense-instelling, een goede organisatie en kwalitatieve resultaten hebben ons bedrijf grootgemaakt”, vertelt projectleider Gunther Luyckx. “Bovendien is een erg goede prijs-kwaliteitsverhouding toch wel kenmerkend voor onze business. Met een team van een veertigtal mensen focussen we ons voornamelijk op overheidsopdrachten. We hebben al heel wat interessante projecten gerealiseerd, maar Borgerstein spant qua omvang en complexiteit de kroon. Dankzij intensieve vergaderingen, wekelijkse leanplanningen, een goede communicatie met alle partijen en de gedrevenheid van het hele bouwteam zijn we glansrijk in onze missie geslaagd, en dat binnen de vooropgestelde deadline en het beoogde budget.”

Vossal – Aluminium schrijnwerk

Het aluminium schrijnwerk maakt het architecturale plaatje van Borgerstein compleet, vooral dankzij de kwalitatieve uitvoering met oog voor detail. Dit geslaagd stukje vakmanschap is toe te schrijven aan Vossal uit Beerse, een familiebedrijf dat zich sinds 1978 specialiseert in de realisatie van aluminium ramen, deuren, en gordijngevels. “We werken nog steeds voor de particuliere markt, maar richten ons eveneens op grotere projecten, zoals een recente nieuwbouw voor het UZ Antwerpen, appartementencomplex De Heern in Herentals, City Campus in Anderlecht en dus ook Borgerstein in Sint-Katelijne-Waver”, aldus bestuurder Hans Eysermans. “Hier konden we al onze expertise demonstreren, want we produceerden en plaatsten 3.600 m² buitenschrijnwerk in de vorm van aluminium ramen, deuren en gordijngevels, inclusief 21 rolluiken en 314 zonwerende screens. De allergrootste uitdaging bestond erin om alle details van het schrijnwerk af te stemmen op het plaatwerk, de gevelbekleding en de zonwering. Maar dankzij een grondige voorbereiding, gedetailleerd tekenwerk en een intensieve samenwerking met de hoofdaannemer is alles vlot verlopen.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details