Platform voor de bouw
Jaarboek

Van engineering tot onderhoud: “We beheren en beheersen alle aspecten van de tertiaire sector”

vinci-0915-5871(2)
“Onze sterkte zit vooral in de allesomvattende aanpak. We spreken in dat opzicht over ‘total technical solutions’”, aldus Fabrice Montesi.

Tekst | Filip Van der Elst

Beeld | VINCI Energies

17 december 2021 Leestijd 9 minuten

Deel dit artikel

VINCI Energies is multidisciplinair in de meest letterlijke zin van het woord. Het bedrijf is actief in industriële automatisering, energie-, transport- en communicatie-infrastructuren, brandbeveiliging, facilitaire diensten en gebouwtechnieken. Wat deze laatste tak betreft, focussen de activiteiten zich voornamelijk op HVAC (klimatisatie, ventilatie en verwarming), sanitair, elektriciteit, branddetectie, audiovisuele technieken en hernieuwbare energie. Die klemtoon op de uiteenlopende technieken en facetten binnen een gebouw biedt voordelen op tal van vlakken. “Op die manier kunnen we écht een totaaloplossing aanbieden”, klinkt het. 

In een wereld die constant in beweging is, focust VINCI Energies zich op netwerken, prestaties, energie-efficiëntie en data om sneller nieuwe technologieën uit te rollen. De verschillende afdelingen van VINCI Energies die actief zijn in de gebouwensector zijn voornamelijk aan het werk in tertiaire gebouwen zoals kantoren, openbare gebouwen en zorginfrastructuur, maar ook in cleanrooms in de farmaceutische sector of in Brusselse metrostations realiseerde het bedrijf al puike projecten.

De afdeling ‘Industry & Fire Solutions’ spitst zich voornamelijk toe op het installeren en verbeteren van brandbeveiliging in gebouwen.

Total technical solutions

“Onze sterkte zit vooral in de allesomvattende aanpak. We spreken in dat opzicht over ‘total technical solutions’”, zegt Fabrice Montesi, Managing Director Buildings. “VINCI Energies brengt experten uit uiteenlopende vakgebieden samen om een allesomvattende oplossing te kunnen aanbieden.” Anno 2021 is digitalisering een belangrijk onderdeel geworden van de hedendaagse bouwsector. Ook op die evolutie speelt VINCI Energies in. “De opkomst en het toenemende belang van smart buildings en gebouwbeheersystemen is daar hét bewijs van. Het impliceert ook dat er nood is aan personeel met een gedegen IT-scholing”, aldus Montesi. 

Door met verschillende business units simultaan te werken, ontstaat er een ander groot voordeel: minder clashes en discussies op de werf. “De opkomst van BIM vergemakkelijkt dat proces. Zo kunnen we de planning van de technieken vlot op elkaar afstemmen. Het helpt natuurlijk wanneer de mensen elkaar kennen en niet vanuit drie of vier verschillende firma’s komen – ook dat is weer een belangrijk voordeel van onze aanpak”, aldus Patrick Merckx, Managing Director Industry & Fire Solutions. “Het BIM-verhaal in België is nog altijd voor verbetering vatbaar, al zijn er de laatste jaren wel enorme stappen in de goede richting gezet.”

VINCI Energies wil met zoveel mogelijk merken en business units aanwezig zijn in de projecten die het realiseert. In grote gebouwen zijn alle technieken immers steeds meer onlosmakelijk met elkaar verbonden. “VINCI Energies beheert én beheerst alle aspecten van de tertiaire sector, en dat zowel verticaal – van engineering tot en met onderhoud – als horizontaal: alle technieken die de klant nodig heeft, bieden we aan”, vult Wim Geuens, Managing Director bij VINCI Facilities, aan. 

De coronacrisis stimuleert nieuwe manieren van werken. “Die tendens was al ingezet voor COVID-19, maar de pandemie heeft die evolutie nog versneld.”

Onderhoud en beheer

Het verhaal van een gebouw eindigt immers niet bij de oplevering. Met die filosofie probeert VINCI Facilities bedrijven bij te staan gedurende de hele levensduur van een gebouw. Geuens: “Onze focus ligt op het facilitair management en het beheer van het gebouw. Dit omvat zowel soft services als hard services. De hard services hebben betrekking op het gehele technische beheer en onderhoud op alle comfortinstallaties. Denk bij soft services bijvoorbeeld aan catering, groenonderhoud en post- en pakketbedeling.” 

Ook met het beheren van een eventuele verhuis en space planning – het inrichten van een nieuwe kantoorruimte – kan VINCI Facilities bedrijven ondersteunen. “Daar komt heel wat onderzoek bij kijken: in functie van de behoeften wordt het ideale gebouw en interieur uitgetekend.” Daar komt bij dat de coronacrisis nieuwe manieren van werken stimuleert. Mogelijk heeft het virus zo ook een blijvende impact op onze kantoororganisatie. “Die tendens was al ingezet voor COVID-19, maar de pandemie heeft die evolutie nog versneld”, verduidelijkt Geuens. “Heel wat bedrijven berekenen vandaag al hoeveel ze kunnen besparen op hun gebouwenpark, wat toch een niet te onderschatten kostenfactor is voor een groot bedrijf. Het is niet onlogisch dat ze dan meer zullen inzetten op flex- en thuiswerken. Heel wat klanten vragen ons om hen te begeleiden bij die oefening.”

De afdeling ‘Industry & Fire Solutions’ legt zich voornamelijk toe op het installeren en verbeteren van brandbeveiliging in gebouwen. De afdeling is gespecialiseerd in branddetectie en actieve brandbeveiliging. “De eisen en normeringen op dit vlak worden steeds strenger, wat een goede zaak is. In steeds meer gebouwen is actieve brandbeveiliging, zoals een sprinklersysteem, een verplichting. Dat brengt niet alleen brandveiligheidsvoordelen met zich mee, maar ook bouwkundige troeven. Dankzij een sprinkler-systeem wordt het mogelijk om een beperktere compartimentering van het gebouw te voorzien”, aldus Patrick Merckx. 

“Het regelen van energiestromen en het opslaan van energie van zonnepanelen wordt steeds belangrijker”, benadrukt Gie Verbunt.

Renewable Energies

‘Renewable Energies’ is de jongste afdeling van VINCI Energies, opgericht met het oog op de steeds urgenter wordende energietransitie. Gie Verbunt, Managing Director Renewable Energies, licht toe: “Wij richten ons op groene energie in de brede zin van het woord. Dit omvat aspecten als zonnepanelen en elektrische mobiliteit, maar ook energieopslag, energiemanagement en waterstofopslag.”

Met het oog op de klimaatdoelstellingen verwacht VINCI Energies dat de impact van deze afdeling alleen maar zal toenemen. Verbunt: “Zo wordt het steeds belangrijker om energiestromen te regelen en de energie van zonne-panelen op te slaan. Deze onderdelen kunnen natuurlijk niet los van de andere afdelingen van VINCI Energies gezien worden. Ons doel is om alle activiteiten van VINCI Energies zoveel mogelijk vanuit een groene insteek te realiseren. Ook dit past in de filosofie van het totaalconcept dat we willen aanbieden”, besluit Verbunt.   

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Nicolas Piert

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Bouwen aan Vlaanderen netwerk? Ik help u graag verder.

0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details