Platform voor de bouw
Nieuws

Van desolate buurt tot duurzame woonsite

a

Tekst | Els Jonckheere

Beeld | OR Architecten

20 april 2021 Leestijd 10 minuten

Deel dit artikel

Een ervan is Residentie De Ijsbeer, een wooncomplex met drie volumes dat zich in het groen nestelt en uitgaat van een breedgedragen duurzaam concept. Hiermee zorgt dit bouwinitiatief voor een reële meerwaarde in een gemeente die in volle transitie is.

Residentie De Ijsbeer nestelt zich in het groen en gaat uit van een breedgedragen duurzaam concept.

Met een brutaal ogend commercieel gebouw, een aftandse parking en de restanten van een oude tennisclub was de site aan de Ijsbeerlaan jarenlang het toonbeeld van troosteloosheid. Een nieuw woonzorgcentrum in de nabije omgeving demonstreerde dat een opwaardering van de buurt wel degelijk mogelijk was. “Ontwikkelaar Sobelim besloot dit inspirerende voorbeeld te volgen met de bouw van een nieuw wooncomplex”, vertelt Wim Lahousse van OR Architecten. “Uit doorgedreven volume- en diverse oriëntatieonderzoeken bleek een concept met drie bouwblokken het best in de omgeving te passen. Uiteindelijk kozen we voor twee volumes met zestien appartementen en één volume met 24 wooneenheden, telkens verdeeld over drie bovengrondse bouwlagen.” 

Onder de terrassen zijn infiltratiebedden voor het regenwater voorzien door middel van genormaliseerd, gerecycleerd betonpuin.

“Uit doorgedreven volume- en diverse oriëntatieonderzoeken bleek een concept met drie bouwblokken het best in de omgeving te passen”

Wonen in het groen

Er werd gekozen voor een eenvoudig grondplan met rechthoekige volumes, die kops divergerend ingeplant zijn ten opzichte van de Ijsbeerlaan. “Een bewuste keuze om de zon tot diep in het perceel te laten infiltreren”, legt Wim Lahousse uit. “Het streven naar een goede leefkwaliteit was immers de rode draad in ons ontwerp. Daarom kregen alle appartementen ook ruime terrassen en zorgden we voor een maximum aan groen op de site. De cijfers spreken voor zich: het terrein van 9249 m² werd maar voor 3902 m² bebouwd. Overal zijn bomen geplant en er is een erg ruime gemeenschappelijke tuin voorzien. Op die manier kijken alle bewoners uit op bomen, struiken en/of grasperken. Zonder dat het zicht door auto’s wordt belemmerd, want die vinden een onderkomen in de ondergrondse parking.”

De architectuur is opgebouwd met balkvormen, die zijn uitgerust met zorgvuldige uitsnijdingen die het daglicht tot diep in de volumes laten binnendringen.

Subtiele vormgeving

De architectuur is opgebouwd met balkvormen, die zijn uitgerust met zorgvuldige uitsnijdingen die het daglicht tot diep in de volumes laten binnendringen. “Met dit concept verleggen we de gevellijn naar de binnenkant van de gebouwen, waardoor we de blokvorm op een subtiele manier vermijden”, verduidelijkt architect Wim Lahousse. De drie blokken bestaan uit een combi-natie van een betonstructuur en geprefabriceerde baksteenpanelen voor de binnenwanden. De sokkel is telkens afgewerkt met zwarte gevelpleister en omkaderingsaccenten in aluminium en zwarte gevelpleister. “De twee bovenliggende verdiepingen kregen gevels in bruin-beige bakstenen”, vertelt Lahousse. “Via dit contrast scheiden we de sokkel van het bovenvolume. Het aluminium schrijnwerk met zwarte structuurlak maakt het plaatje compleet.”

De twee bovenliggende verdiepingen kregen gevels in bruin-beige bakstenen, wat mooi contrasteert met de sokkel.

Duurzaam op alle vlakken

Residentie De IJsbeer is niet alleen duurzaam door de groenaanleg, maar ook dankzij de toepassing van meerdere ecologische ingrepen. Alle appartementen zijn BEN-woningen met individuele zonnepanelen. Wim Lahousse: “Onder de terrassen zijn infiltratiebedden voor het regenwater voorzien door middel van genormaliseerd, gerecycleerd betonpuin. Hiermee konden we grote kunst-stoffen of betonnen infiltratiebekkens vermijden. Verder hebben we de daken ingericht als groendaken.”  

Alles in eigen huis

De realisatie van dit project werd toevertrouwd aan Morti uit Drongen. Deze algemene bouwonderneming onderscheidt zich door de horizontale integratie met de inhouse productie van betonwanden, staalconstructie en buitenschrijnwerk in hout en aluminium. “Dankzij ons uitgebreide team van eigen personeel, dat gespecialiseerd is in grondwerken, ruwbouw en schrijnwerkerij, kunnen we meerdere projecten tegelijkertijd van ontwerp tot afwerking realiseren”, vertelt zaakvoerder Jo Mortier. “Residentie De
Ijsbeer is een mooi voorbeeld van onze a-tot-z-aanpak. De constructie van de ondergrondse betonkelder, het optrekken van de ruwbouw (deels prefab), het afwerken van de gevels met aluminium buitenschrijnwerk en de rioleringsaanleg: het is allemaal werk van onze eigen mensen. Enkel voor het hellingbeton hebben we een onderaannemer ingeschakeld.”

Complex project

De Ijsbeer bleek wel enkele uitdagingen in petto te hebben. “De doorlooptijd was extreem kort”, verduidelijkt Jo Mortier. “Daarom hebben we de eerste twee fases synchroon uitgevoerd. Natuurlijk kwam daar flink wat denkwerk en voorbereiding bij kijken. Om de deadline te halen, opteerden we voor een maximum aan prefabelementen. De geprefabriceerde snelbouwbaksteenwanden, betonschachten, kokers, balken enzovoort werden allemaal vooraf in onze ateliers gemaakt. Dat de architect een ‘zwevende gevelsteen’ vroeg, maakte dit project er niet eenvoudiger op. Omdat de gevelsteen pas op de eerste verdieping begint, moesten we een structuur voorzien om deze optisch te laten zweven. Bovendien moesten we een waterdichte overgang met de crepi van het gelijkvloers maken. Dit was absoluut geen evidentie omdat de gevelsteen met open voeg werd uitgevoerd. De waterdichte aansluiting van de aluminium profielen aan de gevelconstructie was evenmin eenvoudig. Dankzij veelvuldig overleg met de bouwheer en het architectenteam, alsook de uitwerking van verschillende theoretische oplossingen, slaagden we erin om tot werkbare oplossingen te komen en deze uitvoeringsmoeilijkheden te omzeilen. Gezien de omvang en de complexiteit is Residentie De IJsbeer dan ook een erg mooie referentie voor Morti.”    

Vloeren Fosselle – Keramische vloer- en wandtegels
In nieuwe wooncomplexen zijn de vloeren vaak een kwaliteits-indicator van de uitvoering en de gebruikte materialen. Dat het loont om een vakkundige vloerder in te schakelen, mocht ook de bouwheer van Residentie De IJsbeer ervaren. Het team van Vloeren Fosselle uit Sint-Lievens-Houtem zette er immers een topprestatie neer, ondanks de korte uitvoeringstermijn en de variatie in de gekozen materialen. “We zijn dan ook van geen kleintje vervaard”, leggen bestuurders Kris en Steven Fosselle uit. “De zaak werd in 1979 door onze ouders opgericht, waardoor wij – die de dagelijkse leiding intussen hebben overgenomen – zowel de ervaring als de liefde voor het vloeren met de paplepel hebben meegekregen. Intussen is Vloeren Fosselle uitgegroeid tot een van de grote spelers in België. Dagelijks zijn gemiddeld vijftig van onze vloerders actief op werven in zorginstellingen, kantoorcomplexen, woonprojecten … In Residentie De IJsbeer plaatsten we meer dan 3.500 m² keramische vloer- en wandtegels in de appartementen en de trappen van de gemeenschappelijke delen. Dit project was bijzonder omdat we rekening moesten houden met de wensen en voorkeuren van elke afzonderlijke eigenaar. Niet altijd even gemakkelijk, maar onze projectleiders zorgden ervoor dat alles op wieltjes liep. Zij vormden het aanspreekpunt, hielden de planning in het oog en voerden meerdere keren per week een kwaliteitscontrole uit. Met resultaat, want zowel de bouwheer als zijn klanten waren uitermate tevreden over onze prestaties.”

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Nicolas Piert

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Bouwen aan Vlaanderen netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details